שמו של שר החוץ של אירן, עבאס עראקצ'י, הוסר (יום ו', 13.02.26) מרשימת הדוברים המרכזיים בפתח מושב מועצת זכויות האדם של האו"ם. המהלך מגיע לאחר שבועות של מחאה בינלאומית ודרישות מצד ארגוני זכויות אדם לבטל את הזמנתו של נציג המשטר בטהרן לפורום הבינלאומי בז'נבה.
במרכז המאמצים עומד ארגון
UN Watch, אשר הגיש עצומה עליה חתמו למעלה מ-100,000 בני אדם מרחבי העולם. הארגון דרש ממזכ"ל האו"ם ומנשיאות המועצה למנוע מעראקצ'י להשתמש בבמה הבינלאומית להפצת תעמולה של המשטר האירני, המואשם בדיכוי אלים ובהוצאות להורג של מתנגדי משטר.
איומי מעצר ותקדים דאבוס
מעבר ללחץ הדיפלומטי, עומד בפני עראקצ'י איום משפטי ממשי אם יבחר להגיע לשוויץ למרות הסרתו מרשימת הדוברים:
- בקשה למעצר פלילי: מנכ"ל UN Watch, הלל נוייר, פנה רשמית למשטרת שוויץ ולרשויות התביעה בדרישה לעצור את עראקצ'י מיד עם נחיתתו. הבקשה מבוססת על האשמות בביצוע פשעים נגד האנושות ועל אחריותו האישית של השר למדיניות הדיכוי של המשטר.
- היסטוריה של ביטולים: מדובר בפעם השנייה בתוך חודשיים שנוכחותו של עראקצ'י בשוויץ מסוכלת. בחודש ינואר האחרון בוטלה הזמנתו לפורום הכלכלי העולמי בדאבוס בעקבות איומים דומים בנקיטת הליכים פליליים נגדו על אדמת שוויץ.
הסרת שמו של שר החוץ האירני נחשבת להישג משמעותי עבור פעילי זכויות האדם, המבקשים לבודד את המשטר בטהרן במוסדות הבינלאומיים. גורמים באו"ם אישרו כי הרשימה עודכנה, אולם לא פורסמה הצהרה רשמית המפרטת את הסיבות המדויקות לשינוי.
המהלך הדיפלומטי מדגיש את הלחץ הגובר על אירן בזירה הבינלאומית בתחילת שנת 2026. בעוד הדיונים במועצה צפויים להתמקד במצב זכויות האדם בעולם, היעדרותו של נציג בכיר מטהרן מהבמה המרכזית מסמנת החרפה בבידוד המדיני של המשטר.