דוחות ביקורת רשמיים של הממשל הפדרלי בארצות הברית קובעים כי מדי שנה מועברים 300-600 מיליארד דולר מכספי ציבור בתשלומים שגויים, כאשר חלק גדול מיוחס להונאות וחלק משמעותי נובע מטעויות ניהול, דיווחים שגויים וכשלים במנגנוני הבקרה.
על-פי נתוני המשרד לביקורת ממשלתית (GAO), גוף הביקורת של הקונגרס האמריקני, מדובר בהיקף המהווה כ-5%-10% מסך ההוצאה הפדרלית השנתית, העומדת על כ-6-6.5 טריליון דולר. הדוחות מציינים תשלומים שבוצעו ללא עמידה מלאה בזכאות, תשלומים כפולים, שימוש בנתונים חסרים או שגויים, וכן מקרי הונאה ממשיים שנחשפו בדיעבד.
ב-GAO מבהירים כי לא כל תשלום שגוי הוא הונאה פלילית. מערכות מידע לקויות והיעדר פיקוח מספק, לצד הונאות מכוונות בעיקר בתוכניות רווחה, בריאות, סיוע כלכלי ותשלומי ממשל, יוצרים את הפערים.
שר האוצר האמריקני,
סקוט בסנט, התייחס לאחרונה לנתוני הביקורת וציין כי מדובר בהערכות רשמיות של גופי הפיקוח המשקפות בעיה מתמשכת בניהול כספי המערכת הציבורית. עם זאת, לא נמסרה קביעה כי מדובר במחדל כולל.
לפי חישובים מקרו-כלכליים הכלולים בדוחות, סכום של 300-600 מיליארד דולר שקול לכ-1%-2% מהתוצר המקומי הגולמי של ארצות הברית, הנאמד בכ-27 טריליון דולר. גופי הביקורת מדגישים כי גם צמצום חלקי של התשלומים השגויים וההונאות עשוי להניב חיסכון תקציבי משמעותי, אך אין בסיס להנחה שניתן להשיב את מלוא הסכום.
הנתונים עוררו הד ציבורי ופוליטי רחב, בין השאר בעקבות התבטאויות פומביות של אילון מאסק שטען לבזבוז והונאות בכספי ממשל. עם זאת, בדוחות הרשמיים מודגש כי הצגת המספרים מחייבת הבחנה מדויקת בין הונאה פלילית לטעויות ניהול, וכי טיפול אפקטיבי מחייב רפורמות עומק בבקרה, באכיפה ובמערכות התשלומים.