מינויו של נציב תלונות הציבור על שופטים,
אשר קולה, לליווי החקירה בפרשת שדה תימן נועד למנוע טיוח שלה - בדומה לטיוח החקירה המקורית על ההדלפות מן החקירה. כך אומר (10.11.25) שר המשפטים,
יריב לוין, בתשובה לעתירת משמר הדמוקרטיה, המבקשת מבג"ץ לבטל את המינוי.
לוין אומר כי אין יסוד עובדתי או משפטי המצדיק את ביטול החלטתו, ומבקש מבג"ץ להורות למשטרה ולכל גורם אחר לשתף פעולה עם קולה. הוא טוען, כי הפרשה "יצרה משבר אמון חסר תקדים במערכת אכיפת החוק בישראל", שכן היא שמטה את הקרקע מתחת לרגליהם של מוסדות אלה. לדבריו, חקירת המשטרה מתנהלת באופן מתמיה: נדרשו מספר ימים למעצרה של יפעת תומר-ירושלמי, ומכשיר הפלאפון שלה נעלם ונמצא בצורה מסתורית דווקא ביום בו שוחררה למעצר בית בתנאים מקלים.
עוד אומר לוין, כי היועצת המשפטית לממשלה, גלי מיארה, סירבה לפנות את מקומה בליווי החקירה, וגם כאשר עשתה זאת - העבירה את התפקיד לפרקליט המדינה, עמית איסמן, הכפוף לה ושאף ייתכן שנטל חלק במפגשים ובליווי הבדיקה המקורית שכעת עומדת במרכז החקירה. לכן, מסביר לוין, לא נותרה לו ברירה וכדי להשיב במעט את אמון הציבור ולמנוע טיוח של החקירה הנוכחית, הוא פעל בהתאם לסמכותו שבחוק והעביר את הליווי לידי קולה.
קולה הוא עובד ציבור שאין ראוי ממנו, אינו כפוף למערכות שייחקרו, אינו כפוף ללוין או לכל דמות פוליטית אחרת ואינו כפוף לאיש ממי שעשויים להידרש להעיד בחקירה, מסביר לוין. אין ולא ניתן להטיל ספק ביושרו ובנסיונו בתחום הפלילי, וליווי החקירה על ידו יבטיח אמון ציבורי רחב בתהליך כולו, יגדיל משמעותית את הסיכוי להגיע לחקר האמת וירפא חלקית את הפגיעה באמון הציבור.
משמר הדמוקרטיה אינה יכולה להצביע על מועמד ראוי יותר, ממשיך לוין: אין גורם מקצועי יותר, אין גורם בלתי תלוי יותר ואין מי שנהנה מאמון ציבורי רחב כמוהו. הנסיונות למנוע את מינויו של קולה מעלים חשש כבד שיש מי שמעוניינים למנוע את מיצוי החקירה, ואם בג"ץ ייעתר לעתירה - ייגרם נזק עצום לכל מערכות האכיפה והמשפט, מזהיר לוין. התגובה הוגשה באמצעות עוה"ד
ציון אמיר וינון סרטל.
לתגובתו של לוין מצורף מכתבו של ממלא-מקום נציב שירות המדינה,
דניאל הרשקוביץ, עימו היה עליו להתייעץ (על-פי החוק) לפני מינויו של קולה. הרשקוביץ כותב, כי מיארה קבעה שאין הוא יכול לבצע את ההליך ההיוועצות, וזאת לאור הקביעה שאין בסמכותו של לוין לשלול את סמכותה בנושא זה.
במקביל מותח לוין ביקורת קשה על התנהלותן של הפרקליטות ומיארה בהליך, כאשר ביקשו עוד ועוד ארכות, לא עמדו בהן ולא הגישו את תגובתן עד לשעה זו (20:00). לדבריו, זהו ביזוי של צווי בית המשפט, שיבוש ההליך, הענקת יתרונות בלתי הוגנים להן (כאשר ביכולתן לראות את תגובתו) ומונעות מבאי-כוחו להיערך כיאות לדיון מחר בבוקר.