המדינה מצהירה בפשטות: דוח בלי נתונים גולמיים - כבר לא קביל. היחידה הממשלתית ל
חופש המידע קובעת כי כל דוח חדש שיתפרסם במשרדי הממשלה וביחידות הסמך ילווה בקובץ הנתונים שממנו הופקו הטבלות, הגרפים והמסקנות. הבסיס המחייב למהלך נשען על החלטת ממשלה 2950 המסדירה את סמכויות היחידה ועל נוהל 14, ההופך את ההנחיה לנוהג עבודה מחייב בשירות הציבורי. המשמעות לציבור, לעיתונות ולאקדמיה ברורה: לא עוד הסתפקות בסיכומים; מעתה אפשר לפתוח את הקובץ, לעבד אותו מחדש, ולהצליב תוצאות.
התחולה כרגע מוגבלת למשרדי הממשלה וליחידות הסמך. אין כאן, בשלב זה, החלה מפורשת על רשויות מקומיות, חברות ממשלתיות או תאגידים עירוניים - פער שכדאי לפתור בהחלטה משלימה אם המדינה רוצה לאחוז באמת באמת-מידה אחידה של שקיפות. עם זאת, כבר עתה נקבע עיקרון צמוד פרסום: הדוח והקובץ הגולמי יעלו יחד, במועד אחד, כדי שלא ייווצר מצב שבו הציבור נותר זמן ממושך עם מסקנות ללא האפשרות לבדוק את המספרים.
התצורה המבוקשת לקבצים היא תצורה פתוחה המאפשרת עיבוד חופשי, אחזור ושימוש חוזר. כאשר קיימת מניעה טכנולוגית אובייקטיבית להעלות קובץ כזה - למשל קושי המרה או העמסה בלתי סבירה על משימות היחידה המקצועית - על הרשות להראות שאין ביכולתה לעשות כן במשאבים הקיימים. גם אז לא נסלחת הימנעות כוללת: יש לבחון פרסום חלקי שאינו מטעה ומאפשר תחקור משמעותי לפחות של חלק מן הנושאים. זה קו דק בין הגנה מוצדקת על משאבים לבין שימוש יתר בטענת קושי טכני; הוא ייבחן במבחן התוצאה.
לצד התצורה, נקבעו כללי השמטה מצומצמים: עילות ביטחון, פרטיות וסוד מסחרי יכובדו, אך ההשמטה תהיה מזערית ככל האפשר, ובכל פעם תצורף הערה מפורשת לצד ציון העילה. כך הציבור יודע מה הושמט ולמה - ולא יידרש לנחש. מדובר באיזון סביר: מוסדות המדינה שומרים על אינטרסים מוגנים, והציבור מקבל את מירב המידע שאינו פוגע בהם.
יישום המהלך ייעשה בהדרגה. כבר בשנה הנוכחית (2025) נדרשות הרשויות לצרף נתונים גולמיים לפחות לשני דוחות שהתפרסמו. זה יעד מינימום, לא תקרה. משרד שמפרסם דוחות רבים צריך לאמץ את העיקרון לכלל עבודתו, ולא להסתפק בסימון "וי" שנתי צנוע. בשלב ההטמעה תבצע היחידה מעקב; היא מבטיחה מנגנון פיקוח, אך טרם נקבעו לציבור מדדי ציות פומביים, לוחות זמנים לפרסום דוח מעקב מרוכז, או מאגר אחד שמרכז את כל הדוחות והקבצים הגולמיים לאורך הממשלה. בלי מדדים ושקיפות של הביצוע, הסטנדרט עלול להישחק בין משרד למשרד.
קו הסיום של המדיניות החדשה הוא לא הכותרת, אלא הקובץ. כאשר הנתונים פתוחים - אפשר לבדוק מחדש חישובים, לזהות טעויות, להציע תיקונים, ולעבור מדיון של תחושות לדיון של עובדות. אם המדינה תרחיב את התחולה לגופים נוספים ותבסס מדדי מעקב גלויים - היא תהפוך את הצהרת הכוונות הזו לתשתית שקיפות אמיתית.