לבית המשפט המחוזי מרכז–לוד הוגשה בקשה לאישור תביעה ייצוגית נגד חברת META PLATFORMS, הבעלים של הרשתות החברתיות אינסטגרם, פייסבוק, ווטס–אפ וטכנולוגיות נוספות, בטענה לשימוש פסול ולא חוקי בפרטי משתמשים – ובהם שמות, כינויים ותמונות – לצורך קידום מודעות ממומנות באינסטגרם.
לטענת המבקש, עו"ד עומר חריטן מתל אביב, META מציגה את פרטי המשתמש (שם ותמונה) לצד פרסומות של עמודים אחריהם בחר לעקוב, ובכך יוצרת רושם כאילו המשתמש ממליץ על הפרסומת – אף שמדובר רק במעקב רגיל אחרי עמוד. הפרקטיקה, נטען, פוגעת בפרטיות המשתמשים ומביאה להתעשרות בלתי מוצדקת של META על חשבונם.
"מבוך פרטיות" ופגיעה מתמשכת בפרטיות המשתמשים
בבקשה נטען כי ההתנהלות מתבצעת בשלושה מיקומים שונים בפלטפורמה – הפיד הראשי, עמוד ה–Reels (סרטונים קצרים), ועמוד ה–Stories (תכנים זמניים) – מבלי שניתנה לכך הסכמה מדעת, ובניגוד לדין. לטענת המבקש, META מסתירה את האפשרות למנוע את השימוש הזה באמצעות תפריטים מורכבים ובלתי נגישים, המוכרים כ"דפוס אפל" מסוג "מבוך פרטיות" (Privacy Maze).
את הבקשה הגישו עורכי הדין ד"ר
חגי קלעי ונתן שווצרמן, אשר טוענים כי הפגיעה בפרטיות גוברת כאשר META ממשיכה לעשות שימוש מסחרי בשמות ותמונות גם שנים רבות לאחר סימון "עוקב", לרבות במקרים שבהם המשתמשים חדלו לעקוב אחר העמוד, השביתו את התוכן שלו או הפסיקו להשתמש באינסטגרם כלל.
המבקש מציין כי ההתנהלות באינסטגרם חמורה אף יותר מהפרקטיקה שננקטה בפלטפורמת פייסבוק, ושעליה כבר קבע בית המשפט כי קיימת בה לכאורה פגיעה בזכויות המשתמשים.
לטענתו, META עצמה מודה בפגיעה בפרטיות – בכך שהיא מצהירה שלא תנקוט בפרקטיקה האמורה בפרסומות הקשורות לנושאים חברתיים או פוליטיים. אלא שלדברי המבקש, עצם ההבחנה לפי מנגנון סיווג פנימי של META אינה רלוונטית, שכן הפגיעה בפרטיות אינה תלויה באופי התוכן – ודי בעצם השימוש בשמות ובתמונות כדי להצדיק פיצוי בגין התעשרות שלא כדין.
תגובתה של META טרם התקבלה.