הלשכה המרכזית לסטטיסטיקה פרסמה (15.04.25) את מדד המחירים לצרכן לחודש מרס, אשר עלה ב-0.5% לעומת חודש פברואר. מדובר בקצב חודשי הגבוה מהציפיות המוקדמות, אך שיעור האינפלציה השנתית (מרס 2025 לעומת מרס 2024) דווקא ירד ל-3.3%.
עליות המחירים המשמעותיות ביותר נרשמו בסעיפי הלבשה והנעלה (2.2%), תרבות ובידור (1.5%) ופירות טריים (1.3%). שירותי דיור בבעלות הדיירים התייקרו ב-1.2%. ירידות מחירים בולטות נרשמו בריהוט וציוד לבית ובתחום התקשורת - ירידה של 0.4% בכל אחד.
במקביל, מחירי הדירות ממשיכים לעלות בקצב מהיר: מדד מחירי הדירות לחודשים ינואר-פברואר 2025, לעומת ינואר-פברואר 2024, מצביע על עלייה שנתית כוללת של 7.5%. במחוז הצפון נרשמה ההתייקרות הגבוהה ביותר - 11.7%, ואחריו תל אביב עם עלייה של 9.7%. מחוזות חיפה (8.8%), ירושלים (6.8%), דרום (5.1%) והמרכז (3.8%) רשמו גם הם עליות. מדד הדירות החדשות עלה ב-6.4% בשנה.
בנק ישראל לא צפוי להפחית את הריבית
על-רקע פרסום המדד, ההערכה הרווחת היא כי בנק ישראל לא ימהר להפחית את הריבית, שעומדת כיום על 4.5%. מבחינת הבנק מדובר במדד חיובי יחסית: האינפלציה ממשיכה במגמת ירידה, וזה מספק יציבות ומרווח תמרון, במיוחד כשמדובר באינפלציה שעדיין מצויה מעל גבול יעד היציבות. הירידה האיטית יחסית באינפלציה - 3.3% במונחים שנתיים - מעניקה לבנק הצדקה להותיר את הריבית ברמתה הגבוהה מבלי לעורר ביקורת ציבורית רחבה. מצב זה מאפשר לבנק להמשיך ולהפעיל מדיניות מוניטרית מרסנת, בלי להיתפס כמי שמעכב את ההקלה.