X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי   /   כתבות
דורשי עבודה נדרשים לתת טביעת אצבע בלשכות התעסוקה לשם זיהויים. ברוב המקרים, איש לא מסביר להם כי אין הם מחויבים לעשות כן ובטח לא מסבירים להם את הסיכונים הכרוכים בכך. התוצאה, רובם של דורשי העבודה בלשכות התעסוקה נותנים טביעת אצבע בהבינם כי זו חובה ותנאי לרישומם בלשכות התעסוקה. דובר שירות התעסוקה: "שירות התעסוקה אינו מחייב את דורשי העבודה לתת טביעות אצבע כתנאי לרישומם בלשכות"
▪  ▪  ▪
מכשירי התיצבות המופעלים באמצעות טביעת אצבע בלשכות שירות התעסוקה [צילום: ניר אלון]
אלפי דורשי עבודה הנרשמים בלשכות העבודה של שירות התעסוקה ברחבי הארץ, נדרשים על-ידי הפקידים ("מתאמי השמה") לתת טביעת אצבע לשם זיהויים. טביעות האצבע של אלפי דורשי העבודה נשמרות במאגר כלשהו. בכל פעם שהם מתייצבים בלשכות התעסוקה בימים שנקבעו להם עליהם לגשת למכשיר שנקרא "התייצבומט" ועליהם להניח את אצבע ידם שממנה נלקחה טביעת האצבע על מתקן במכשיר הנקרא "קורא אצבע" המכשיר מזהה אותם על-פי טביעת האצבע ומנחה אותם לאיזה פקיד או פקידה לגשת או מורה להם לחזור לביתם בהעדר עבודה עבורם ולהתייצב במועד התייצבותם הבא.
מאגר ביומטרי בשירות התעסוקה
אם אני מבין נכון, יש כאן למעשה סוג של מאגר ביומטרי, בו נשמרים במאגר מידע טביעות אצבע של עשרות אלפי אזרחים דורשי עבודה בלשכות שירות התעסוקה. כידוע רבים מהם, נמנים על אוכלוסייה "חלשה", מעוטת השכלה ואנשים קשי יום והם אינם מודעים לסיכונים העלולים להיגרם להם משמירת טביעת אצבעותיהם במאגר מידע וגם איש לא מידע ומסביר להם על הסיכונים, והרי ידוע שלא פעם מאגרי מידע למיניהם בארץ ובעולם נפרצים ומגיעים לגורמים לא מורשים. דורשי עבודה רבים אינם יודעים כי אין זה חובה לתת בשירות התעסוקה את טביעת אצבעם לשם זהויים במערכת .ברוב המקרים הפקידים (מתאמי ההשמה) לא מיידעים אותם על כך ונותנים להם לחשוב שמדובר בחובה. דורשי עבודה עימם שוחחתי אומרים לי בצורה חד-משמעית כי כחלק מרישומם בלשכות התעסוקה נדרשו על-ידי הפקיד או הפקידה להניח את אצבע ידם על כרית הטבעה ולתת טביעת אצבע. לא הוסבר להם בשום צורה כי הם אינם חייבים לעשות כן והם הבינו כי מתן טביעת אצבע הוא חלק מחויב בתהליך וכתנאי לרישומם והזדהותם במכשיר.
תגובת דובר שירות התעסוקה
פניתי לדובר שירות התעסוקה דידי רוזנברג והפניתי אליו את השאלות הבאות: האם מחויבים דורשי עבודה בלשכות התעסוקה של שירות התעסוקה לתת טביעת אצבע כתנאי לרישומם וכאמצעי זיהוי להתייצבותם בימים שנקבעו להם בלשכות התעסוקה. האם מסבירים לדורשי העבודה בלשכות התעסוקה כי אין הם מחויבים לתת טביעת אצבע? מאחר שרבים מ"המתייצבים" בלשכות התעסוקה נמנים על אוכלוסייה "חלשה" ולא משכילה, אנשים קשיי יום וכדומה. האם מסבירים להם את הסיכונים הכרוכים במתן טביעת אצבע ידם ושמירתו במאגר מידע כלשהוא. מה מידת האבטחה והצעדים ששירות התעסוקה נוקט כדי להבטיח שמאגר טביעות האצבע של אלפי דורשי העבודה לא ייפרץ. האם יש פיקוח ומעקב אחר הנושא? מה הצד החוקי של העניין? האם משרד המשפטים אישר הקמת מאגר ביומטרי זה?
ואלה תשובותיו ותגובתו של דובר שירות התעסוקה ואני מביא תגובתו כלשונה ובמלואה. וכך כותב לי הדובר: "שירות התעסוקה אינו מחייב את דורשי העבודה לתת טביעות אצבע כתנאי לרישומם בלשכות". יותר מכך - אין שום חובה על דורש העבודה לתת טביעת אצבע או לעבור כלל דרך מכשיר ההתייצבומט, ולראייה קרוב ל-2,500 דורשי עבודה החליטו שלא לתת טביעת אצבע.
דורש העבודה רשאי לבחור להתייצב פיזית אצל מתאם ההשמה בכל פעם שמגיע ללשכה ונדרש להזדהות בעזרת ת.ז/דרכון/רישיון נהיגה. נושא זה נמצא בהטמעה בלשכות הן בשילוט בולט בלשכה והן בעל-פה על-ידי מתאמי ההשמה.יש לציין כי דורש העבודה שנתן טביעת אצבע רשאי בכל עת להסירה מהמאגר ולשוב ולהתייצב פיזית אצל מתאם ההשמה. חשוב להבהיר שצילום (תמונה) של טביעת האצבע אינו נשמר כלל במאגר הנתונים אלא מתבצע תרגום מתמטי של טביעת האצבע ולאחר הפעלה של אלגוריתם הצפנה חד כיווני. מערכת זו היא מערכת פנים-ארגונית והיא אינה מחוברת לאתר אינטרנט דרכו ניתן לחדור למאגר הנתונים.
המידע מאובטח פיזית יחד עם שרתי השירות ונשמר לוגית בכספות מאובטחות וירטואליות הנפרדות משאר מסדי הנתונים של שירות התעסוקה. לאחר פרק זמן קצר שבה לא נדרש זיהוי דורש עבודה עם טביעת האצבע הרשומה נמחקת מהמאגר. ככלל - מערכות שירות התעסוקה אינן חשופות לרשת האינטרנט. הגישה למערכת מצריך הזדהות אישית והרשאות גישה מתאימות לכל משתמש. תשתיות שירות התעסוקה מבוקרות ומנוטרות על-ידי ה-S.O.C הממשלתי (מרכז ניטור אבטחת מידע הממשלתי).התהליך לווה ואושר על-ידי הייעוץ המשפטי של שירות התעסוקה." עד כאן תגובת דובר שירות התעסוקה.
.
דבריו המייפים של הדובר לא יסתירו את העובדה כי דורשי העבודה בלשכות שירות התעסוקה נדרשים לתת טביעת אצבע ונכון להיום בשירות התעסוקה יש מאגר של עשרות אלפי טביעות אצבעות של אזרחים. בשנת 2017 על-פי נתונים המופיעים באתר שירות התעסוקה, הסתכם מדי חודש בממוצע מספרם של "דורשי עבודה" בכ-170,000 "דורשי עבודה". על-פי דברי דובר שירות התעסוקה 2,500 דורשי עבודה סירבו לתת טביעת אצבע. כלומר אם אני מבין נכון למעלה מ-90 אחוז מהרשומים כ"דורשי עבודה" בלשכות שירות התעסוקה כן נתנו טביעת אצבע.יתכן שהנתונים והמספרים קצת שונים ומשתנים. נתונים אלה מחזקים הטענה שהועלתה בראשית הכתבה כי פקידי ומתאמי ההשמה בלשכות של שירות התעסוקה לא מסבירים לדורשי עבודה, ברוב רובם של המקרים לא בעל פה ולא בכתב כי אין חובה עליהם לתת טביעת אצבע. גם אין שילוט על כך בלשכות התעסוקה, בטח לא כזה שנראה ובולט. ובעניין דבריו של הדובר כי שמירת ואבטחת מאגר טביעות האצבעות בשירות התעסוקה קפדנית. הניסיון בעולם ובארץ מוכיח כי סופם של מאגרי מידע להיפרץ ופורצי המאגרים יודעים למצא את הפרצות למאגרים אלה, לעיתים תוך שיתוף פעולה של אנשים מ"בפנים".
ראוי שהנושא יועבר לבדיקת מבקר המדינה לבחינת הנושא לעומק. אגב, היכן חברי הכנסת שלחמו נגד המאגר הביומטרי לכלל האוכלוסייה בישראל. נכון, חלק ניכר מדורשי העבודה בלשכות התעסוקה נמנים על אוכלוסייה "חלשה" ולא משכילה, מה שקרוי "שקופים" אבל גם להם ובעיקר להם מגיעה הגנה. גם אם אין להם לובי אמיתי בכנסת.
Author
עיתונאי | דוא"ל
עיתונאי. היה כתב עיתון "הארץ" ו"דבר". פייסבוק - ↗
תאריך:  09/01/2018   |   עודכן:  09/01/2018
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
רחל גרנות
חשוב לבחור מוצרים שמכילים כמה שפחות רכיבים תעשייתיים, כמה שפחות חומרי צבע, חומרים משמרים כל אותם חומרים שמצוינים ב-E ומספר אחריו
איתמר לוין
הצדדים באולמו של השופט רמי חיימוביץ מתקדמים לעבר פשרות - לכאורה בלי מעורבות שלו, אך בפועל בשל הלחץ הפרוצדורלי שהוא מפעיל עליהם וההצעות שהוא מגיש להם. את כל זה הוא עושה באווירה טובה ומחויכת
אברהם אוחיון
יש לבדוק את יציבות המיחם    אין למלא את המיחם מעבר לקו העליון המורה על הקיבול המירבי המותר
רחל גרנות
מוסדות הרפואה והבריאות שינו את הגישה    אם לפני כמה עשורים רובם הביעו התנגדות נמרצת לרעיון הצמחונות ובמיוחד הטבעונות, הרי כיום אפילו ממליצים בחלקם
אביגיל קליין
נצלי את הזמן בבית כדי להרכיב לעצמך תוכנית אימונים פשוטה, יעילה ונוחה עם תינוקך בכל מקום שתרצי ושלבי בה את המנשא כמתקן עזר
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il