X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי   /   חדשות
סוף לוותק, עדיפות לתפקיד ולמצוינות [צילום: שלומי אמסלם/לע"מ]
אחרי שנים של מאבק: משרד החוץ משנה את שיטת הקידום
הסכם קיבוצי חדש שנחתם בין משרד החוץ, האוצר וההסתדרות משנה את מודל ההעסקה של כ-1,200 עובדי המשרד שיטת הדרגים הישנה מבוטלת ובמקומה נקבעת שיטה המבוססת על התפקיד בפועל במשרד מבטיחים עידוד מצוינות, שכר פתיחה גבוה יותר לצוערים וקידום מהיר יותר לדור הצעיר ההסכם מסיים סכסוך עבודה ממושך לאחר מו"מ שנמשך שנים
עיקרי ההסכם:
תחולה - כ-1,200 עובדי משרד החוץ
שינוי מרכזי - ביטול שיטת הדרגים הישנה
מודל חדש - שכר ודרגה לפי התפקיד בפועל
דור צעיר - דרגת כניסה גבוהה יותר לצוערים
קידום - מסלול מהיר יותר לתפקידי ניהול
תגמול - רכיב מיוחד להצטיינות
שליחויות - עידוד יציאה לנציגויות, גם קשות שירות

כמעט שמונה שנים לאחר ההסכם הקיבוצי הקודם, נחתם (22.3.26) הסכם קיבוצי חדש במשרד החוץ, שלדברי הצדדים משנה מן היסוד את מבנה ההעסקה, הקידום והתיגמול של עובדי המשרד. ההסכם נחתם בין משרד החוץ, משרד האוצר וההסתדרות, והוא יחול על כ-1,200 עובדים.
לפי הודעת הצדדים, מדובר במהלך שנרקם במשך קרוב לארבע שנים של משא-ומתן, אשר הואץ באופן משמעותי במהלך השנה האחרונה. במוקד ההסכם עומד מעבר ממודל ותיק, שהתבסס על שיטת דרגים, למודל חדש שבו הדרגה והשכר ייקבעו לפי התפקיד שמבצע העובד בפועל ולא רק לפי הוותק שצבר.
מדובר בשינוי בעל משמעות רחבה מבחינת מבנה השירות. אם עד כה ההתקדמות נשענה במידה רבה על מסלול קבוע ומדורג, ההסכם החדש מבקש לקשור בין אחריות, תפקיד, ביצועים ותיגמול. במשרד החוץ ובאוצר מציגים זאת כהתאמה לשוק עבודה תחרותי יותר, וכמהלך שנועד להקל על גיוס ושימור של כוח אדם איכותי.
מה משתנה בפועל
השינוי המרכזי הוא ביטול שיטת הדרגים הישנה שהייתה נהוגה במשרד החוץ. במקומה תיקבע שיטת דרגות חדשה, שלפיה התפקיד הממולא בפועל יהפוך לעוגן המרכזי בקביעת השכר והמעמד. לצד זאת נקבעו מנגנונים שנועדו, לפי ההודעה, לעודד מצוינות ולתמרץ שירות בתפקידי ליבה.
ההסכם כולל גם דגש מיוחד על דור העתיד של שירות החוץ. צוערי משרד החוץ ייקלטו מעתה בדרגת כניסה גבוהה יותר, עם שכר גבוה יותר כבר בתחילת הדרך. עוד נקבע כי מסלול ההתקדמות שלהם יהיה מהיר יותר, כך שלאחר כעשור יוכלו להשתלב גם בתפקידי ניהול במשרד.
[צילום: שלומי אמסלם/לע"מ]
בנוסף כולל ההסכם רכיבים של תיגמול מיוחד על הצטיינות, וכן הסדרה של נושאים שנוגעים למכרזים, לקידומים וליציאה לשליחויות. באוצר הדגישו כי ההסכם מבקש גם לעודד יציאה לנציגויות קשות שירות, וכן לתת מענה לסוגיות הנוגעות לבני המשפחה המתלווים לשליחויות.
החתימה הנוכחית אינה רק מהלך ניהולי או תקציבי. היא מגיעה לאחר שנים של מתיחות וסכסוך עבודה ממושך במשרד החוץ, שבמהלכן טענו העובדים לשחיקה, לפגיעה במעמד השירות הדיפלומטי ולצורך בהתאמת תנאי ההעסקה למציאות המקצועית והבינלאומית שנכפתה עליהם.
הצדדים קושרים את ההסכם גם לתקופה הביטחונית והמדינית הנוכחית. לדבריהם, בשעה שישראל מנהלת מערכה מדינית ותודעתית בזירות רבות, תפקידם של עובדי משרד החוץ בולט במיוחד - הן במגעים עם ממשלות זרות, הן בזירה התקשורתית הבינלאומית והן בהתמודדות ברשתות החברתיות עם ביקורת, דה-לגיטימציה ותעמולה עוינת.
שר החוץ גדעון סער אמר: "אני גאה בכך שאחרי שנים ארוכות של סכסוך עבודה הוסדרו יחסי העבודה במשרד החוץ ונבנה מודל חדש להעסקה במשרד החוץ. הרפורמה מתמקדת בעידוד מצוינות וגיוס כוח האדם האיכותי ביותר לשורות משרד החוץ. אנשי משרד החוץ ניצבים בחזית המערכה המדינית והתודעתית של מדינת ישראל. היום אנחנו מייצרים אופק חדש לשירות החוץ כחלק מחיזוק הביטחון הלאומי של מדינת ישראל".
[צילום: שלומי אמסלם/לע"מ]
שר האוצר בצלאל סמוטריץ' מסר: "הסכם השכר המשודרג שנחתם היום מבטא את הוקרתנו הרבה לעבודתם החשובה של עובדי משרד החוץ בחזית ההסברה של מדינת ישראל וההגנה על זכותה להתקיים ולעמוד על נפשה מול אויביה, הודפים שקרים ונלחמים באנטישמיות במגוון צורותיה בעולם. אני מודה לידידי שר החוץ סער על שיתוף הפעולה, לממונה על השכר אפי מלכין ולכל עובדי אגף השכר במשרד האוצר על העבודה המאומצת".
טלי אוברמן, סגנית בכירה לממונה על השכר והסכמי עבודה במשרד האוצר, אמרה כי ההסכם "מסדיר נושאים שלא טופלו בעבר" ומעניק למשרד החוץ "כלים שיקדמו את מדיניות החוץ". לדבריה, הוא מעודד יציאה לשליחויות בכלל ובנציגויות קשות שירות בפרט, מסדיר מכרזים וקידומים ומבקש לייצר מסלול תעסוקתי ברור ומובנה יותר לעובדים.
יו"ר ההסתדרות ארנון בר-דוד תיאר את ההסכם כ"היסטורי", ואמר כי הוא מגיע לאחר "שנים ארוכות של שחיקה ומאבקים". לדבריו, מדובר במהלך שמעניק לעובדי משרד החוץ "את הכלים והתנאים שהם ראויים להם", ומבסס תשתית מקצועית חזקה יותר לשירות החוץ של ישראל.
גם יו"ר הסתדרות עובדי המדינה, עו"ד אופיר אלקלעי, קשר בין תנאי ההעסקה של העובדים לבין היכולת של ישראל להתמודד בזירה הבינלאומית. לדבריו, "הלחימה בזירה זו, שרק מעט ממנה נחשף לציבור, מהווה חזית לכל דבר ועניין", וההסכם שנחתם יסייע לחיזוק שירות החוץ לשנים קדימה.
יו"ר ועד עובדי משרד החוץ, יאיר פרומר, אמר כי מדובר בהסכם "שיחזק מאוד את משרד החוץ, ויבטיח תנאי העסקה ראויים לכלל העובדים והשליחים, בארץ ובחו"ל". לדבריו, חשיבותו של ההסכם מתחדדת דווקא בימים אלה, "כאשר כל עובדי משרד החוץ מגויסים למערכה על עתידה של ישראל בחזית המדינית ובחזית ההסברה הבינלאומית".
ההסכם החדש אינו רק עידכון שכר. הוא מבטא ניסיון לעצב מחדש את שירות החוץ הישראלי - ממבנה המבוסס בעיקר על ותק, למבנה המבוסס יותר על תפקיד, מצוינות וגמישות ניהולית. השאלה האמיתית תתברר כעת ביישום: האם השינוי אכן יסייע למשרד החוץ למשוך כוח אדם איכותי, לשמר עובדים טובים ולחזק את אחד המנגנונים הרגישים והחשובים של המדינה.
Author
עורך חדשות | News1 | דוא"ל
עיתונאי וראש מערכת החדשות. חשבון ב-X ↗ ; פייסבוק ↗
תאריך:  22/03/2026   |   עודכן:  22/03/2026
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
אחרי שנים של מאבק: משרד החוץ משנה את שיטת הקידום
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
יצחק דנון
עו"ד אילן לוי תובע שותפו לשעבר    נטען להסתרה ואי דיווח הכנסות משירותים משפטיים    דרישה למתן חשבונות וסעד כספי בגין הפרת הסכם שותפות והתעשרות שלא כדין
יואב יצחק
רשת הברחות רחפנים נחשפה בגבולות מצרים וירדן    כתבי אישום נגד ארבעה נאשמים בהברחת נשק וסמים    אלפי חציות רחפנים לא סוכלו והובילו להצפת המדינה בנשק
עידן יוסף
ב"טלגרף" אומרים כי בריטניה כמעט חסרת מענה מפני מתקפת טילים בליסטיים ארוכי טווח    נתניהו טוען שאירן כבר הוכיחה יכולת להגיע לעומק אירופה וקורא למדינות נוספות להצטרף למערכה    בלונדון, מנגד, השר סטיב ריד טען שאין הערכה שלפיה טהרן יכולה או מתכוונת לתקוף את בריטניה
יואב יצחק
בית המשפט העליון מתח ביקורת חריפה על שימוש רשלני בבינה מלאכותית    השופטים קבעו כי הרשות המינהלית אינה יכולה להתפרק מסמכותה לטובת אלגוריתם    הוטלו הוצאות משפט חריגות בשל הסתמכות על פסקי דין מומצאים
עידן יוסף
צה"ל קיבל הוראה להשמיד את כלל הגשרים מעל נהר הליטני המשמשים לפעילות טרור - וגשר אל-קאסמיה הושמד    במקביל - הנחיה להאיץ הרס בתים בכפרי המגע בהתאם למודל עזה    בצה"ל מדגישים פינוי אזרחים צפונה מהלחימה
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il