ההסתדרות – איגוד עובדי התחבורה, הארגון היציג של עובדי מערך בוחני הנהיגה – פנתה לבית הדין האזורי לעבודה בבת ים בבקשה לצו עשה המורה לחברות מילגם וטלדור מערכות מחשבים (1986) ולרשות הרישוי למנוע את תיעודם המפר של מבחני הנהיגה המעשיים, בין באמצעים חזותיים ובין באמצעות הקלטת קול.
בפנייה לבית הדין צוין כי מילגם וטלדור, המפעילות את מערכי בחינות הנהיגה בצפון, בדרום ובירושלים, יחד עם רשות הרישוי, מפרות את חובתן למגר תופעה פסולה ההולכת וגוברת – במסגרתה מתעדים מורי נהיגה את מבחני הנהיגה המעשיים באמצעות מצלמות פרטיות המותקנות על רכביהם. לטענת ההסתדרות, מדובר בתיעוד המהווה גם האזנות סתר אסורות, בניגוד לדין, הפוגע בזכותם של בוחני הנהיגה לפרטיות במסגרת עבודתם.
הפרת פרטיות והפצת תיעודים ברשתות
לטענת ההסתדרות, התופעה מקבלת ממד חמור נוסף בשל העובדה שמורי הנהיגה כלל אינם נוכחים במבחנים עצמם, ובכך נופלים בוחני הנהיגה קורבן להאזנות סתר אסורות. עוד צוין כי חלק מהתיעודים פורסמו ברשתות החברתיות כקטעי וידאו מבזים, הכוללים את קולם של בוחני הנהיגה בצירוף כיתוב הפוגע בשמם הטוב, וזכו למאות צפיות.
בבקשה, שהוגשה באמצעות עו"ד נטלי שוכוביצקי, נטען כי במסגרת הפרטת מערך בחינות הנהיגה המעשיות בשנת 2018 הוחלט על התקנת מערכת סגורה של מצלמות ברכבי מורי הנהיגה לצורכי פיקוח בלבד. נוכח השלכות הפגיעה בפרטיות, הוגדרו בתקנות התעבורה כללים מדויקים לשימוש במצלמות, ו
משרד התחבורה קבע כי חל איסור על תיעוד הבחינות באמצעים פרטיים.
אוזלת יד באכיפה ואדישות החברות
ההסתדרות טוענת כי מילגם, טלדור ורשות הרישוי אינן פועלות לאכיפת האיסור בפועל, ומאפשרות את המשך הפגיעה החמורה בעובדים. לדבריה, משרד התחבורה פרסם הנחיות שהעבירו את האחריות לאכיפה לבוחני הנהיגה עצמם, מבלי לקבוע אמצעים אפקטיביים או סנקציות כלפי המפרים, ומבלי להורות למפקחיו לאכוף את האיסור.
עוד נטען כי מילגם וטלדור גילו אדישות מוחלטת לפגיעה בעובדיהן, לא פעלו למיגור התופעה, העבירו הנחיות סותרות לבוחני הנהיגה, וגלגלו את האחריות בחזרה לפתחו של משרד התחבורה.
טרם התקבלה תגובתן של מילגם, טלדור ורשות הרישוי.