X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי   /   חדשות
הצוללת הגרעינית הצרפתית La Vigilant [צילום: פרנסואה מורי/AP]
שורה של מדינות באירופה מדברות ברצינות על מטרייה גרעינית עצמאית
הסיבה: חוסר האמון בארה"ב, מדווח אקונומיסט ההתפתחויות המשמעותיות ביותר הן מצד צרפת שכבר יש לה נשק כזה, וגרמניה ששברה את הטאבו עליו
רצונו של דונלד טראמפ להשתלט על גרינלנד שב והצית ויכוח ישן: האם על מעצמות אירופה לשאוף לנשק גרעיני משל עצמן? קחו לדוגמה את שבדיה, מציע אקונומיסט. במלחמה הקרה הייתה לה תוכנית גרעין חשאית, בעשורים האחרונים היא הטיפה לפירוק הנשק, אך כעת היא מציעה תוכנית סקנדינבית משותפת, אולי עם גרמניה. דיונים דומים מתקיימים במדינות נוספות. הטאבו הגרמני על נשק גרעיני נשבר; פולין מדברת בגלוי על אפשרות כזו.
ההתפתחויות החשובות ביותר הן בשתי המדינות הגרעיניות הנוכחיות ביבשת. בריטניה העמידה במשך שנים את הארסנל שלה לרשות נאט"ו. צרפת נמנעה מכך, אך מאז 1970 היא מחויבת ל"היבט האירופי" של בטחונה. כאשר הנשיא עמנואל מקרון הציע לדון בנושא ב-2020, הוא נתקל בהתעלמות. אך אשתקד הביע הקנצלר פרידריך מרץ התעניינות, ומקרון הכריז שהוא פותח "דיון אסטרטגי של שימוש בהרתעה שלנו כדי להגן על בעלי בריתנו באירופה".
ביולי 2025 התקרבה צרפת למחויבות רשמית במסגרת "הצהרת נורת'ווד" עם בריטניה. בשנת 1995 הצהירו שתי המדינות, כי איום על אינטרס חיוני של אחת מהן ייחשב כאיום על שתיהן, אשתקד הן הלכו עוד צעד: הן הסכימו לתאם את נשקן הגרעיני והכריזו ש"אין איום קיצוני על אירופה שלא יגרור תגובה מצד שתי המדינות". בדצמבר הזמינה צרפת את בריטניה לראשונה ליטול חלק בסימולציה הרבעונית של הפעלת הנשק הגרעיני.
מקרון צפוי לדבר שוב בקרוב על ההרתעה הגרעינית של ארצו. הוא פסל כל אפשרות של ויתור על עצמאותה המלאה, אך הדבר אינו מונע שיחות עם מדינות אחרות ובראשן גרמניה, אשר מצידה שוקלת אפשרויות שונות. ואילו ראש ממשלת שבדיה, אולף כריסטנסון, אמר ששוחח עם בריטניה וצרפת על שיתוף פעולה גרעיני. ייתכן שהצעד הבא יהיה הכרזה ברורה יותר של מקרון על האינטרסים של צרפת באירופה.
אפשרות נוספת היא תרגילים משותפים של חילות אוויר אירופיים בנוגע למהלומות גרעיניות, אשר ייצרו בסיס חזק יותר לשיתוף פעולה – מסביר אקונומיסט. מדינות אחרות יוכלו גם לסייע לצוללות הגרעיניות של צרפת או למטוסיה החמושים בנשק גרעיני. מטוסי קרב שבדיים ופיניים החלו להעניק תמיכה כזו בתרגילי נאט"ו, הכוללים נשק גרעיני טקטי אמריקני. צרפת תוכל להציב מטוסים כאלה בגרמניה או במדינות אחרות באירופה; אשתקד היא שלחה אותם, בלתי חמושים, לשבדיה ופולין. האפשרות מרחיקת הלכת ביותר תהיה הצבת משגרים גרעיניים בבעלות בריתה.
בארה"ב מגחכים למשמע הרעיון לפיו הארסנלים הקטנים בהרבה של בריטניה וצרפת יוכלו להחליף את המטרייה האמריקנית. בוושינגטון טוענים, כי הרתעה של ממש מצריכה ארסנל גדול ומדויק היכול לפגוע בטילים רוסיים לפני שיגורם, כך שהנזק למדינה בה יוצבו יהיה מצומצם. רק כך תהיה אמינות לשימוש בנשק גרעיני במדינה זרה.
המתכננים הצרפתים, המובילים דוקטרינה של "יעילות מוחלטת" בתחום הגרעיני, אומרים בתגובה שזוהי חשיבה של המלחמה הקרה. רבים בגרמניה אומרים שמחויבות צרפתית תילקח ברצינות משום ששתי המדינות שכנות, גם אם יכולותיה של צרפת מוגבלות. הבעיה שאין מדברים עליה היא שאמינות עשויה להשתנות; אם הנשיא הבא יהיה מהימין הקיצוני, הוא עשוי לראות בצורה שונה לחלוטין את האינטרסים הלאומיים.
הכתבה המלאה
Author
כתב משפטי | News1 | דוא"ל
עיתונאי, סופר וחוקר שואה. כתב משפטי ובעל טור ב-News1. פרסם 20 ספרים ועשרות מאמרים על השואה
תאריך:  04/02/2026   |   עודכן:  04/02/2026
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
שורה של מדינות באירופה מדברות ברצינות על מטרייה גרעינית עצמאית
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
מירב ארד
ועדת הכספים אישרה לקריאה שנייה ושלישית את חוק הטבות המס ליישובים הסמוכים לחבל תקומה    תושבי אשקלון והסביבה יזכו לזיכוי מס של 7% עד 14%    הטבות המס לתושבי העוטף (עד 7 ק"מ) הוארכו עד סוף 2029    היו"ר מילביצקי: "אירוע של עשור הגיע להשלמתו"
איתמר לוין
תירוש: נתניהו פרסם פוסטים במהלך עדותו של שרן שלאחר מכן חזר בו מגרסתו המפלילה, המכלול צריך להיות בפני בית המשפט    חדד: זו טענה למעשים פליליים של הדחת עד והטרדת עד; אם יש למאשימה טענות כאלה - שתלך למשטרה שתפתח בחקירה
מירב ארד
חוקרים מהטכניון הצליחו למדוד לראשונה חלקיקים מסתוריים הנקראים "קרניים קוסמיות" בליבה של ערפילית רחוקה    בעזרת טלסקופ החלל 'ג'יימס ווב', נחשף כיצד החלקיקים הללו "מבשלים" את העננים שמהם נולדים כוכבים
עידן יוסף
עידן מועלם יכהן כממלא-מקום מנהל רשות מקרקעי ישראל לתקופה מוגבלת בלבד    ימשיך במקביל בתפקידו בתחבורה הציבורית ולא יקבל תוספת שכר    בימים הקרובים יפורסם מכרז לאיתור מנהל קבוע לרשות
איתמר לוין
הוציא צו על תנאי לאחר שנתניהו לא הגיב לגופן של העתירות, אלא טען שלבג"ץ אין סמכות לדון בהן    ההרכב של חמשת השופטים בראשות עמית החליט להרחיבו עוד יותר לתשעה שופטים; הדיון - ב-24 במרס    בן-גביר: אין לכם סמכות, לא תהיה הפיכה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il