בשעה 01.15, אור ליום א׳, 7 באוקטובר, הודיע אלוף הפיקוד גונן לרמטכ"ל אלעזר בטלפון שהמצב בתעלה משתפר. אלעזר, וחבריו במטה הכללי, לא ידעו שאוגדתו של מנדלר נפגעה אנושות, ושני שלישים של הטנקים שלה אבדו.
8 ראשי מערכת הביטחון, שלא ידעו מה באמת אֵרע בחזית התעלה, הודיעו לציבור את מה שאמור היה להתרחש על-פי תוכניות המגֵרה שלהם.
9 בשעה 05.45 הודיע דובר צה"ל: "המצרים הצליחו להעביר לגדה המזרחית בעיקר כוחות רגליים וכמויות קטנות של טנקים. כוחותינו לוחמים בכל מקומות החדירה. הלחימה היא ברובה בסמוך לתעלה".
10 אנשי מעוז "מילנו א", בשמעם בטרנזיסטור שלהם את השקרים האלה, לא ידעו אם לצחוק או לבכות. הגיל הממוצע של אנשי המעוז היה 32. רובם לחמו במלחמת ששת הימים בגזרת ירושלים. הם חונכו להאמין שהדוברים המצריים משקרים ודובר צה"ל אומר אמת. שקרנותו של דובר צה"ל הייתה אחת מנקודות השבירה שלהם.
ב-7.20 בבוקר אמר אלעזר המנותק מהמציאות, לגונן המנותק אף הוא, בטלפון מתל אביב לאום-חשיבה, שהמצב בחזית "יכול להתהפך ואז עלול לשטוף".
11 הוא הנחה את גונן לתכנן התקפה של אוגדת שרון על קו התעלה.
12 בשמונה וחצי בבוקר אמר הרמטכ"ל לשר הביטחון, שחזר מביקור במפקדת חזית הצפון, שהמצב בחזית תעלת סואץ "עדיין בסדר – לא נפל. אי-לזאת שיניתי את התוכנית והעברתי את חיל האויר לצפון".
13
עם שחר הגיע מפקד האוגדה, האלוף אברהם אדן ('בּרֶן'), למפקדת החטיבה הצפונית של צה"ל בבלוזה ונפגש שם עם מפקד הגזרה החדש, תת-אלוף קלמן מגן, ועם מפקד חטיבת הגזרה אלוף-משנה פנחס נוי (אלוש). אחרי ששמע דיווחים על ההתרחשויות מאז תחילת המלחמה, המשיך אדן לתעוז "מרתף" לחטיבתו של גבי עמיר.
כתב אדן בספרו: "בעוד אני נע על כביש ׳עלקת׳ ראיתי עתה על הכביש שתי משאיות, ובשטח החולי שמימין נגמ"ש וחמישה טנקים.
14 זה היה בקרבת ׳מרתף׳. תמהתי, האומנם זאת חטיבתו של גבי?... במרחב החולות השוממים, חזיתי בקומץ של טנקים ונגמ"ש אחד. תמונה עגומה שהחזירה אותי כהרף עין אל המציאות. כנראה סֵרבתי עד עתה להאמין לתמונת המצב שצוירה לי בבלוזה... גבי ויום טוב ניצבו עייפים בנגמ"ש. הם עברו רבות בלילה האחרון. היו אלה מפקד גדוד ומפקד חטיבה שהבעת פניהם אמרה את תמצית סיפורם. מפקדים של יחידות שהוכו קשות, עד שכמעט חדלו להתקיים... עליתי לנגמ"ש... חקרתי מה שיטת הפעולה של האויב, על פעילות כוחותינו – התמונה נותרה מעורפלת. אך שני דברים היו ברורים: האחד, שאיבדנו טנקים רבים כתוצאה משקיעה בביצות. והשני, שכוחותינו פוצלו ופוזרו לכל עבר, נתקלו בחיל רגלים מתוגבר בנשק נגד טנקים, ובטנקים, וידנו קצרה להתמודד אִתם. הבנתי שכוחותינו פעלו בתעוזה ובאומץ, אך היו כמגששים באפלה. חשתי שפעולתנו הייתה כל כך בלתי-יעילה, עד כי נגרמו לנו אבדות כבדות, בעוד שלאויב כמעט ולא גרמנו אבדות...
"חשתי שקרה לנו משהו אשר בחלומותינו הגרועים ביותר לא העלינו על הדעת, וכי אין בכוחי לשנות את המצב הקשה באיזושהי מילת קסם... לחטיבת גבי, אשר הוכתה כה קשות, חטיבה שנשארו לה תשעה טנקים בלבד, האם עלי להוציאה מן ׳המשחק׳, ולצרף את הטנקים שלה לאחת מחטיבותי הנפרשׂות עתה בגזרה?... החלטתי כי חטיבתו של גבי תוסיף להתקיים... הוריתי לו לנוע לאחור ולהניע גם את שרידי גדוד עמיר (יפה) אל צומת ׳מאדים׳–׳חזיזית׳. שם לארגן את כוחו מחדש, למלאו בדלק ובתחמושת ולהמתין בכוננות עד פקודה".
15