נשיא ארצות הברית,
דונלד טראמפ, מטלטל שוב את הזירה הבינלאומית. במכתב רשמי שנשלח לראש ממשלת נורווגיה, יונאס גאהר סטורה, והגיע לידי כלי התקשורת המובילים "רויטרס" ו"בלומברג", מצהיר הנשיא כי הוא אינו חש עוד "מחויבות לחשוב אך ורק על שלום", זאת בשל החלטת ועדת פרס נובל הנורווגית שלא להעניק לו את הפרס היוקרתי.
"עצרתי שמונה מלחמות פלוס"
במכתב, שעותק ממנו פורסם ברשת X על-ידי כתב החוץ והביטחון של PBS, ניק שיפרין, פונה טראמפ לראש הממשלה הנורווגי בטון אישי ותוקפני: "יונאס היקר: בהתחשב בכך שהמדינה שלך החליטה לא להעניק לי פרס נובל לשלום על כך שהפסקתי שמונה מלחמות פלוס, אני כבר לא חש יותר מחויבות לחשוב רק על שלום".
טראמפ הוסיף כי למרות שהשלום יישאר שיקול מרכזי, הוא מרגיש כעת חופשי "לחשוב על מה שטוב וראוי עבור ארצות הברית של אמריקה". כפי שצוין בדיווח של בלומברג, פרס נובל לשלום אינו נקבע על-ידי ממשלת נורווגיה, אלא על-ידי ועדה עצמאית, עובדה שטראמפ בוחר להתעלם ממנה במכתבו.
גרינלנד או מכסים: האיום על אירופה
חלק ניכר מהמכתב הוקדש לדרישתו של טראמפ לרכוש את גרינלנד מדנמרק. הנשיא פקפק בזכות הבעלות של דנמרק על האי האסטרטגי: "דנמרק אינה יכולה להגן על האדמה הזו מפני רוסיה או סין, ולמה בכלל יש להם 'זכות בעלות'? אין מסמכים כתובים, זו רק סירה שנחתה שם לפני מאות שנים, אבל גם לנו היו סירות שנחתו שם".
טראמפ הבהיר כי "העולם לא יהיה בטוח אלא אם תהיה לנו שליטה מלאה ומוחלטת בגרינלנד". הנשיא אף איים להטיל מכסים של עד 25% על שמונה מדינות אירופיות עד שדרישתו לרכישת הטריטוריה תתממש.
הנשיא לא חסך בביקורת גם על ברית נאט"ו ודרש שהארגון "יעשה משהו עבור ארצות הברית", תוך שהוא טוען: "עשיתי עבור נאט"ו יותר מכל אדם אחר מאז הקמתה".
הדיווח מזכיר כי חתנית פרס נובל לשלום מהשנה שעברה, מריה קורינה מצ'אדו (מנהיגת האופוזיציה בוונצואלה), העניקה לטראמפ את המדליה האישית שלה כאות הוקרה על מחויבותו לחופש של העם הוונצואלי. עם זאת, המכון הנורווגי הבהיר כי לא ניתן להעביר, לחלוק או לבטל את הפרס, גם אם המדליה הפיזית ניתנה לאדם אחר.
ראש ממשלת נורווגיה, יונאס גאהר סטורה הגיב לפרסומים ומסר: "הבהרתי לטראמפ בבירור מספר פעמים את מה שידוע לכל - ועדת נובל היא עצמאית, ולא ממשלת נורווגיה היא שמעניקה את הפרס".