הטלטלה המדינית והביטחונית במזרח התיכון ובאירופה עולה מדרגה: נשיא ארצות הברית,
דונלד טראמפ, הודיע (3.3.26) על כוונתו לנתק את כל קשרי המסחר עם ספרד. ההצהרה הדרמטית נאמרה במהלך פגישתו בבית הלבן עם קנצלר גרמניה, פרידריך מרץ. טראמפ זעם על סירובה של ממשלת ספרד להעלות את הוצאות הביטחון שלה במסגרת נאט"ו לרף של 5% מהתמ"ג, ועל החלטתה לאסור שימוש בבסיסיה לצורך התקיפות נגד אירן. "הוריתי לשר האוצר להפסיק כל התקשרות איתם", הבהיר הנשיא.
בזירת המפרץ, המשבר האנרגטי מחריף במהירות. מחירי הגז הטבעי באירופה זינקו בשיעור חסר תקדים של עד 45%, לאחר שחברת "קטר-אנרג'י" הודיעה על השבתת ייצור הגז הטבעי הנוזלי (LNG) בשל המצב הביטחוני. במקביל, משרד החוץ הקטרי שיגר מסר חריף לאו"ם ובו הבהיר כי המתקפה האירנית על שטחו "לא תישאר ללא מענה", תוך שהוא שומר לעצמו את הזכות להגיב בכל דרך שתמצא לנכון להגנה על ריבונותו.
המתיחות בשטח קיבלה ביטוי מוחשי עם תקיפת כטב"מים אירניים על בית הזיקוק "ראס טנורה" בסעודיה, אחד ממתקני הנפט הגדולים בעולם. כתוצאה מהתקיפה פרצה דליקה במקום והפעילות הופסקה באופן זמני כצעד מנע. ברקע ההסלמה וסגירת המרחבים האוויריים, הודיע שר החוץ הצרפתי כי פריז נערכת להפעלת טיסות חילוץ עבור "אזרחים פגיעים" השוהים באזור, מהלך שבו נוקטות גם גרמניה ומדינות נוספות באיחוד האירופי.
השילוב בין הלחץ הכלכלי של טראמפ על אירופה לבין שיתוק משק האנרגיה העולמי על-ידי אירן וקטר יוצר "סערה מושלמת". מומלץ לעקוב האם
האיחוד האירופי יתייצב לצד ספרד במלחמת הסחר, או שמא הלחץ האנרגטי יכניע את מדינות היבשת.