נשיא ארה"ב
דונלד טראמפ חשף בשעות האחרונות (30.01.26) כי מתנהלים מגעים מול אירן, ואף שלח מסר ישיר: "בלי גרעין, ותפסיקו להרוג מפגינים". למרות נוכחות ה"ארמדה" האמריקנית המסיבית באזור, הכוללת את נושאת המטוסים "
אברהם לינקולן" ומשחתות מתקדמות שעגנו בנמל אילת, טראמפ הבהיר כי הוא מקווה להסכם שימנע את הצורך בשימוש בכוח צבאי "קיצוני ואלים".
הדיפלומטיה והעושים במלאכה
זירת המשא-ומתן המרכזית עברה בשעות האחרונות ל
טורקיה, שם נפגש שר החוץ האירני עבאס עראקצ'י עם עמיתו הטורקי האקן פידן. עראקצ'י הצהיר כי אירן מוכנה להיכנס למשא-ומתן עם ארה"ב על תוכנית הגרעין, בתנאי שהדברים יתנהלו ב"צורה שוויונית ומכובדת". השחקנים המרכזיים המניעים את המהלך הם:
- בצד האמריקני: הנשיא טראמפ המוביל את אסטרטגיית הלחץ, והשליח המיוחד סטיב ויטקוף המרכז את הדרישות המבצעיות.
- המתווכים: נשיא טורקיה ארדואן הפועל כמתווך ישיר, לצד מעורבות שקטה של עומאן וסעודיה.
- בצד האירני: שר החוץ עראקצ'י והנשיא פזשכיאן, המנסים למנוע תקיפה אמריקנית שתהיה, לדברי טראמפ, "גרועה בהרבה" ממבצע "פטיש חצות" הקודם.
סלע המחלוקת והפערים התהומיים
למרות המגעים, הפערים בין הצדדים נותרים תהומיים ומתמקדים במספר נושאי ליבה המעכבים פריצת דרך:
- הגרעין: טראמפ דורש פירוז מוחלט, הוצאת מלאי האורניום המועשר לרוסיה והחזרת פקחי האו"ם לכל האתרים החשודים.
- טילים ובלימה אזורית: ארה"ב, בלחץ ישראלי כבד, דורשת הגבלות מחמירות על תוכנית הטילים והפסקת מימון ה"פרוקסי" האזורי. מנגד, עראקצ'י הבהיר כי "יכולות ההגנה והטילים לעולם לא יעמדו למשא-ומתן".
- זכויות אדם: טראמפ הציב תנאי סף לכל התקדמות: הפסקה מיידית של הרג המפגינים באירן ומתן חופש פוליטי.
סיכום הסטטוס: בין עסקה לעימות
השעות הקרובות קריטיות לקביעת המסלול: מלחמה כוללת או פריצת דרך מדינית. הממשל האמריקני הציב דרישות חד-משמעיות, בעוד אירן מתמרנת בניסיון להסיר את הלחץ הצבאי מבלי לוותר על נכסיה האסטרטגיים. הדיפלומטים מנסים למצוא נוסחת פשרה, הכוחות הצבאיים בשטח - כולל המשחתת
Delbert D. Black שהגיעה לאילת - נמצאים במוכנות מלאה לפקודת תקיפה נרחבת שתכלול גם פשיטות קומנדו על מתקני גרעין.