ראש הממשלה
בנימין נתניהו הגיש את מועמדותו של הנשיא טראמפ לפרס נובל לשלום במהלך פגישתם הרשמית בבית הלבן (יום ב', 7.7.25), שהתמקדה בתקיפות באירן ובמאמצים להביא להפסקת אש בת 60 יום בעזה. טראמפ קיבל לידיו את מכתב המועמדות ואמר: “בפרט ממך, זה מאוד משמעותי”.
נתניהו הגיע לוושינגטון בפעם השלישית מאז תחילת השנה, וזכה לקבלת פנים מדינית נדירה שכללה ארוחת ערב חגיגית בחדר הכחול, בהשתתפות הצוותים הבכירים של שני הצדדים. המנהיגים שיבחו את התקיפות האחרונות נגד מתקני הגרעין באירן - שבוצעו במשותף - והציגו אותן כהצלחה אסטרטגית חסרת תקדים.
נתניהו: “הוא יוצר שלום מדינה אחר מדינה”
במהלך הארוחה, הגיש נתניהו לטראמפ את מכתב ההמלצה לוועדת פרס נובל לשלום, ובו טען כי טראמפ פועל ליצירת שלום אזורי נרחב: “הוא יוצר שלום ברגעים אלה, מדינה אחר מדינה ואזור אחר אזור”. המכתב ציין גם את הסכמי אברהם, יוזמות פיוס בין הודו לפקיסטן, וכן בין הרפובליקה הדמוקרטית של קונגו לרואנדה - כולם מיוחסים לטראמפ כמנוע דיפלומטי.
טראמפ, מצידו, לא הסתיר את התרגשותו מהמחווה, במיוחד כשהיא מגיעה מבן ברית ותיק כמו נתניהו - והביע תקווה להכרה בינלאומית נוספת למאמצי מדיניותו.
ברקע: קרבות בעזה ושאלות לגבי מחויבות טראמפ להפסקת אש
לצד המפגן החגיגי, השיחה בין שני המנהיגים התקיימה על-רקע המשך הקרבות הקשים ברצועת עזה, והמשבר ההומניטרי החריף. גורמים בממשל טראמפ לוחצים לקדם הסכם הפסקת אש לתקופה של 60 יום - אך לא ברור עד כמה הנשיא עצמו מוכן להשקיע בכך משאבים פוליטיים. מקורות אמריקניים הביעו חשש כי טראמפ עשוי להעדיף הישג מדיני סמלי על פני תהליך הסדרה ממושך.
ביקורו של נתניהו התקיים גם על-רקע מתיחות פנימית בישראל בנוגע למתווה הפסקת האש, שעדיין לא זכה לקונצנזוס בקרב חברי הקבינט המדיני-ביטחוני.