X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי   /   חדשות
ניר עוז. תוצאות קשות [צילום: יוסי אלוני/פלאש 90]
אנגלמן: ישראל פועלת ללא תפיסת ביטחון לאומי ובלא הקצאת משאבים
מתריע: בהעדרה של תפיסת ביטחון לאומי, יכולתו של הדרג המדיני להכווין את צה"ל בראייה אסטרטגית ארוכת טווח, לאתגר אותו ולבצע בקרה ופיקוח עליו, לוקה בחסר ובמקרים מסוימים אינה קיימת
ישראל פועלת ללא תפיסת ביטחון לאומי מאושרת באופן רשמי ובעלת תוקף מחייב, וללא הקצאת משאבים לאומיים בהתאם לסדרי העדיפות שנקבעו בה. כך קובע (11.11.25) מבקר המדינה, מתניהו אנגלמן, בדוח נוסף על כשלי מלחמת חרבות ברזל. הוא מצביע על שורה של תוצאות קשות בשל העדר תפיסת ביטחון, אך אינו קושר במפורש בין עובדה זו לבין מחדלי 7 באוקטובר.
אנגלמן מציין, כי צה"ל, המוסד והשב"כ סבורים אף הם, שנדרשת תפיסת ביטחון לאומי סדורה, רשמית ומתעדכנת. היא תחייב את כל הדרגים לפעול באופן שיטתי להתמודד עם סוגיות שונות לצורך מיצוי המשאבים הלאומיים, תשמש מצפן לעשייה ביטחונית, ולפיה ייקבעו האסטרטגיות של גופי הביטחון ותוכניות בניין הכוח.
עוד אומרים גורמי הביטחון, כי על תפיסת הביטחון להגדיר באופן ברור ומחייב את היעדים והמטרות שמציבה המדינה לכל אחד מהם, תייצר הזדמנות לבחון קונספציות קיימות ביחס להנחות העבודה בכל הזירות, תאפשר לבצע תיאום בין גופי הביטחון, תשפר את השיח בין הדרג המדיני לדרג הביטחוני באמצעות יצירת שפה משותפת ותאפשר דיון ציבורי ושקיפות.
אנגלמן מוסיף: "תהליך סדור לגיבוש ולאישור תפיסת ביטחון יחייב את הדרג המדיני לדון בסוגיות ביטחון לאומי מרכזיות, לקבל החלטות בנוגע לסדרי העדיפות, לרבות מתוך שיקולי מדיניות, ולהקצות את המשאבים הנדרשים בראייה כוללת וצופת פני עתיד, תוך הבנת האתגרים והסיכונים אשר לא יקבלו מענה.
"תהליך סדור ועיתי כזה יוכל לסייע לדרג המדיני להתמודד עם הנטייה להסתמך בעיקר על ניסיון העבר; הוא יסייע לאזן בין מתן מענה ללחצים קצרי טווח ובין הסתכלות ארוכת טווח; הוא יסייע לתאם ציפיות בין הדרג המדיני למערכת הביטחון, שתידרש לבנות את תוכניות העבודה שלה ולקבל החלטות בהלימה לתפיסת הביטחון, לרבות בנוגע לסדרי כוחות של כוח אדם, של פלטפורמות מרכזיות ושל אמצעי לחימה; הוא יאפשר לתאם בין גופים (צה"ל, משרד הביטחון, גופים ביטחוניים, משרד האוצר ועוד) כמערכת שלמה ואחודה; יקנה ידע בנושאי הביטחון הלאומי וייצר שפה אחידה של מושגים ומונחים מקצועיים בדרג המדיני ובדרג הביטחוני".
גופי הביטחון פועלים בנפרד ועל דעת עצמם
צמצום סד"כ הטנקים ללא אישור הדרג המדיני [צילום: מיכאל גלעדי/פלאש 90]
אנגלמן אומר כי בהעדרה של תפיסת ביטחון לאומי, יכולתו של הדרג המדיני להכווין את צה"ל בראייה אסטרטגית ארוכת טווח, לאתגר אותו ולבצע בקרה ופיקוח עליו, לוקה בחסר ובמקרים מסוימים אינה קיימת. זאת, לרבות בהיבטים של הכוונת התוכניות הרב-שנתיות של צה"ל וגופי הביטחון, קביעת תקציב הביטחון וסדרי העדיפות למימושו, אישור שינויים ארגוניים משמעותיים בצה"ל ובגופי הביטחון ובהם שינוי סד"כ. במצב זה, אף שהדרג המדיני הוא הנושא באחריות לגורל המדינה, יש לו קושי לעצב את תהליכי התכנון המרכזיים בצה"ל, ובכך הוא אינו מממש את מלוא אחריותו בנושא.
התוצאה היא, שצה"ל נדרש לתכנן את תוכניות העבודה שלו ואת בניין כוחו בעיקר בהתאם להבנתו את המצב. תר"ש (תוכנית רב-שנתית) תנופה של אביב כוכבי עיצבה את צה"ל לטווח של לפחות חמש שנים, אך לא התבססה על תפיסת ביטחון לאומי רשמית; לא אושרה על-ידי הדרג המדיני, אף שבמסגרתה נעשו שינויים ארגוניים משמעותיים כגון צמצום סד"כ טנקים. בשנת 2020 צה"ל שינה סד"כ של פלטפורמות עיקריות, ללא הכוונה של הדרג המדיני בראייה אסטרטגית ארוכת טווח הנגזרת מתפיסת ביטחון לאומי.
גם גופי הביטחון הנוספים גוזרים את הדירקטיבה של הדרג המדיני ו"מלקטים" את התייחסויותיו באמצעות מנגנונים שונים, על סמך פגישות עבודה עם הדרג המדיני, ניתוח מסמכים שונים, הערכות מצב אסטרטגיות ועוד, ולפיהם בונים את תהליכי העבודה המרכזיים, כל אחד בדרכו. גופי הביטחון השונים קובעים את תוכניות העבודה שלהם, את בניין הכוח, את סדרי העדיפות ואת הקצאת המשאבים בהתאם לראייתם ולא על-פי תפיסת ביטחון סדורה של הדרג המדיני, המתקשה לאתגר את גופי הביטחון.
במצב זה, גוברים הסיכונים להעדר הגדרה ברורה של האינטרסים הלאומיים של ישראל; להעדר סנכרון והסדרה בין גופי הביטחון בנוגע לתחומי האחריות והסמכות; להעדר קביעה מחייבת של הדרג המדיני לגבי סדרי העדיפות לטיפול באיומים ובאתגרים; להיווצרות מרחב פרשנות עצמאי של כל גוף בנוגע לנדרש ולמצופה ממנו, דבר שעלול להוביל לסיטואציות של חוסר התאמה ואף סתירה ביחס למטרות שאינן מוצהרות באופן רשמי ופומבי של הדרג המדיני; ולהחמצה של תהליכי עומק ואירועים משמעותיים המתרחשים בסביבה האסטרטגית, כגון היווצרות אזורי עיוורון לגבי איומים המצריכים מתן מענה, הערכת חסר או יתר של האיומים והאתגרים שעימם מתמודדת המדינה.
בניין כוחו של צה"ל בצורה כזאת עלול לגרום לפערים בכשירות ובמוכנות שלו. פערים אלו, לרבות בנוגע לפלטפורמות עיקריות, לתחמושת קריטית ולכוח אדם, עלולים לגרום לנזקים שלתיקונם יידרשו שנים ואף ייתכנו להם השלכות גורליות בשעת חירום. יתרה מכך: במצב זה גובר הסיכון שצה"ל יכין את עצמו למימוש תוכניות אופרטיביות בעלות "היגיון מבצעי" מסוים, ואילו הדרג המדיני ידרוש ממנו לפעול בהתאם ל"היגיון מבצעי" אחר, מזהיר אנגלמן.
המלצה: נתניהו יחתום ויפרסם
הקבינט או הממשלה יובילו את התהליך [צילום: קובי גדעון/לע"מ]
אנגלמן ממליץ, כי ראש הממשלה, בנימין נתניהו, יוביל יחד עם הקבינט או הממשלה תהליך סדור של גיבוש תפיסת ביטחון לאומי כתובה. במסגרתו הם יקבעו בין היתר את האינטרסים הלאומיים בהיבטים ביטחוניים, מדיניים, כלכליים וחברתיים-תרבותיים, את יעדי-העל של המדינה ואת סדרי העדיפות שלה בראייה כוללת. לאחר מכן עליהם לאשר את תפיסת הביטחון הלאומי ולתת לה תוקף רשמי. עוד מומלץ שנתניהו יפרסם לציבור בחתימתו את תפיסת הביטחון, כחלק מיישום עקרון האחריותיות של הממשלה כלפי אזרחיה. תפיסת הביטחון תשמש את הדרג המדיני בין היתר לקבלת החלטות בנושאי בניין הכוח והפעלתו והקצאת משאבים.
אנגלמן מציין, כי ביוני השנה אושר חוק אסטרטגיית הביטחון הלאומי, ולפיו עם כינונה של ממשלה חדשה, יגבש המל"ל את הצעת האסטרטגיה המדינית-ביטחונית של המדינה. זו תתייחס להנחות היסוד בנוגע לאתגרים ולהזדמנויות המדיניים והביטחוניים הניצבים בפני ישראל, יפורטו בה האיומים והאתגרים ודירוגם וכן האמצעים והדרכים להתמודד עימם, לרבות הצגת חלופות. הממשלה או הקבינט יאשרו את האסטרטגיה המדינית-ביטחונית בתוך חמישה חודשים מיום כינון ממשלה חדשה.
Author
כתב משפטי | News1 | דוא"ל
עיתונאי, סופר וחוקר שואה. כתב משפטי ובעל טור ב-News1. פרסם 20 ספרים ועשרות מאמרים על השואה
תאריך:  11/11/2025   |   עודכן:  11/11/2025
+רשות המיסים: שולמו 27 מיליארד שקל פיצויים - בקופה נותרו 8.5 מיליארד 00:20 12/11/25  |  עידן יוסף   |   לרשימה המלאה
בוועדת הכספים נמסר כי עד כה שולמו עשרות מיליארדי שקלים בגין נזקי מלחמת התקומה  ▪  עיקר התביעות הפתוחות בישובים שפונו בצפון ובדרום  ▪  5,800 עוסקים טרם הגישו תביעה סופית במסלול האדום  ▪  ברשות המיסים מבטיחים: "יש די כספים בקרן הפיצויים לתשלומים הבאים"
מפונים מצפון הארץ [צילום ארכיון: דור פזואלו/פלאש 90]
+יאסר אבו-שבאב נפגש עם ג'ארד קושנר במטה האמריקני בקריית גת 17:54 11/11/25  |  יואב יצחק   |   לרשימה המלאה
המיליציה העזתית המתנגדת לחמאס משתפת פעולה עם ישראל וארה"ב  ▪  נציגיה מוצבים דרך קבע במפקדה האמריקנית בדרום הארץ  ▪  הפגישה עסקה בתפקידם באזורים שמהם נסוג חמאס  ▪  כוחות אבו-שבאב צפויים לאבטח את יציאת המחבלים מרפיח
יאסר אבו-שבאב. פגישה עם קושנר [צילום: רשתות ערביות, שימוש לפי סעיף 27 א']
+בג"ץ צריך לכפות ועדת חקירה 17:04 11/11/25  |  ד"ר לירן אוחיון   |   לרשימה המלאה
האם על בג"ץ לכפות ועדת חקירה ממלכתית ל-7 באוקטובר? זהו סיכון של התערבות שיפוטית מתונה מול סיכון של העדר בירור לאומי. כאשר מדובר באסון כזה, הסיכון השני אינו נסבל ומחייב את התערבותו של בג"ץ
נתניהו בדיון השבוע על הקמת ועדת חקירה [צילום: יונתן זינדל/פלאש 90]
+אנגלמן: הממשלה מתחמקת מההכרעות והאחריות שבתפיסת ביטחון לאומי 15:53 11/11/25  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה
משרד רה"מ: השרים היו מצביעים נגד תפיסת ביטחון בשל שיקולים מוטים  ▪  נתניהו יזם כתיבת תפיסת ביטחון אך לא השלים את המלאכה
מסתמכים על העקרונות הלא-רשמיים מ-1953 [צילום: עמוס בן-גרשון/לע"מ]
+הדרג המדיני והדרג הביטחוני הכריזו: חמאס מורתע ואינו חותר למלחמה 15:52 11/11/25  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה
אנגלמן סוקר את ההכרזות והתחזיות של נתניהו, בנט, כוכבי, הלוי ובר בשנים שקדמו ל-7 באוקטובר - היום בו קרסו בבת אחת שלוש מארבע תפיסות היסוד הביטחוניות של ישראל
בארי. חמאס פרץ כמעט באין מפריע [צילום: יונתן זינדל/פלאש 90]
+גם לעובד זר יש שם
14:43 11/11/25  |  אברהם שרון   |   לרשימה המלאה
נימה של אכזבה ניכרה בקולה של האישה, שעדכנה את חבריה שהסבו עמה לשולחן הקפה, כאשר אמרה "עכשיו פורסם כי זוהתה הגופה שהחזיר אתמול החמאס והיא של עובד זר"
חלק חשוב במשק [צילום: הדס פרוש/פלאש 90]
+שעות ספורות לאחר חזרת החלל החטוף סגן הדר גולדין - הושמד הפיר ממנו הוא נחטף 14:07 11/11/25  |  מירב ארד
לאחר 11 שנים ושעות ספורות מחזרת החלל החטוף הדר גולדין, צוות הקרב של חטיבת הנח"ל השמידו את הפיר ממנו הוא נחטף.
השמדת הפיר ממנו נחטף סגן הדר גולדין [צילום: דובר צה"ל]
+תחילת תיקון 12:24 11/11/25  |  ד"ר נפתלי ברזניאק   |   לרשימה המלאה
סבלנות היא שם המשחק  ▪  עכשיו, כשמרבית החטופים נמצאים בישראל, בזכות התמדה יוצאת דופן של אוכלוסייה שפויה, שידעה לצאת לרחובות ולא ויתרה גם ברגעי ייאוש, יש להמשיך ולפעול
[צילום: יונתן זינדל/פלאש 90]
+הו גיבורי שכם 11:38 11/11/25  |  יהונתן דחוח הלוי   |   לרשימה המלאה
יממה לאחר תחילת מתקפת שבעה באוקטובר - גדודי חללי אל-אקצה, הזרוע הצבאית של פתח: "הכינו את חגורות [הנפץ] ואת מטעני הנפץ, אירבו להם [ליהודים] בדרכים, חיסמו את הכבישים, הציתו צמיגים [כמחסומים של אש], ושחזרו את תהילת פעולות ההתאבדות למען אללה באוטובוסים, בבתי המלון ובמקומות הומי אדם"
הקרבה עצמית [צילום: פלאש 90]
+אחריות מוחלטת 10:58 11/11/25  |  יהונתן דחוח הלוי   |   לרשימה המלאה
שלושה חודשים לפני מתקפת שבעה באוקטובר - דן חלוץ: "לא ברור אם בקיץ הקרוב יהיו לוחמים לאייש את המטוסים; אם תפרוץ מלחמת ברירה תהיה שאלה גדולה (אם הטייסים יגיעו לטייסות)  ▪  אם זו מלחמת אין ברירה, זו שאלה אחרת; מי שאחראי על זה שאם יקרה משהו (מלחמה) והם (הטייסים) לא יהיו שם (זו הממשלה)"
[צילום: אבשלום ששוני/פלאש 90]
+שידור ישיר: אלפים מלווים את סגן הדר גולדין בדרכו האחרונה 10:28 11/11/25  |  מירב ארד
סגן הדר גולדין מובא הבוקר (יום ג') למנוחות בבית העלמין הצבאי בכפר סבא. אלפים רבים השתתפו במסע הלוויה שיצא בליווי משטרתי ממחנה שורה לכיוון בית העלמין. הוריו, אחיו, ארוסתו והרמטכ"ל אייל זמיר יספידו, עידן עמדי ישיר לזכרו.
שידור ישיר
[צילום: לפי סעיף 27א' לזכויות יוצרים]
+ליברמן: מתברר שנתניהו התחייב לאמריקנים על שחרור המחבלים מרפיח 10:01 11/11/25  |  מירב ארד
יו״ר מפלגת ישראל ביתנו, ח״כ אביגדור ליברמן: "מתברר שנתניהו התחייב לאמריקנים על שחרור המחבלים מרפיח. הדבר נעשה ללא החלטת קבינט, וללא התייעצות עם גורמי ביטחון. זה לא ניצחון מוחלט, זה טירוף מוחלט. כפי שכבר אמרתי - למחבלים צמאי דם שרצחו חיילי צה״ל אחרי הכרזת הפסקת האש חייבות להיות שתי אופציות בלבד - או כניעה וכלא או מוות. כל אופציה אחרת היא כניעה מוחלטת וחזרה למדיניות הרופסת שהביאה עלינו את השבעה באוקטובר."
[צילום: יונתן זינדל, פלאש 90]
+איום ישיר 09:13 11/11/25  |  יהונתן דחוח הלוי   |   לרשימה המלאה
אפריל 2018 - ארגון בצלם מבקר בחריפות "הירי הבלתי חוקי במפגינים לא חמושים ברצועת עזה" בהפרות הסדר במסגרת תהלוכות השיבה  ▪  פעיל חמאס: "ההתנגדות [חמאס] ניצלה את תהלוכות השיבה כהכנה לקראת ההסתערות [הצבאית] של ההתנגדות [חמאס] להתנחלויות [לישובים הישראלים בעוטף עזה בשבעה באוקטובר 2023]"
סכנה מוחשית [צילום: ויסאם השלמון/פלאש 90]
+בעלות של כחצי מיליארד דולר: ארה״ב מתכננת להקים בסיס צבאי בעוטף 08:28 11/11/25  |  מירב ארד   |   לרשימה המלאה
הבסיס יוקם על גבול רצועת עזה וישמש את הכוחות הבינלאומיים לשמירת הפסקת האש  ▪  יוכל לאכלס כמה אלפי חיילים אמריקנים  ▪  ארה״ב כבר החלה לבחון מיקומים פוטנציאליים  ▪  גורמים ביטחוניים: מדובר בשינוי אסטרטגי במעמד ישראל ברצועה
[צילום: AP]
+בחסות הפסקת האש: חמאס סוחט את תושבי הרצועה וחזר לשלם משכורות ללוחמים שגייס 08:26 11/11/25  |  מירב ארד   |   לרשימה המלאה
לוחמי חמאס החלו לקבל שכר חלקי לאחר חודשים של קיפאון כלכלי  ▪  הכנסות הארגון מגיעות ממס חדש על אוהלים שנתרמו לפליטים  ▪  הפסקת האש אפשרה לאנשי חמאס לצאת מהמחבוא ולחדש את גביית המיסים  ▪  התושבים זועמים: "סוחטים אותנו כשאנחנו חסרי כל"
ההתאוששות מיוחסת גם לגביית מיסים אגרסיבית מצד חמאס [צילום: עלי חסן/פלאש 90]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
אנגלמן: ישראל פועלת ללא תפיסת ביטחון לאומי ובלא הקצאת משאבים
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
צמרת צהל היא מדינה עצמאית
אמונחטאפ III  |  11/11/25 21:50
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מלחמת התקומה
אברהם שרון
נימה של אכזבה ניכרה בקולה של האישה, שעדכנה את חבריה שהסבו עמה לשולחן הקפה, כאשר אמרה "עכשיו פורסם כי זוהתה הגופה שהחזיר אתמול החמאס והיא של עובד זר"
ד"ר נפתלי ברזניאק
סבלנות היא שם המשחק    עכשיו, כשמרבית החטופים נמצאים בישראל, בזכות התמדה יוצאת דופן של אוכלוסייה שפויה, שידעה לצאת לרחובות ולא ויתרה גם ברגעי ייאוש, יש להמשיך ולפעול
יהונתן דחוח הלוי
יממה לאחר תחילת מתקפת שבעה באוקטובר - גדודי חללי אל-אקצה, הזרוע הצבאית של פתח: "הכינו את חגורות [הנפץ] ואת מטעני הנפץ, אירבו להם [ליהודים] בדרכים, חיסמו את הכבישים, הציתו צמיגים [כמחסומים של אש], ושחזרו את תהילת פעולות ההתאבדות למען אללה באוטובוסים, בבתי המלון ובמקומות הומי אדם"
יהונתן דחוח הלוי
שלושה חודשים לפני מתקפת שבעה באוקטובר - דן חלוץ: "לא ברור אם בקיץ הקרוב יהיו לוחמים לאייש את המטוסים; אם תפרוץ מלחמת ברירה תהיה שאלה גדולה (אם הטייסים יגיעו לטייסות)    אם זו מלחמת אין ברירה, זו שאלה אחרת; מי שאחראי על זה שאם יקרה משהו (מלחמה) והם (הטייסים) לא יהיו שם (זו הממשלה)"
יהונתן דחוח הלוי
אפריל 2018 - ארגון בצלם מבקר בחריפות "הירי הבלתי חוקי במפגינים לא חמושים ברצועת עזה" בהפרות הסדר במסגרת תהלוכות השיבה    פעיל חמאס: "ההתנגדות [חמאס] ניצלה את תהלוכות השיבה כהכנה לקראת ההסתערות [הצבאית] של ההתנגדות [חמאס] להתנחלויות [לישובים הישראלים בעוטף עזה בשבעה באוקטובר 2023]"
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il