חמש כדורגלניות מהנבחרת הלאומית של אירן המשתתפות בגביע אסיה באוסטרליה נמלטו מבית המלון שבו שהו בגולד קוסט וביקשו מקלט מדיני (יום ב', 09.03.26). המהלך הדרמטי התרחש בתום טורניר סוער, שבמהלכו סירבו השחקניות לשיר את ההמנון הלאומי במשחק הפתיחה (03.03.26) כאות מחאה נגד המשטר. בעקבות המעשה ספגו השחקניות איומים קשים מצד כלי תקשורת רשמיים בטהרן, שכינו אותן בוגדות.
השחקניות, ובהן הכוכבות זהרה גנבארי ומונא חמודי, חברו לאנשי המשטרה הפדרלית של אוסטרליה בדרכן לשדה התעופה, לאחר שמאות מפגינים מהקהילה האירנית המקומית חסמו את האוטובוס של הנבחרת. ההתערבות המשטרתית מנעה את החזרתן הכפויה לאירן, שם הן צפויות לעמוד לדין בגין פגיעה בביטחון המדינה. נשיא ארה"ב,
דונלד טראמפ, הודיע כי יפעל להעניק להן הגנה אמריקנית אם ממשלת אוסטרליה לא תעשה כן.
השתלשלות האירועים והלחץ המדיני
המחאה החלה כאשר שחקניות הנבחרת עמדו בדומיה בזמן נגינת ההמנון במשחק נגד
קוריאה הדרומית. לאחר שספגו איומים על משפחותיהן מצד אנשי ביטחון של משמרות המהפכה שליוו את המשלחת, נצפו השחקניות במשחקים העוקבים שרות את ההמנון תחת לחץ כבד. גורמים משפטיים באוסטרליה בוחנים כעת חשד לעבירות של סחר בבני אדם וכפייה, בעוד שגורלן של שאר חברות הנבחרת שחזרו לאירן נותר לא ברור.
האירוע מתרחש על-רקע מתיחות ביטחונית עילאית באירן לאחר מותו של חמינאי, מה שמחריף את רגישות המשטר לכל אקט של התנגדות פומבית. רשויות ההגירה באוסטרליה הודיעו כי בקשות המקלט נבחנות בהליך מזורז בשל הסכנה המוחשית לחיי הספורטאיות.
הידיעה מדגישה את המחיר הכבד שמשלמות ספורטאיות אירניות על הבעת עמדה פוליטית בזירה הבינלאומית. לנוכח הצהרות הגיבוי מהממשל האמריקני, נראה כי הפרשה תהפוך למוקד של עימות דיפלומטי נוסף בין טהרן למערב, כאשר שלומן של השחקניות והשלכות המעשה על משפחותיהן באירן יעמדו במרכז המעקב הבינלאומי בימים הקרובים.