תת-אלוף (מיל׳) אורן סולומון, מי שהיה מופקד על תחקיר אוגדת עזה לאחר אירועי 7 באוקטובר, זומן לחקירת מצ"ח בעקבות חשד להעברת מידע מסווג, בפרשה המעוררת שאלות קשות על ניסיון להשתיק את האמת על המחדלים הביטחוניים.
מצה"ל נמסר כי נפתחה חקירה נגד סולומון בגין עבירות ביטחון מידע, אך פרטי החקירה והרקע האמיתי מעלים תהיות רבות. סולומון, שניהל את תחקיר אוגדת עזה במהלך השנה האחרונה, הודח לאחרונה מתפקידו במילואים ללא הסבר מספק, ובמקביל נחסמה גישתו למסמכים ולחדרי התחקיר.
בעקבות כך, הרמטכ"ל, רב-אלוף
אייל זמיר, פרסם הודעה חריגה שבה נכתב: "הרמטכ"ל לא מקבל הנחיות דרך הודעות בתקשורת. הטענה לפיה הקצין נחקר בגין חלקו בתחקירי שבעה באוקטובר שקרית ומשוללת כל יסוד. הקצין זומן לחקירה בשל חשדות לעבירות ביטחון מידע חמורות. החקירה תוסיף להתנהל במקצועיות ובענייניות. אני מגבה את גופי אכיפת החוק בצה"ל אשר פועלים על-פי הדין לבירור חשדות, כנדרש".
מקורות בצבא מגלים כי התחקיר שערך סולומון היה חריג בחומרתו, שכן הוא לא הסתפק בבחינת הכשלים ברמות הנמוכות, אלא העמיק לחקור את התנהלות הדרג הבכיר ביותר. בין השאר, עלו בתחקיר טענות קשות על הרמטכ"ל לשעבר
הרצי הלוי, אשר לטענת סולומון לא דיבר עם מפקד אוגדת עזה אפילו פעם אחת ביום הקרבות הנוראי.
הוא תיאר כיצד בשישה השעות הראשונות לפתיחת המלחמה חלה תקלה קריטית בתפקוד המערכתי שהשפיעה על יכולת התגובה של צה"ל לאיום. לפי סולומון, נעשה ניסיון טיוח רחב שכלל העלמת מסמכים וחומרי תחקיר, תוך כדי "כתיבת מסמכים" בדיעבד.
ממצאי התחקיר הראו שחיל-האוויר ומפקדי צה"ל לא פעלו כראוי תחת הלחץ, ובמקום לשלוח תגבורות למוקדי הלחימה העיקריים, הופנו למקומות בלתי רלוונטיים, מה שהוביל להחמרת המצב בשטח.
סולומון פנה לראש הממשלה נתניהו ושר הביטחון כ"ץ וביקש להציג את מלוא ממצאי התחקיר בפני הדרג המדיני, תוך טענה כי הוא מוסתר מהציבור בהוראת הפיקוד הצבאי הבכיר. סולומון ציין כי חובת המדינה והמערכת הביטחונית לא להתעלם מהממצאים ולשאת באחריות למען מניעת כישלונות עתידיים. הוא הזהיר מניסיונות לסתום את פיו ולהעלים את הממצאים המביכים.
שר הביטחון ישראל כ"ץ נכנס לפרשה והביע תמיהה על החקירה. בהודעה רשמית קרא כ"ץ לבחון את התנהלות הפרקליטות הצבאית, תוך שהוא מדגיש כי אסור שייווצר רושם של השתקת ביקורת פנימית בצה"ל. "העובדה שדווקא תא"ל סלומון שביצע ברשות ובסמכות תחקיר על אירועי פיקוד הדרום ב-7 באוקטובר, בו מתח ביקורת על תפקוד הדרג הבכיר בצה"ל, מזומן לחקירה - מעוררת תמיהה ובכוונתי לדרוש מהרמטכ"ל לבחון את התנהלות הפרקליטות הצבאית בנושא", דברי כ"ץ.
הממצאים שנחשפו עד כה מעלים תמונה מדאיגה של כשל מערכתי. על-פי התחקיר, המערכת הצבאית לא הבינה בזמן אמת את עומק הקריסה, כוחות התגבור הגיעו למקומות לא נכונים, ותקשורת הדרגים הבכירים הייתה לקויה באופן מהותי. סולומון, שהיה מנהל הלחימה של אוגדה 143 וזיהה את חומרת האירועים מהרגע הראשון, יצא להילחם בכאוס שנוצר מיד לאחר פריצת המחבלים.
סולומון, המשרת בצה"ל 35 שנים, טוען כי הוא פועל אך ורק למען חשיפת האמת והפקת לקחים אמיתיים. במכתב שכתב לראש הממשלה ושר הביטחון, הוא הדגיש את חשיבות השקיפות והבירור המלא של האירועים.