X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי   /   חדשות
חבות אקטוארית במיליארדי שקלים [צילום אילוסטרציה: יונתן זינדל/פלאש 90]
בג"ץ ביטל את "הגדלות הרמטכ"ל" לפורשי קבע - אך מאפשר להסדירן בחקיקה
עמית: בית המשפט המתין שש שנים כדי שהממשלה והכנסת יסדירו את מתן ההטבות בפנסיות, שלא הייתה מחלוקת שהוא בלתי חוקי - אך לא ניתן להמתין ללא סוף מי שקיבלו את ההטבות לא יידרשו להחזירן
"הגדלות הרמטכ"ל", שניתנו במשך שנים רבות לפורשים משירות קבע, הן בלתי חוקיות - קובע (15.9.25) נשיא בית המשפט העליון, יצחק עמית. עם זאת, מי שכבר קיבלו אותן לא יחויבו להחזירן, ופסק הדין ייכנס לתוקפו רק בתחילת 2026, כדי לאפשר למדינה להסדיר את התוספת בחקיקה ראשית, כפי שהצהירה במשך שש השנים בהן היו העתירות תלויות ועומדות.
בג"ץ קיבל את עתירות עמותת צדק פיננסי ועמותת רווח נקי, לאחר שכאמור השהה את הטיפול בהן שנים ארוכות בתקווה שסמכות הרמטכ"ל תוסדר בידי הממשלה והכנסת. החוק המסדיר את גמלאות אנשי הקבע מעניק להם פנסיה של 2% מהשכר לכל שנת שירות, עד למקסימום של 70%. אולם, הוא גם מאפשר לרמטכ"ל לקבוע בצורה מלאכותית, כי מי שהשתחררו מעל גיל 40, שירתו יותר שנים מכפי ששירתו בפועל - וכך הפנסיה תגדל.
בשנת 2016 קבע מבקר המדינה דאז, יוסף שפירא, כי ההגדלות ניתנו ל-98% מהפורשים, רובם המוחלט קיבלו תוספת של 6%, העלות הייתה מאות מיליוני שקלים בשנה, והחבות האקטוארית בשלוש השנים הקודמות - 2.9 מיליארד שקל. בעקבות הדוח קבע הרמטכ"ל דאז, גדי איזנקוט, כללים שנועדו להגביל את מתן ההגדלות, אך בפועל הן המשיכו להינתן כמעט לכל הפורשים. הייעוץ המשפטי לממשלה קבע שיש צורך בהחלטת ממשלה בהירה וסדורה, אך הדבר לא נעשה.
עמית מציין, כי בג"ץ העניק למדינה עוד ועוד ארכות כדי להסדיר את הנושא, אך למרות הבטחותיה ועידכוניה - הדבר לא נעשה. השיח בין רשויות השלטון "אינו יכול להימשך ללא גבול שעה שאינו מניב תוצאה במשך שנים ארוכות". הליך החקיקה מדשדש בשלבי ביניים, לא נרשמה התקדמות ממשית גם לאחר שבחודש מאי הבהיר בג"ץ שהוא עומד להכריע - ולכן אין מנוס ממתן פסק דין, מסביר עמית.
"בהעדר תיקון חקיקה או החלטת ממשלה משלימה, נותרה בעינה המסגרת הנורמטיבית שעמדה לנגד עינינו בעת הגשת העתירה. בכל הנוגע למסגרת נורמטיבית זו, אין למעשה מחלוקת של ממש בין העותרות ובין משיבי הממשלה בשאלות העקרוניות שבבסיס העתירה. כך, הכל מסכימים כי מה שהיה אינו יכול להימשך - וכי אין מקום להעניק את הגדלות הרמטכ"ל באופן גורף ורוחבי, כאילו היו הכלל ולא החריג", אומר עמית. הצדדים מסכימים, כי החוק אינו מסמיך את הממשלה או את הרמטכ"ל לקבוע חריג לכלל חישוב הגמלה עבור כל משרתי הקבע הפורשים.
עמית מזכיר: "העקרונות המנחים ואמות המידה הנוגעים להסדרת פעולה שלטונית בעניינים עקרוניים, נדרשים להיקבע בחקיקה ראשית של הכנסת ולא על-ידי נורמות מינהליות נחותות שנקבעו על-ידי רשויות המינהל... אין להעניק למחוקק המשנה או לגורם מינהלי אחר (חשוב ככל שיהיה), סמכות לקבוע הסדרים ראשוניים בלא שהכנסת נתנה דעתה לכך".
הערכה והוקרה אינה גוברת על החוק
קצינים בכירים התריעו מפגיעה בשירות הקבע [צילום אילוסטרציה: נאסר אישתייה/פלאש 90]
בנוגע להגדלות הרמטכ"ל אומר עמית: "מתן הסמכות לרמטכ"ל להעניק את רכיב ההשלמות – אף שסמכות זו מעוגנת בחוק – אינו מצדיק את היפוך היוצרות בין הכלל ובין החריג. הרמטכ"ל אינו רשאי לפעול כך שברירת המחדל שנקבעה בחקיקה תישלל הלכה למעשה.
"לשון אחר, סטייה רחבה וממושכת מן ההסדר הקבוע בחוק שירות הקבע אינה בגדר מימוש סמכותו של הרמטכ"ל שהוענקה בחוק, אלא עקיפת המסגרת החקיקתית ויצירת 'הסדר ראשוני' חדש, שאותו רק הכנסת מוסמכת לקבוע. לכך מתווספת העובדה שהכרעה עקרונית מעין זו מכוח סמכות הרמטכ"ל – הסוטה מברירת המחדל שנקבעה על-ידי הכנסת – היא בעלת משמעויות תקציביות רחבות היקף, ונתון זה לבדו תומך במסקנה כי ראוי שהכרעה שכזו תתקבל על-ידי הכנסת".
התוצאה בפועל, בה כמעט כל משרתי הקבע הפורשים זוכים להגדלה זו או אחרת, חורגת מגבולות סמכותו של הרמטכ"ל שנקבעו בחוק, ומרוקנת מתוכן את ברירת המחדל שקבעה הכנסת – 2% לכל שנת שירות אמיתית. לדברי עמית, יש צורך בנוהל שיקבע בצורה ברורה את המקרים החריגים בהם ניתן לסטות ממסגרת זו.
לבסוף מתייחס עמית לעיתויו של פסק הדין: "לא בכדי נזעקו והוזעקו לדיונים שנערכו בפנינו קצינים בכירים בצה"ל, שהדגישו כי פגיעה בתנאי הפנסיה של משרתי הקבע, עלולה להשליך על נכונותם של קצינים לחתום לשירות קבע. הדברים היו נכונים לפני שבעה באוקטובר ונכונים כיום עוד יותר, שעה שהצבא סובל ממחסור חמור בקצונה בדרג הביניים. יש להצר על כך שבמשך השנים שחלפו מאז הגשת העתירה, הרשות המבצעת לא ביצעה, והרשות המחוקקת לא חוקקה.
"תרומתם של משרתי הקבע לביטחון המדינה אינה שנויה במחלוקת, והערכת הציבור כלפיהם היא עמוקה ומושרשת, במיוחד בימים קשים אלה. בית המשפט שותף לרגשות אלה ומכיר במעמדם הייחודי של אנשי הקבע בחברה הישראלית. ואולם רגשות כנים אלו של הערכה והוקרה, חשובים ככל שיהיו, אינם יכולים לגבור על הוראות הדין – ושלטון החוק מחייב את כל רשויות המדינה. המשך המדיניות של הענקת רכיב ההשלמות בצורה שמאיינת את ברירת המחדל שבחוק שירות הקבע, וזאת בלא עיגון מספק בחוק החרות, פירושה פגיעה בעקרון החוקיות וערעור יסודות המינהל התקין.
"פגיעה זו מקבלת משנה חומרה בשים לב לכך שמקורן של הגדלות הרמטכ"ל הוא בסופו של דבר בכספי ציבור, שאין הם רכושו של גוף זה או אחר אלא רכושו של הכלל. לפיכך, חרף ההערכה וההוקרה הרבה למשרתי הקבע וחרף נסיבות התקופה – כל עוד הרשות המחוקקת אינה פועלת לתיקון המצב, אין מקום להמשך הפרקטיקה של הקצאת כספי ציבור בניגוד לדין".
המדינה חויבה בתשלום הוצאות בסך 30,000 שקל. השופטים דוד מינץ ועופר גרוסקופף הסכימו עם עמית. את העמותות ייצגו עוה"ד נילי אבן-חן ומיקה שיינוק-קרטן; את המדינה ייצגו עוה"ד יעל ברלב ושיר בן-דוד; ארבעה אנשי קבע לשעבר יוצגו בידי עוה"ד יוסי בנקל ולידר קופרשמידט-טל; וארגון צוות של גמלאי צה"ל – בידי עוה"ד שמואל מויאל, נאור סוסנובסקי ורן כהן-רוכברגר.
Author
כתב משפטי | News1 | דוא"ל
עיתונאי, סופר וחוקר שואה. כתב משפטי ובעל טור ב-News1. פרסם 20 ספרים ועשרות מאמרים על השואה
תאריך:  15/09/2025   |   עודכן:  15/09/2025
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
בג"ץ ביטל את "הגדלות הרמטכ"ל" לפורשי קבע - אך מאפשר להסדירן בחקיקה
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עידן יוסף
בנאום בכינוס החשכ"ל הודה כי ישראל נמצאת כיום במעין בידוד מדיני והעריך שכלכלת ישראל תצטרך להיות "עם סממנים אוטרקיים"    אחרי נפילות שערים הבהיר: הבעיה - מגבלות ואמברגו חימושים מצד מדינות במערב אירופה
עידן יוסף
ברוב הנסיעות לחו"ל הישראלים שוהים פחות מחודש - 83.3%    67% שבים עד תשעה ימים, עם מקבץ בולט של 4-1 ימים    גם מבקרים בישראל מתרכזים בשהיות קצרות - 46.3% עד תשעה ימים
איתמר לוין
ניו-יורק טיימס מסביר, כי החיסונים בהם נלחם שר הבריאות זולים בהרבה מאשר טיפולים במי שיידבקו במחלות שאותן הם מונעים - החל משפעת, דרך חצבת וכלה בסרטן
יואב יצחק
ספרד ביטלה עסקה עם אלביט לאספקת מערכות ארטילריה בשווי מאות מיליוני אירו    בנוסף ביטלה עסקה בהיקף 270 מיליון אירו לרכש טילי ספייק מחברת רפאל    הביטולים מיוחסים ללחץ פוליטי פנימי ולהשלכות המלחמה בעזה
מירב ארד
צניחה של 32.5% ביחס לשנה הקודמת - מגמת הירידה נמשכת גם בשנת 2025    בשנת 2024, רוב העולים הגיעו ממדינות ברית המועצות לשעבר    העיר נתניה - מהווה מוקד קליטה בולט עם כמעט 5,000 עולים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il