מאמצים רוסיים לערער את אמון הציבור
ליסה קפלן, מנכ"לית קבוצת Alethea, מעריכה כי רשתות הפצה רוסיות מעורבות בקמפיין, במטרה לערער את אמינותם של כלי נשק מערביים - ובעיקר מטוסי F-35. לדבריה, "לרוסיה אין מענה ממשי ליכולות המטוס הזה - ולכן היא פועלת דרך דיסאינפורמציה כדי לפגוע בתמיכה בו במדינות מערביות".
במקביל, חשבונות כמו "Daily Iran Military" ראו עלייה חדה במספר העוקבים: מ-700 אלף ל-1.4 מיליון תוך פחות משבוע. לדברי החוקרים, ייתכן שמדובר לא רק בפעולה אידיאולוגית - אלא גם בתמריץ כלכלי מצד הפלטפורמות, שמתגמלות חשבונות בעלי שיעור צפייה גבוה.
עמימות, תמריצים והיעדר תגובה
בעוד TikTok טענה בתגובה ל-BBC כי היא פועלת להסרת תכנים שקריים ונעזרת בבודקי עובדות חיצוניים, חברת Meta - שמפעילה את אינסטגרם - לא סיפקה כל תגובה. גם רשת X לא הגיבה לשאלות שנשלחו אליה.
הדוח מדגיש כי חלק מהחשבונות שהפיצו את הדיסאינפורמציה מחזיקים בסימן אימות רשמי ("וי כחול"), לעיתים תוך שימוש בשמות המזוהים עם כלי תקשורת או גופי ממשל - אף שאינם כאלה בפועל.
שדה קרב חדש: תודעה ורגש
מתיו פצ'יאני מאוניברסיטת נוטרדאם מציין כי במצבי קונפליקט, תוכן רגשי ודרמטי מופץ במהירות רבה - במיוחד כשהוא מתיישב עם עמדות פוליטיות קיימות. לדבריו, "אנשים משתפים תכנים לא כדי לבדוק את אמיתותם - אלא כי זה מדבר לזהות שלהם. הבינה המלאכותית רק מאיצה את התהליך".
החוקרים מסכמים כי לראשונה, נעשה שימוש רחב ב
בינה מלאכותית גנרטיבית ככלי להשפעה תודעתית בקנה מידה עולמי, בזמן סכסוך מזוין פעיל. התוצאה: טשטוש בין אמת לשקר, שקשה להבחין בו גם בעין מקצועית.
הדוח המלא פורסם ב-BBC, ונכתב על-ידי הכתבים מאט מרפי, אולגה רובינסון ושיאן סרדריזאדה.