X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
משמרות המהפכה בטהרן [איברהים נורוזי, AP]
טיהור רחובות בטהרן [צילום: וחיד סאלמי, AP]
אודי לוי מומחה ללוחמה פיננסית מרכז ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון (JCSS)
בלוג/אתר רשימות מעקב
האם זה משבר אחד יותר מדי לאייתולות

לאירן יש כעת סיבה לשנות כיוון

המשטר האירני שוב משקר לאזרחיו, והפעם בנוגע לקורונה - הקוטלת אלפים מתושבי המדינה. האם המגיפה תגרום סוף-סוף לשינוי בהתנהלותו של המשטר, כולל מול ארה"ב? יש סיכוי של ממש לכך, אבל השאלה היא עד כמה מניעים של כבוד ימלאו תפקיד בשני הצדדים
▪  ▪  ▪

האם מגיפת הקורונה באירן תביא לשינוי במשטר או לשינוי במדיניות הגרעין? על מצבה הכלכלי של אירן בעקבות העיצומים המשתקות נכתבו הערכות שונות לנוכח הספק לגבי יעילותן. לאחר כמעט שני עשורים של עיצומים הולכים ומתגברים (למעט בשנים 2018-2015) אפשר להתפעל מכושר עמידה יוצא דופן של המשטר האירני. בכל פעם שחזו בעבר קטסטרופה שאין למשטר האירני מוצא ממנה, קם עוף החול האירני לתחייה.
לדוגמה: המצב הכלכלי הנואש הוציא בנובמבר 2019 מיליונים לרחובות להפגנות מחאה, ואלו דוכאו באכזריות רבה. מומחים העריכו פעם נוספת שקיים איום על המשטר האירני. השינוי המהותי במחאה הציבורית אז, היה האשמת המשטר בצרותיו של העם במקום את משטר העיצומים האמריקני. התסכול של ההמונים בא לידי ביטוי בבחירות למג'לס בפברואר 2020, כאשר שיעור ההשתתפות הארצי בבחירות ירד ל-42% (בטהרן כ-22%!) – הנמוך ביותר מאז המהפכה.
למשבר האמון חסר התקדים בין הציבור האירני להנהגה התווסף אירוע הפלת מטוס הנוסעים האוקראיני. שוב נתפסה ההנהגה האירנית כמשקרת לעם. העמקת הקרע בין העם למשטר הגיעה לאחר חיסול גנרל קאזם סולימאני, מבכירי המשטר, בידי ארה"ב (אירוע בעל משמעות אסטרטגית) והטלת עיצומים נוספים.

גם נחילי ארבה
אז פרצה מגיפת הקורונה אשר פוגעת בחברה, בכלכלה ובמשטר האירניים. משבר הקורונה מציב לראשונה את הקשר בין המציאות הכלכלית הקשה, שבגינה אין תשתיות הולמות במדינה, לבין איום קיומי על האזרח. מספר חולי הקורונה באירן עלה ל-21,368, ומספר המתים טיפס ל-1,685 (נכון ל-22 במארס). האזרח האירני נחשף לאוזלת היד ולחוסר האונים של המשטר בניהול המשבר, ולהמשך תעמולת השקרים המהווה אבן יסוד בהתנהלותו. אמון הוא מרכיב מרכזי בניהול משברים מסוג זה. המביט לתוך מערכת הבריאות האירנית רואה רופאים שמשדרים לציבור, כי אין בכוחם לעשות דבר, משום שאין להם התשתית המניעתית הבסיסית להילחם במגיפה, ושהרופאים עצמם נדבקים בהמוניהם.
אם לא די בכך, את אירן פקדה בימים האחרונים מכה מסוג אחר: נחילי ארבה עצומים בהיקפם חיסלו את החקלאות בדרום המדינה. אירוע זה העצים את תחושת חוסר האונים של האזרח ושל המשטר האירני.
בעת הזאת נוספו גם מהלומות כלכליות. כוח המשימה הבינלאומי למאבק בהלבנת הון ובמימון טרור (FATF) הודיע בכינוסו בפריז (21-19 בפברואר) כי הוסיף את אירן לרשימה השחורה של הארגון (שבה "כיכבה" לה עד כה, בבדידות זוהרת, רק קוריאה הצפונית). המהלך מגיע לאחר שנים של התדיינות בין הארגון לאירן, שבמהלכה היא סירבה לאמץ בחקיקה את הכללים הבינלאומיים בתחום מימון טרור והלבנת הון. המשמעות של הכרזה כזו היא סגירה גדולה עוד יותר של כל המוסדות הפיננסיים הבינלאומיים בפני חברות אירניות ואנשי עסקים אירניים.
המשטר האירני נאלץ עד כה להתמודד עם לחץ כלכלי הולך וגובר על-רקע העיצומים, ובעקבותיו גם עם מחאה וזעם מצטברים בקרב חלק לא מבוטל מהציבור האירני. כעת הוא נתקל באיום מסוג אחר, ולפחות בשלב הזה נראה, כי המשטר מתקשה מאוד להתמודד עם האיום החדש. התגובה הראשונית להתפרצות הקורונה הייתה של זחיחות דעת ויהירות. כשכבר הבינה הממשלה את ממדי המגיפה בסין, היא שיקרה לציבור באומרה, כי הפסיקה את הטיסות לסין, בעוד שלמעשה המשיכה אותן כסדרן. רק בשלב מאוחר מאוד התחילה בצעדי מנע, אבל לא לפני שגרמה להתפשטות המגיפה גם אל בנות בריתה לבנון ועירק.

המשטר האירני נאלץ עד כה להתמודד עם לחץ כלכלי הולך וגובר על רקע העיצומים, ובעקבותיו גם עם מחאה וזעם מצטברים בקרב חלק לא מבוטל מהציבור האירני. כעת הוא נתקל באיום מסוג אחר, ולפחות בשלב הזה נראה, כי המשטר מתקשה מאוד להתמודד עם האיום החדש

טהרן ממשיכה בשלה

חמינאי תומך בקונספירציה

בפתח של מציאות חדשה?

מדינות החסות של אירן, מיזם הדגל של סולימאני, קורסות בהדרגה. עירק ולבנון במשבר כלכלי חסר תקדים, הציבור במדינות אלה מאשים את אירן ואת חיזבאללה במצב שנוצר, לאירן אין כסף לתחזק את מדינות החסות הללו, ונגיף הקורונה משתולל בהן, בין השאר בגלל המדיניות האירנית הכושלת ו"ייצוא הנגיף"

פרס נובל לטראמפ?

הכותב הוא מומחה ללוחמה פיננסית במכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון. www.jiss.org.il
סדרת הפרסומים "ניירות עמדה" מטעם המכון מתפרסמת הודות לנדיבותה של משפחת גרג רוסהנדלר.
תאריך:  04/04/2020   |   עודכן:  04/04/2020
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
לאירן יש כעת סיבה לשנות כיוון
תגובות  [ 4 ] מוצגות  [ 4 ]  כתוב תגובה 
1
נחש לעולם לא מפסיק להיות נחש
אא  |  4/04/20 16:24
2
המהפכה המתבשלת באיראן
יהודה אלידע  |  5/04/20 00:20
3
ולכן... זה הזמן!
קיבוצניק  |  7/04/20 07:29
4
ההתנהלות האיראנית
שפנפן  |  7/04/20 10:32
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות העולם הערבי
מיקי אהרונסון, ד"ר איימן מנצור
רוסיה ממשיכה להעמיק את חדירתה    סין עשויה לצאת מן המגיפה בעלת מעמד איתן יותר מאי פעם    סעודיה נכנסה למלחמת מחירים בנפט וממשיכה להיות שקועה בתימן    אירן אינה מפסיקה לרגע את פעולותיה ההרפתקניות    המחאה נגד ארה"ב בעירק נמשכת אף היא    המסקנה: ישראל חייבת להישאר ערנית
יוני בן-מנחם
מנהיג המורדים החות'ים בתימן מציע לסעודיה עסקת חילופי שבויים שבמסגרתה ישוחררו עשרות פעילי טרור של חמאס העומדים לדין בסעודיה    מאחורי המהלך עומדת אירן שמנסה לסייע לחמאס לאחר שכשלו כל המאמצים לשחררם מן הכלא
יוסי ברנע
במאמרו "אנחנו" וה"הם" הוא מבחין בין ה"אנחנו", כלומר האומה "העברית", לבין ה"הם", כלומר "אלה הם היהודים, הפזורה היהודית העולמית, היהדות", או "הגולה", תוך שהוא מסביר ש"היהדות היא חטיבה חברתית היסטורית שיש בה כוח חיות מרובה ועל-פי דרכה הגיעה להישגים נכבדים בתחומי המוסר, הרוח והמחשבה"
יוני בן-מנחם
קטר היא המדינה הערבית היחידה שהודיעה עד כה על סיוע כספי לפלשתינים במשבר הקורונה. הדבר מסייע לה לחזק את מעמדה באזור אך אסור לשכוח כי מדובר במדינה התומכת באיסלאם הסוני הקיצוני ובאירן השיעית
יוני בן-מנחם
הרש"פ ותנועת חמאס מנסות לנצל את משבר הקורונה כדי להביא לשחרורם של אלפי פעילי טרור מבתי הכלא בישראל ובסעודיה. גורמי ביטחון בכירים מעריכים כי המאמץ הפלשתיני יכשל ואומרים כי מדובר בספין תקשורתי ציני של מחמוד עבאס כדי לחזק את מעמדו הפוליטי
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il