החלטתו של נתניהו מגיעה ברקע משבר אמון מתמשך בין השניים. נתניהו הצהיר: "בכל עת, אבל במיוחד במלחמה קיומית כזו, חייב להיות אמון מלא של ראש ה
ממשלה בראש השב"כ. לצערי, המצב הפוך – אין לי אמון כזה. חוסר-האימון הלך וגבר עם הזמן, ולכן אני מביא הצעת החלטה להדחתו".
הפרשן הפוליטי
יעקב ברדוגו טען כי שיחת הפיטורים בין נתניהו לבר הייתה "לא קלה" וכללה התייחסות לתחקירי השב"כ על אירועי 7 באוקטובר וכן לפרשיות ביטחוניות נוספות מהתקופה האחרונה.
ברקע הדחתו של בר, מתנהלת חקירה במסגרת פרשת "קטרגייט", שהובילה לבקשות לתיאום הדחתו מול היועצת המשפטית לממשלה. עם זאת, נתניהו בחר שלא להמתין למיארה והודיע על ההחלטה באופן חד-צדדי, וכבר ביום רביעי תכונס הממשלה לדון בהדחה.
נתניהו הדגיש כי ההחלטה אינה פוגעת בהערכתו לאנשי השב"כ: "אני מלא הערכה לנשות ולאנשי השב"כ. הם עושים עבודה מסורה וחשובה למען ביטחון כולנו. עם זאת, כראש הממשלה הממונה על השב"כ, אני בטוח שהצעד הזה הכרחי לשיקום הארגון ולהשגת מטרות המלחמה שלנו".