הפדרל ריזרב אינו מתכוון להתערב כדי לנסות ולבלום את המפולת בבורסות האמריקניות בשל גל המכסים שהטיל הנשיא
דונלד טראמפ - עולה מדבריו של הנגיד, ג'רום פאואל (5.4.25).
לדברי פאואל, "המכסים גבוהים מן הצפוי", והיקפם הנרחב מחייב במיוחד את הבנק המרכזי להבין את משמעותם הכלכלית לפני שיפעל. "מוקדם מכדי לומר מה תהיה המדיניות המוניטרית הנכונה", אמר פאואל בכנס בווירג'יניה. במפולות קודמות הוריד הפד את הריבית כדי לעודד את הפעילות הריאלית, וכדי להוריד את הכדאיות של השקעה בפקדונות ולהעלות את כדאיות ההשקעה בבורסה.
אלא שהפעם קיים חשש כבד שהמכסים יאיצו את האינפלציה - מה שיחייב לכל הפחות להותיר את הריבית בשיעורה הנוכחי (4.5%) אם לא להעלות אותה. לפני הטלת המכסים פאואל, כי הריבית כנראה תרד השנה פעמיים - רמז לכך שתעמוד בסוף 2025 על 4%.
הבורסות רשמו אתמול יום מפולת שני ברציפות, לאחר שסין הודיעה על הטלת מכסי גומלין בשיעור 34% - אותו שיעור שהטיל עליה טראמפ. מאחר שגם
האיחוד האירופי מתכנן מכסי גומלין, מדובר למעשה במלחמת עולם כלכלית בין המדינות וגושי הסחר הגדולים ביותר בעולם ובריסוק של מערכת הסחר ששררה ב-80 השנים האחרונות, מאז תום מלחמת העולם השנייה.
שלושת המדדים המובילים ב
וול סטריט צנחו אמש: 5.5% בדאו ג'ונס, 5.8% בנאסד"ק ו-6% בסטנדרד אנד פור'ס. זאת, לאחר ירידות של 4%, 6% ו-4.8% בהתאמה ביום הקודם, שכבר היה הגרוע ביותר מאז שיא הקורונה ב-2020. יומיים אלו יחדיו הם מן הגרועים בתולדות וול סטריט והכניסו את השוק לתחום הטכני המכונה "דובי" - שוק של מכירות וירידות שערים. לפני כן ירדו בורסת פריז ב-4%, בורסת לונדון ב-4.5% ובורסת פרנקפורט ב-4.7%.
מדד הפחד/חמדנות של רשת CNN ניצב כעת על ארבע נקודות מתוך 100, כאשר נקודה אחת היא שיא הפחד ו-100 נקודות הן שיא החמדנות. המדד מבוסס על שקלול שורה של אינדיקטורים בשוק, ולפני הטלת המכסים הוא עמד על 12 נקודות - כך שהפחד החמיר פי שלושה בתוך יומיים בלבד.