יועמ"ש הכנסת, עו"ד שגית אפיק, שיגרה הערב (17.11.25) מכתב נוקב ליו"ר הוועדה לביטחון לאומי, ח"כ
צביקה פוגל, ובו דרישה ברורה להימנע מקיום דיון העוסק בייצוג המשפטי שקיבלה רפ"ק רינת סבן מהתנועה לאיכות השלטון - סוגיה שתלויה ועומדת בבית המשפט המחוזי בירושלים. אפיק קובעת כי עצם הדיון עלול להתפרש כהתערבות בהליך משפטי פעיל וכפגיעה בעקרון הפרדת הרשויות.
אפיק מזכירה במכתבה כי לאורך השנים נמנעו ועדות הכנסת מקיום דיונים הנוגעים למקרה פרטני של אדם מכהן, ובוודאי כאשר ההליך המשפטי בעניינו עדיין מתנהל. לדבריה, זו מדיניות קבועה של הייעוץ המשפטי לכנסת, והיא נועדה להגן הן על עקרון הפרדת הרשויות והן על עצמאות מערכת אכיפת החוק.
עו"ד אפיק כותבת כי במקרה זה - שבו נדון בבית המשפט עניינה של רפ"ק רינת סבן - קיום דיון פומבי בוועדה "עלול לעורר חשש שמא הוועדה תיתפס כנגועה ולבירור סוגיות שאינן מעניינה של הכנסת". במילים אחרות, עצם העלאת הנושא בוועדה לביטחון לאומי עלולה להיצבע בצבעים פוליטיים או ציבוריים העלולים להשפיע על ההליך המשפטי.
ביקורת על זימון הדיון - והשלכותיו על הכנסת
היועצת מוסיפה כי פגיעה מהסוג הזה אינה נשארת במישור הסמלי בלבד. לדבריה, קיום דיון מסוג זה עלול ליצור תחושה של לחץ על מערכת המשפט, לפגוע בכבודה של הכנסת עצמה ולהוביל לכך שהוועדה תיתפס כמי שמסיטה את דיוניה מהנושאים הרגישים המצויים במגרש סמכותה - הביטחון הלאומי, האיומים האסטרטגיים והפיקוח על מערכות הביטחון.
אפיק מצרה על כך שהוועדה נדרשת לעסוק בדיון שאינו בליבת עיסוקה דווקא בעת שבה ממתינים על שולחנה נושאים דחופים ובוערים הקשורים לביטחון הפנים ולמערכת האזרחית.
"אבקשך להימנע מהדיון" - פנייה ישירה לפוגל
למרות הניסוח הענייני, המכתב כולל קריאה חד־משמעית לח"כ פוגל. אפיק מבקשת ממנו להימנע מקיום דיון העוסק במקרה הקונקרטי של רפ"ק סבן או בכלל בהליכים משפטיים פעילים, ומדגישה כי הדבר ייאמר גם בפתח הדיון על-ידי הייעוץ המשפטי של הוועדה.
אפיק מוסיפה כי היא מכירה את עבודתו של פוגל ומעריכה את הבנתו את חשיבות שמירת האיזון בין עבודת הכנסת לבין ההליך המשפטי. עם זאת, היא מבקשת להבהיר כי במקרה זה מדובר בקו אדום של ממש.