בית משפט השלום בראשון לציון האריך (3.11.15) בשמונה ימים את מעצרו של יו"ר ההסתדרות,
ארנון בר-דוד, במסגרת חקירת החשדות לשחיתות בארגון. המשטרה ביקשה להאריך את מעצרו בעשרה ימים וטענה, כי קיים חשש שינסה להשפיע על עדים. המשטרה מייחסת לבר-דוד עבירות של קבלת שוחד, מתן שוחד ותיווך בשוחד, מרמה והפרת אמונים, קבלת דבר במרמה בנסיבות מחמירות, קשירת קשר לפשע,
הלבנת הון ועבירות מס.
רב-פקד רונן גילגולד אמר בדיון, כי מדובר ב"אחת מפרשות השחיתות הציבורית מהגדולות שנחקרו בישראל". לדבריו, "מדובר בתתי-פרשיות רבות, לכל הפחות 13, שכל אחת מהן מהווה פרשת שחיתות שיכולה לעמוד בפני עצמה. במהלך החקירה הגלויה צפויים להיחקר מעל 300 נחקרים ומעורבים".
הסניגור, עו"ד
מיכה פטמן, הכחיש את החשדות המיוחסים לבר-דוד ואמר שהוא משתף פעולה עם חוקריו. "מיליון עובדים מאחוריו ואנחנו במגה פיגוע בארגון ההסתדרות. הגרסה פשוטה: יש לו חבר 30 שנה [סוכן הביטוח עזרא גבאי], הוא יעץ לו, עזר לו ופתח לו דלתות פוליטיות, לא קיבל ממנו טובת הנאה ולא נתן". לטענת פטמן, לגבאי "יש פה גדול" והוא התרברב בקשריו עם בר-דוד, אך בפועל הלה מנע ממנו להתמודד במכרז לביטוח בריאות של ההסתדרות. עוד אמר כי בידי החוקרים התכתבויות בין בר-דוד לבין השר
מיקי זוהר לגבי בקשות לסייע לגבאי.
סגנית נשיא בית המשפט, דורית סבן-נוי, אומרת בהחלטתה: "קיים חשד סביר התומך בנטען בבקשת המעצר ואף למעלה מן הנדרש בשלב זה, בהתאם לדין. קיימת עילת מעצר והיא יסוד סביר לחשש ששחרור החשוד ישבש את מהלכי החקירה משום שעסקינן בחקירה סבוכה, מרובת מעורבים, מסובכת כך שאם ישוחרר החשוד, יש חשש לתיאום עדויות והשמדת ראיות".
סבן-נוי האריכה בשבוע את מעצרה של הילה קניסטר בר-דוד, רעייתו של יו"ר ההסתדרות ומי שמילאה תפקידים שונים בארגון, ואשר המשטרה מייחסת גם לה עבירות שוחד, הלבנת הון, מיסים ומרמה. פטמן טען, כי סוכן הביטוח מתעב את מרשתו וכי השניים הם יריבים פוליטיים. לדבריו, מדובר בניסיון ללחוץ על ארנון בר-דוד, והחוקרים "לא ימצאו שקל, כסף, דברים שהיא קיבלה לא כדין או משהו שהיא עשתה".
מעצרו של גבאי הוארך בשבוע. סניגורו, משה זכות, טען, כי מרשו ובר-דוד מיודדים מזה 30 שנה וסוכנות הביטוח של גבאי הפסידה במכרזים רבים של ההסתדרות. לדברי גבאי, הוסיף זכות, "המשטרה אמרה לי: תביא ראיה על ארנון ותלך הביתה". המשטרה מייחסת לגבאי עבירות של שוחד, מרמה והפרת אמונים.
על-פי החשד שבלב הפרשה, גבאי סידר תפקידים לבכירים ברשויות מקומיות ובוועדי עובדים של חברות גדולות, בתמורה לרכישת ביטוחים באמצעותו - וכל זאת בגיבויו של בר-דוד. בדיון נמסר, כי החקירה הסמויה החלה לפני שנתיים.
מדובר ברכישת ביטוחים למאות ואלפי עובדים בגופים גדולים אלו, כך שהעמלות לסוכנות הביטוח הסתכמו במיליוני שקלים. בנו של בר-דוד הועסק באותה סוכנות ביטוח. "בשלב מסוים הבינו בעיריות ובוועדים שכשהם מדברים עם איש העסקים, הם מדברים בעצם עם בר-דוד", אומרים במשטרה. "עם הזמן, העוצמה של בר-דוד פחתה, וגבאי נהיה גורם עצמאי ומשפיע בזכות עצמו".
המינויים שנעשו לכאורה היו לתפקידי מפתח בכירים בעיריות, ועדי עובדים, תאגידים וחברות ממשלתיות ופרטיות - למשל בקק"ל, אל-על או
רכבת ישראל. עוד קיים חשד, כי גבאי השתמש בכוחו כדי לסייע בהבאת מתפקדים לליכוד, וכי הוא השתמש בכספים שקיבל לכאורה במסגרת המנגנון כדי לשלם על מסעדות יוקרה, טיסות והוצאות נוספות.
אל-על מסרה, כי במסגרת החקירה נערך הבוקר חיפוש במשרדי יו"ר ועד העובדים שלה, ונתפסו מסמכים וחומרי מחשב. חשודים נוספים הם מעיריות חריש, ראשון לציון, קריית ביאליק, קריית גת, ראש העין ואשדוד, כמו גם הרכבת, הקרן הקיימת, האוניברסיטה העברית ומכון וינגייט.