אירן משעה את שיחות הגרעין עם ארצות הברית - כך עולה מדיווחים (20.5.25) בכלי תקשורת המזוהים עם המשטר בטהרן. לדברי גורמים רשמיים, הסיבה להפסקת המגעים היא "חוסר המקצועיות של ארה"ב", ובהודעה רשמית נמסר כי הפגישה הבאה בוטלה עד להודעה חדשה.
דובר משרד החוץ בטהרן הודיע כי השיחות לא תתחדשנה כל עוד "הצד האמריקני לא יספק תשובות רציונליות והגיוניות לדרישות שהציבה אירן", ומסר כי "הניסיונות לכפות על אירן ויתורים חד־צדדיים לא יובילו לתוצאה".
"לא ניתן לאיש לקבוע את דרכנו"
המנהיג העליון עלי חמינאי בחר להגיב בלשון תקיפה אף יותר. לדבריו, "האמירה של האמריקנים לפיה איננו יכולים להעשיר אורניום היא חציית גבול מחוצפת. אנחנו לא מחכים לקבל רשות מאיש. לאירן יש מדיניות משלה, ועל פיה היא פועלת".
גם שר החוץ עבאס עראקצ'י הבהיר כי בשלב זה אין כל ודאות לגבי חידוש המגעים: "קיבלנו הצעה לתיאום מועד לסבב הבא, אך טרם הודענו אם ניענה לה", אמר. סגן השר כארם גאריבאבאדי הוסיף גם הוא כי "הצעה אמריקנית אכן הועברה, ואנו בוחנים אותה לעומק".
שיחות בצל ספקנות
ברקע השעיית השיחות, חזר חמינאי והביע חוסר אמון בהצלחת המסלול הדיפלומטי מול וושינגטון. "אני לא חושב ששיחות הגרעין עם האמריקנים יניבו תוצאה כלשהי", הצהיר.
באירן מציינים כי המחלוקת העיקרית נוגעת לסוגיית ההעשרה: ארה"ב דורשת שאירן תפסיק כליל את העשרת האורניום לרמות גבוהות, בעוד בטהרן מתעקשים כי מדובר במה שהם מכנים זכות ריבונית בסיסית.
מאז קריסת הסכם הגרעין המקורי (JCPOA) בעקבות פרישת ארה"ב ממנו בשנת 2018, חזרה אירן להעשיר אורניום לרמות שגבוהות פי כמה ממה שהותר לה בעבר. גורמים במערב מעריכים כי טהרן מתקרבת ליכולת טכנולוגית לייצור נשק גרעיני - אך ההנהגה האירנית ממשיכה לטעון כי מטרותיה אזרחיות בלבד.
במקביל, סוכנות האנרגיה האטומית של האו"ם מתקשה לעקוב אחר פעילות הגרעין באירן, לאחר שבשנה האחרונה צומצמה דרמטית גישתה למתקנים קריטיים במדינה.
בשלב זה, לא ברור אם המשבר ייפתר או שמא מדובר בתחילתו של נתק מתמשך. בטהרן מאשימים את הממשל האמריקני בצביעות, ומזהירים כי כל ניסיון להפעיל לחץ - כלכלי, מדיני או צבאי - רק יחזק את ההתנגדות הפנימית.
המסר האירני ברור: טהרן אינה ממהרת לשוב לשולחן המו"מ, בוודאי לא כאשר בצד השני נשמעות דרישות שנראות לה ככפייה. עם זאת, עצם העובדה שהצעה אמריקנית נבחנת מצביעה על כך שהדלת לא נסגרה לחלוטין - לפחות לעת עתה.