בתום ההליך התייחס יו"ר הוועדה גם לתקרית מתחילת השבוע עם היועצת המשפטית של הוועדה, עו"ד שלומית ארליך. לדבריו, לאחר “שבועיים-שלושה מאוד אינטנסיביים” של שינויים תקציביים, “חלק בגלל העייפות וחלק בגלל האופי שלי, יצא סוג של אירוע שלא היה צריך להיות”. מילביצקי הדגיש כי ארליך “עבדה מאוד במסירות”, וכי חשוב היה לו לומר זאת גם בפני ראשי הרשויות שהיו בקשר עמה.
אפיק התייחסה בהמשך לכך שהפיצול נעשה בזמן קצר יחסית, וקבעה כי המהלך “נותן לחברי הכנסת את האפשרות להצביע בעד ונגד כל ההעברה בנפרד”, וכי לאחר תיקון עקרון ההשתתפות ההליך מבחינתה תקין. היא אף הוסיפה כי קביעת מועד סופי להעברות השנה צמצמה חריגות לעומת השנה הקודמת, וכי המטרה היא להגיע בעתיד לאפס חריגות.
ח"כ
משה גפני (
יהדות התורה) אמר כי מדובר ב“יום שמח כי הכסף עובר לרשויות”, אך גם “יום עצוב” משום שלדבריו “בגלל הכנסת מורים צריכים להחזיר משכורת”, והוסיף כי בעשרות שנותיו בכנסת לא זכור לו מקרה שבו התנהלות הכנסת הביאה לכך.
תוספת תקציבית נוספת: 50 מיליון שקל לישיבות ההסדר
במקביל לאישור ההעברות לרשויות המקומיות, אישרה ועדת הכספים גם הגדלה משמעותית של תקציב ישיבות ההסדר, שיעמוד על כ־50 מיליון שקלים - עלייה של כ־50% לעומת השנים האחרונות. ההחלטה התקבלה בהסכמת משרדי האוצר והביטחון, כחלק ממדיניות התמיכה במוסדות שבהם לומדים חיילים המשלבים שירות קרבי עם לימוד תורני.
רמ"ט איגוד ישיבות ההסדר,
אורי פינסקי, בירך על ההחלטה ואמר כי מדובר ב“הבעת אמון במפעל ישיבות ההסדר ובתרומתו לביטחון ישראל”, וציין כי אלפי תלמידים ובוגרים שירתו במילואים במהלך המלחמה, ורבים מהם נפגעו או נפלו. לדבריו, התקציב יאפשר המשך פעילות סדירה של הישיבות לאחר תקופה ממושכת של עומס ביטחוני וכלכלי.
שר האוצר
בצלאל סמוטריץ’ מסר כי “ישיבות ההסדר הן אבן יסוד בציונות הדתית ובביטחון המדינה”, והדגיש כי הגדלת התקציב מבטאת הכרה בתרומת תלמידיהן לשדה הקרב ולחוסן הלאומי.
האופוזיציה: “הישג” ותקדים, הקואליציה: אחריות ועמידה בלוחות זמנים
בהודעה משותפת מטעם חברי האופוזיציה בוועדה נטען כי הפיצול היה “מהלך תקדימי” וכי “סוכל ניסיון מחטף” מצד שר האוצר. האופוזיציה טענה כי מענקי האיזון הוחזקו כבני ערובה כדי לכפות אישור רכיבים שהיא מתנגדת להם, והצהירה כי לא תאפשר “לפגוע באזרחי המדינה וברשויות המקומיות”.
מנגד, לשכת יו"ר הוועדה מסרה כי ועדת הכספים אישרה פה אחד העברה של כ־644 מיליון שקלים לרשויות המקומיות במסגרת שינויים בתקציב המדינה לשנת 2025, וכי הכספים מיועדים למענקי איזון ופיתוח עבור 192 רשויות הזכאיות לכך. מילביצקי סיכם כי “הנזק שהיה עלול להיגרם לרשויות אם ההעברה לא הייתה מאושרת לפני תום השנה הוא משמעותי”, ושיבח את ההחלטה “הנכונה והאחראית” לאשר את העברת הכספים.