מליאת הכנסת אישרה סופית (ים ב', 12.5.25) את ביטול ההסדר של ממשלת חילופים, וחתמה בכך פרק יוצא דופן בתולדות המשטר בישראל. 84 חברי כנסת הצביעו בעד, לא נמצא ולו חבר כנסת אחד שהתנגד או נמנע.
החוק החדש - תיקון מס' 13 לחוק יסוד: הממשלה - מבטל את הסעיפים שהסדירו את ממשלת הרוטציה שנחקקה בכנסת ה-23, בעת משבר פוליטי ממושך. לפי התיקון, הביטול ייכנס לתוקף עם תחילת כהונת הכנסת ה-26.
מדובר במיזוג של הצעות חוק שהוגשו על-ידי חברי הכנסת
אליהו רביבו,
אפרת רייטן מרום וקארין אלהרר, ואוחדו להצעה כוללת שהובאה לאישור המליאה על-ידי ועדת החוקה בראשות ח"כ
שמחה רוטמן.
ח"כ רוטמן (הציונות הדתית), מהיוזמים הבולטים של החוק, נשמע חריף במיוחד: "מדובר בממשלות שמהוות שיתוק לדמוקרטיה ונועדו אך ורק כדי לספק קומבינות פוליטיות ותו לא. צריך לשים את טובתם של אזרחי מדינת ישראל לפני הכל ואני שמח שהיום הכנסת, קואליציה ואופוזיציה כאחד, מצטרפת אלינו לביטול השיקוץ הזה".
ח"כ אפרת רייטן מרום (העבודה), שנמנית עם האופוזיציה, הביעה אף היא שביעות רצון: "אני מברכת על התהליך הזה שנעשה בשיתוף פעולה נדיר ורחב מקיר אל קיר. לא צריך להתייחס לחוקי יסוד כאל חוקי פלסטלינה. הראנו לציבור איך צריך לטפל בחוקי יסוד - בשום שכל".
לדבריה הצטרף ח"כ אליהו רביבו (הליכוד) מהקואליציה: "היום זכינו להשלים תיקון עיוות לאחר סבבים בלתי נגמרים של מערכות בחירות וחוסר הכרעה. ההסדר הזה נולד בחטא, היה מיותר מיסודו, והמציאות הוכיחה שאין לו זכות קיום".
פתרון משבר - שהפך לבעיה
הסדר ממשלת החילופים - שנחקק כאמור ב-2020 - נועד לאפשר ממשלת אחדות פריטטית בתקופה שבה לא עלה בידי אף גוש פוליטי לגבש רוב מובהק. החוק קבע בין היתר כי ראש הממשלה החליפי יכהן ממשרד נפרד, תחולק אחריות שווה בין שני הגושים, ותהיה מניעה חוקית מלפטר שרים משותפים בלי הסכמת הגוש שכנגד.
בפועל, יישום ההסדר עורר קשיים משפטיים, אדמיניסטרטיביים וציבוריים, והיה כרוך במורכבויות ניהוליות רבות שתרמו לחוסר יציבות שלטונית ולחשדנות בין מרכיבי הממשלה.
הסכמה חוצת מחנות
על אף חילוקי הדעות הפוליטיים, כל הסיעות בכנסת הצביעו בעד התיקון - מה שמעיד על הסכמה רחבה, נדירה יחסית, באשר לצורך לבטל את המנגנון החריג שנוצר כתוצאה מהמשבר הפוליטי הקודם.
הצעת החוק אושרה במהירות יחסית - מהגשתה ועד לאישורה בשלוש קריאות - והתקבלה בקריאות השנייה והשלישית ברציפות, ללא צורך בדיונים נוספים בוועדות.
כמו-כן, מליאת הכנסת אישרה בקריאה שנייה ושלישית את הצעת חוק הממשלה (תיקון מס' 14), התשפ''ה-2025 מטעם ועדת החוקה. 42 חברי כנסת תמכו בהצעה, ללא מתנגדים או נמנעים. מוצע בה למחוק את הסעיפים הקבועים בחוק המתייחסים להסדר של ממשלת חילופים.
חברת הכנסת קארין אלהרר, שותפה להצעה, אמרה כי "זהו צעד אחראי של כנסת שמבקשת להחזיר את האמון בחוקי היסוד".