הקבינט המדיני-ביטחוני אישר אמש (יום ד', 28.5.25) הקמת 22 יישובים חדשים ביהודה ובשומרון. הודעה על כך נמסרה הבוקר על-ידי שר הביטחון, ישראל כ"ץ, ועל-ידי שר האוצר המכהן גם במשרד הביטחון,
בצלאל סמוטריץ'.
בין היישובים שהקמתם אושרה - גם היישובים חומש ושאנור שפונו על-ידי ישראל בשנת 2005, במסגרת תוכנית ההינתקות בצפון השומרון. ההחלטה כוללת גם הקמת ארבעה יישובים במרחב הגבול המזרחי עם ירדן, כחלק מחיזוק השדרה המזרחית של מדינת ישראל, הביטחון הלאומי והאחיזה האסטרטגית במרחב.
לטענת השרים כ"ץ וסמוטריץ', ההקמה המחודשת של היישובים חומש ושאנור היא תיקון עוול היסטורי, וסימון של עמידה איתנה על זכות העם היהודי על ארץ ישראל.
"היישובים החדשים מוקמים כולם מתוך ראייה אסטרטגית ארוכת טווח, שמטרתה חיזוק האחיזה הישראלית בשטח, מניעת הקמת מדינה פלשתינית, וביסוס עתודות ההתפתחות של ההתיישבות לעשורים הקרובים", ציינו.
לדברי השר כ"ץ, זכותנו ההיסטורית בארץ ישראל ומהווה תשובה מוחצת לטרור הפלשתיני שמנסה לפגוע בהתיישבות ולהחליש אותה. "ההתיישבות היהודית ביו"ש מהווה חומת מגן חיונית לביטחון ריכוזי האוכלוסייה הגדולים בישראל ויש לעשות הכל כדי להרחיב ולחזק את חומת המגן הזאת. ההחלטה שאנחנו קיבלנו היום היא לא רק חיזוק ההתיישבות בשדרה המזרחית של המדינה - אלא גם מהלך אסטרטגי שמונע הקמת מדינה פלשתינית שתסכן את ישראל, ומשמש חיץ מול אויבינו. זו תשובה ציונית, ביטחונית ולאומית - והכרעה ברורה על עתיד
הארץ", אמר.
השר סמוטריץ' הוסיף כי הוא רואה ביום זה יום גדול להתיישבות ויום חשוב למדינת ישראל וציין כי היעד הבא הוא החלת ריבונות ישראלית ביהודה ובשומרון. "ההתיישבות בנחלת אבותינו היא חומת המגן של מדינת ישראל - היום עשינו צעד ענק לחיזוקה. הצעד הבא - ריבונות", אמר.