X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי   /   חדשות
הפגנה נגד המכסים אתמול ליד בית המשפט [צילום: מארק שיפלביין/AP]
מסתמן: ביהמ"ש העליון של ארה"ב יפסול את הבסיס החוקי למכסים של טראמפ
דברי השופטים בדיון אתמול מעלים, כי רובם - כולל שמרנים אותם מינה טראמפ - סבורים שהוא אינו יכול להשתמש בחוק חירום משנת 1977 להטלת המכסים הגורפת מאז תחילת כהונתו הנוכחית
בית המשפט העליון של ארה"ב נוטה לאסור על הנשיא דונלד טראמפ להשתמש בחוק לשעת חירום משנת 1977 לשם ההטלה הגורפת של מכסים, אותה הוא מבצע מאז תחילת הקדנציה השנייה שלו. כך עולה מדבריהם של השופטים (5.11.25) בדיון בסוגיה המשמעותית ביותר שהונחה בפניהם מאז תחילת הקדנציה, ואשר להכרעה בה יהיו השלכות שיתפרסו מהכלכלה העולמית ועד לכיסו של הצרכן האמריקני.
טראמפ הפך את המכסים לכלי המרכזי במדיניות החוץ שלו, כאשר הטיל אותם כאמצעי ענישה ולחץ בסוגיות שכלל אינן כלכליות, והוביל את שיעור המכס בארה"ב לגבוה ביותר מאז השפל הגדול לפני 90 שנה. הוא עצמו טען בסוף השבוע, כי מדובר באחד התיקים החשובים ביותר בתולדות ארה"ב ואף בשאלה של חיים ומוות למשק האמריקני.
דבריהם של תשעת השופטים בטיעונים בעל-פה משקפים בדרך כלל את עמדתם המתגבשת, ועוד לפני הדיון רווחה ההערכה שבית המשפט יפסול את הדרך בה בחר טראמפ. זאת, למרות הרוב המוצק של שישה שופטים שמרנים (כולל שלושה אותם מינה טראמפ), שבחודשים האחרונים מאפשרים לרוב לטראמפ לקדם מהלכים שנויים במחלוקת, לעומת שלוש שופטות ליברליות בלבד.
טראמפ השתמש ב-International Emergency Economic Powers Act,
בנימוק שקיים מצב חירום המחייב להטיל מכסים: הגרעון המסחרי של ארה"ב עם מדינות רבות (למרות שרוב הכלכלנים סבורים שגרעון מסחרי טוב לצרכנים), המעבר של משרות למדינות בהן עלויות הייצור נמוכות יותר (ושוב, התוצאה היא הורדת מחירים לצרכן) וכניסת כמויות ענק של הסם פנטניל לארה"ב (למרות שהעובדות נוגדות טענה זו).
ההתנגדות המשפטית להנמקה זאת נובעת בעיקר מכך שאותו חוק כלל אינו מדבר על מכסים. חלק מהשופטים השמרנים, הדוגלים ביישום דווקני של החוקה והחוק על-פי לשונם, נוטים להתנגד לפרשנות מרחיבה שכזאת. ואילו השופטות הליברליות מתנגדות בצורה עקבית להרחבת סמכויותיו של הנשיא על חשבון אלו של הקונגרס, למשל בדמות פעולות שלא הותרו לו בחקיקה.
השופטת הליברלית סוניה סוטומאיור ביטאה עמדה זו בצורה החדה ביותר, כאשר אמרה לפרקליט המדינה, ג'ון סאואר: "אני פשוט לא מבינה. זו אינה סמכות של הנשיא. זו סמכות של הקונגרס". כמה מן השופטים ציינו, כי טראמפ יכול להשתמש בחוקים אחרים כדי להטיל מכסים - עובדה העשויה להקל עליהם לפסול את ההנמקה הנוכחית - אם כי הללו מחייבים הליכים ומטילים מגבלות שאינם מאפשרים לעשות זאת בצורה כה סוחפת ומהירה.
במוקד: דוקטרינת "השאלות המרכזיות"
טראמפ מציג את טבלת המכסים בחודש אפריל [צילום: מארק שיפלביין/AP]
שאלה מרכזית אותה הציגו השופטים לצדדים הייתה האם המכסים מפרים את דוקטרינת "השאלות המרכזיות" שקבע בית המשפט. על-פי דוקטרינה זו, הרשות המבצעת חייבת לקבל מהרשות המחוקקת סמכות מפורשת לבצע מדיניות לה יש השלכות כלכליות או פוליטיות ניכרות.
הרוב השמרני השתמש בדוקטרינה זו כדי לפסול מהלכים של הנשיא ג'ו ביידן בנוגע למחיקת חובות סטודנטים, חיסונים לקורונה ומדיניות האקלים. נשיא בית המשפט, ג'ון רוברטס, הביע ספק בכך ששימושו של טראמפ בחוק החירום צולח מבחן זה, שכן טראמפ פירש את החוק ככזה המעניק לו סמכויות בלתי מוגבלות להטיל מכסים.
השופטת איימי קוני-בארט, מינוי של טראמפ, הציבה סימן שאלה סביב היקף המכסים. "האם אתה חושב שצריך להטיל מכסים על כל מדינה בגלל חששות לפגיעה בביטחון ובבסיס התעשייתי [של ארה"ב]? ספרד? צרפת? זה אפשרי לגבי כמה מדינות, אבל תסביר לי מדוע מדינות כה רבות סופגות את מכסי הגומלין", אמרה לסאואר.
השופט ניל גורסץ', גם הוא מינוי של טראמפ, הצטרף לביקורת ולצידה של קוני-בארט התייחס לסוגיית הפרדת הרשויות, שכן החוקה מעניקה לקונגרס – ולא לנשיא – את הסמכות להטיל מיסים. גורסץ' אף הזהיר מפני מגמה מסוכנת של העברת הסמכויות מידי נציגיו הנבחרים של העם לידי הרשות המבצעת. כמה מהשופטים ציינו, כי טראמפ הוא הנשיא הראשון מזה 50 שנה הטוען שיש לו סמכות חירום להטיל מכסים.
לעומת זאת, השופטים סמואל אליטו וברט קוואנו (מינוי של טראמפ) הציגו את השאלות הקשות ביותר למתנגדיו של טראמפ והביעו פתיחות לפרשנותו של הממשל לגבי סמכויות החירום. קוואנו הביע דאגה מהוצאת המכסים מכלי הכלים של הנשיא להתמודדות עם מצבי חירום כלכליים. הוא תהה מדוע גם לדעת המתנגדים יכול הנשיא להפסיק לחלוטין את הסחר עם מדינה מסוימת, אך לא יכול להטיל מכס אפילו של אחוז בודד.
Author
כתב משפטי | News1 | דוא"ל
עיתונאי, סופר וחוקר שואה. כתב משפטי ובעל טור ב-News1. פרסם 20 ספרים ועשרות מאמרים על השואה
תאריך:  06/11/2025   |   עודכן:  06/11/2025
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מסתמן: ביהמ"ש העליון של ארה"ב יפסול את הבסיס החוקי למכסים של טראמפ
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מלחמת הסחר
איתמר לוין
בית המשפט העליון ידון מחרתיים בשאלה האם טראמפ יכול להשתמש בחוק מ-1977 כדי להטיל מכסים. מבין תשעת השופטים, חמישה צפויים להכריע - מנתח וושינגטון פוסט
איתמר לוין
טראמפ ושי הסכימו להסיג לאחור את צעדיהם בתחומי המיסים וייצוא המחצבים הנדירים    לא מדובר בהסכמה לטווח ארוך, מדגיש אקונומיסט, אך נכון לעכשיו הן מעדיפות סובלנות על עימות
איתמר לוין
מדינות אסיה - ובראשן יפן, קוריאה הדרומית וטייוואן - יהיו בעל כורחן צופות מן הצד בפגישה מחרתיים, למרות שכעת הן נדרשות יותר ויותר לבחור צד, מסביר ניו-יורק טיימס
מירב ארד
ראש ממשלת אונטריו הודיע על השהיית הקמפיין בעקבות שיחה עם קרני    טראמפ זעם על שימוש בדברי רייגן בפרסומת    הבית הלבן טוען: קנדה משחקת משחקים במקום לנהל שיח רציני
איתמר לוין
הסיבות, לפי אקונומיסט: המכסים הרבה פחות גבוהים מכפי שהכריז טראמפ, הממשלות ממשיכות במדיניות פיסקלית מרחיבה וה-AI ממשיך לפרוח    כל אלו עלולים להשתנות, אך נכון לעכשיו המצב טוב
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il