X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
יתה פרח, נולדה בשנת 1924 בשם יהודית בן-יעקב, גדלה והתחנכה בקיבוץ דגניה א'. אביה, יצחק בן-יעקב (ינקלזון) היה חלוץ אמה של דיתה, יונה פרח, למדה בגימנסיה העברית "הרצליה" בתל אביב ובהמשך הצטרפה לקבוצה דגניה
▪  ▪  ▪
דיתה פרח בצעירותה [צילום: ארכיון בית השיטה]
חופש וטבע
דיתה למדה בבית החינוך בעמק הירדן שהיה משותף ליישובי עמק הירדן ומתארת ילדות של חופש וטבע. בית החינוך בעמק הירדן היה מוסד בו הילדים ניהלו בעצמם את הפעילות היום יומית. התלמידים בישלו להם את האוכל, עיבדו בעצמם את גינות הירק והנוי, קטפו את הירקות והפרי.

בקיבוץ בית השיטה שבעמק חרוד הובאה בסוף השבוע (23.11.17) לקבורה, חברת הקיבוץ דיתה פרח מי שהייתה הטייסת הראשונה של הפלמ"ח ובשנות ה-80 ייסדה את ארכיון הצילומים של הפלמ"ח - "אוצר תמונות הפלמ"ח". בת 93 הייתה במותה.
בהלוויתה השתתפו אנשי פלמ"ח מכל רחבי הארץ, חברי קיבוצה וכמובן בני משפחתה. סיפור חייה ומשפחתה שזור בתולדות תקומת מדינת ישראל.
דיתה פרח, נולדה בשנת 1924 בשם יהודית בן-יעקב, גדלה והתחנכה בקיבוץ דגניה א'. אביה, יצחק בן-יעקב (ינקלזון) היה חלוץ, מאנשי העלייה השנייה, בן למשפחה דתית באוקראינה שעלה לארץ ב-1908 בהיותו בן 17 עם שלושת חבריו והצטרף למייסדי קבוצת דגניה באום ג'וני, בן יעקב היה מראשוני הטייסים בישוב, ממייסדי חברת "אווירון" וענף התעופה ב"הגנה".
אמה של דיתה, יונה פרח, בתם של פנינה ונחום גרינשפון נולדה ב-1897 ברוסיה, עלתה מאודסה בשנת 1904 בגיל 7, למדה בגימנסיה העברית "הרצליה" בתל אביב ובהמשך הצטרפה לקבוצה דגניה שם הכירה את יצחק בן יעקב, שהיה כאמור חבר בקבוצת מייסדי דגניה. השניים נישאו בתחילת שנות ה-20. יונה הייתה במשך שנים רבות אשת חינוך בתנועה הקיבוצית. ב-1924 נולדו בנותיהם התאומות יהודית (דיתה) ושיה. כעבור 8 שנים ב-1932 לערך נולדה בתם השלישית רחל (רלי) לימים וכמן. אחותה התאומה של דיתה פרח, שיה בן-נון הייתה רעייתו של האלוף יוחאי בן-נון (פישמן) איש הפלי"ם, ממקימי ומפקד שייטת 13 ומפקדו השישי של חיל-הים בשנים 1966-1960.
דיתה למדה בבית החינוך בעמק הירדן שהיה משותף ליישובי עמק הירדן ומתארת ילדות של חופש וטבע. בית החינוך בעמק הירדן היה מוסד בו הילדים ניהלו בעצמם את הפעילות היום יומית. התלמידים בישלו להם את האוכל, עיבדו בעצמם את גינות הירק והנוי, קטפו את הירקות והפרי, קיימו אספות וועדות בו קיבלו החלטות לגבי חיי היום בבית החינוך. "היינו ילדים עצמאיים בילנו שעות רבות בכנרת שחינו המון, סיפרה דיתה על תקופתה ילדותה ונעוריה בדגניה.
ב-29 בדצמבר 1940 בחנוכה תש"א כשהייתה דיתה בת 16 לערך נספה אביה יצחק בן יעקב (שהיה המנהל בפועל של חברת אווירון) יחד עם דב הוז ו-4 בני משפחתו בתאונת דרכים בכביש חיפה הישן ליד פרדסיה, בשובם מביקור אסירים של ההגנה בכלא עכו ובדרכם לתל אביב, לישיבה בענייני החברה. בן יעקב הובא לקבורה בבית העלמין של קיבוצו דגניה א'. על שמו נקרא שדה התעופה בן יעקב במחניים (ראש פינה)בגליל העליון.

טייסת בפלמ"ח
דיתה פרח בכנס הפלמ"ח [צילום: דוד דדה עינב]

תפקידים ציבוריים
במהלך שנותיה בבית השיטה מילאה דיתה תפקידים ציבוריים מרכזיים כמזכירת חברה ומרכזת משק צריכה (שירותים).

עברה אימוני דאייה ואחר כך קורס טיסה בקלוב התעופה ברמלה, ועם סיום הקורס הוסמכה כטייסת
▪  ▪  ▪

דיתה התגייסה לפלמ"ח בשנת 1943 ושירתה בפלוגה א' וכעבור שנה התנדבה למחלקת הטיס בפלמ"ח. עברה אימוני דאייה ואחר כך קורס טיסה בקלוב התעופה ברמלה, ועם סיום הקורס הוסמכה כטייסת. ב-1945 השתחררה מהפלמ"ח, נישאה לזלמן פרח, ממייסדי הפלוגה הימית בפלמ"ח (הפלי"ם) והשניים הצטרפו בשנת 1946 לקיבוץ בית השיטה שבעמק חרוד כאן הקימו את ביתם. במהלך השנים נולדו לשניים שני בנים ושתי בנות. הבכור יצחק, בוסמת, יותם ועופר.
לאחר קום המדינה למדה דיתה תנועה (ריתמיקה) וכתב תנועה בבית הספר של התאטרון 'הקאמרי' אצל נועה אשכול. עם השלמת הכשרתה הייתה שותפה במשך שנים רבות ליצירה התרבותית שנרקמה בבית-השיטה ובתנועה הקיבוצית.
דיתה השתתפה כרקדנית במשלחת של מדינת ישראל לפסטיבל הבינלאומי של הנוער הדמוקרטי בבודפסט ב-1949, שבסיומו הופיעה המשלחת במחנות העקורים באוסטריה ובאיטליה. בשנת 1957 יצאה דיתה ככוריאוגרפית לפסטיבל הנוער הבינלאומי במוסקבה, שבו נטוו קשרים חשאיים עם יהדות הדממה בבית המועצות.
במהלך שנותיה בבית השיטה מילאה דיתה תפקידים ציבוריים מרכזיים כמזכירת חברה ומרכזת משק צריכה (שירותים).
בנם הבכור, של דיתה וזלמן פרח, יצחק פרח, נפצע קשה בשנת 1968 בעיצומה של מלחמת ההתשה בעת שירותו במילואים בעלותו על מוקש בבקעת הירדן ונותר נכה. כעבור שנה וחצי ב-16.2.1971 בדרכו ללימודים בירושלים. נהרג יצחק בתאונת דרכים. בני משפחת פרח מספרים כי "היו אלה ימים לא פשוטים של הסתגלות לנכות ולימודים רחוק בירושלים". יצחק פרח הותיר את רעייתו פני שהייתה אז בחודש החמישי להריונה (ראו כתבה "מי את פני פרח"?).

מייסדת ארכיון הצילומים

מאות תצלומים
במהלך פעילות איסוף התמונות התגלו מאות תצלומים של חללי הפלמ"ח שאיש לא ידע על קיומם.

'אוצר התמונות' של הפלמ"ח כולל עשרות אלפי תצלומים התמונות מסודרות בעשרות אלבומים וכן סרוקות למחשב עם קיטלוג והסבר לכל תמונה
▪  ▪  ▪

בתחילת שנות ה-80 יזמה והקימה דיתה את הקמת ארכיון הצילומים של הפלמ"ח -"אוצר תמונות הפלמ"ח", מטרתו הראשונית של 'אוצר תמונות הפלמ"ח' הייתה להציל חומר צילומי מקורי ולהעמידו לרשות התיעוד ההיסטורי. אנשי פלמ"ח מציינים כי לולא מִפעל האיסוף הענק, קרוב לוודאי שנכס יקר ערך זה היה אובד. ייעודו העליון של 'אוצר תמונות הפלמ"ח' הוא להנחיל לדורות הבאים באמצעות התצלומים את מורשת הפלמ"ח ורוחו, את ערכי המאבק לכינונה של מדינה יהודית בארץ ישראל ולקיומה הריבוני.
'אוצר התמונות' של הפלמ"ח כולל עשרות אלפי תצלומים של יחידות הפלמ"ח - ההכשרות המגויסות, המחנות בקיבוצים, המחלקות הייעודיות (הסיירים, הצנחנים, הטייסים, המחלקה הערבית, הגרמנית, הבלקניית ועוד), הפלוגות והגדודים, הפלי"ם, ספינות המעפילים, מחנות העקורים בקפריסין, התמונות מסודרות בעשרות אלבומים וכן סרוקות למחשב עם קיטלוג והסבר לכל תמונה.
ארכיון התצלומים של הפלמ"ח שוכן בבית הפלמ"ח בתל אביב ומשמש את חוקרי האקדמיה, תלמידי בתי-ספר, יוצרים, אנשי תקשורת ועוד.
במהלך פעילות איסוף התמונות התגלו מאות תצלומים של חללי הפלמ"ח שאיש לא ידע על קיומם, ונוצר אוסף עצום המנציח את דיוקנם של מרבית לוחמי הפלמ"ח.
בשנת 2007 הוענק לדיתה פרח פרס יגאל אלון למעשׂה מופת חלוצי על מפעל 'אוצר תמונות הפלמ"ח' אותו יזמה והקימה.

תאריך:  26/11/2017   |   עודכן:  26/11/2017
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
 
תגיות מי ומי בפרשה
 חיל הים
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
עמי דור-און
ד"ר יעקב פיקר, שהיה אחרי קום המדינה המפקח על הביטוח במשרד האוצר גדל באוסטריה בעלת התרבות הגרמנית וקיבל תואר דוקטור למשפטים מאוניברסיטת וינה. שלמה אליהו יליד בגדד עלה לישראל עם משפחתו והיה חסר כל. לכאורה שני הפכים שלעולם לא היו יכולים למצוא שפה משותפת, אבל כנראה יד הגורל החליטה שהם יפגשו וישתפו פעולה
ראובן לייב
בגלריית גודין שבבאר שבע מתקיימת בימים אלה תערוכתם של עולים חדשים, המבטאים בציור ובצילום את נופיה המרהיבים של מדינת ישראל
חובב לויטס
מחוץ לגבולות גדרה חדרה חיים מחצית מתושבי ישראל הזכאים לאותה תשומת לב ממשלתית כמו תושבי המרכז, מצהיר רוני כהן, ראש מועצת יבנאל ובכיר בשלטון המקומי החושף אותנו לקצת מהאתגרים העומדים בפני תושבי הפריפריה
עליס בליטנטל
"הנידפים" - הצגה מלאה קסם ודמיון, לכאורה אורבנית, אך רוויה בנגיעות עמוקות תוך ביקורת עצמית של כל צופה בנעשה בנפשו פנימה. יצירתו של המחזאי והבימאי ירון אדלשטיין מחזקת ומאששת את היות תיאטרון "נוצר" כאבן דרך בתולדות התיאטרון הישראלי.
איתמר לוין
העיתונאי הפרו-נאצי שהיה אחראי לפרסום הזיוף הגדול ביותר בתולדות התקשורת, מסר מידע מוטעה על בורמן ומנגלה    מפעיליו התרשמו ממנו, אך לא ידעו שדעת עורכיו ועמיתיו ב"שטרן" הפוכה בתכלית
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il