X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
האם הקצב המהיר יימשך [צילום: מרים אלסטר, פלאש 90]
האם החרדים והערבים יבואו [צילום: יוסי אלוני, פלאש 90]
האם מישהו בודק האם נצליח להגיע לחסינות עדר

השאלה המכרעת: כמה מוכנים להתחסן

ההצלחה המרשימה של מבצע החיסונים עלולה להיות חלקית בלבד, אם לא נגיע ל-80%-70% מתחסנים מכלל האוכלוסייה מחקרים בעולם מעלים תמונה מדאיגה בנוגע לאפשרות להגיע למינימום הדרוש, ומציעים דרכים להתמודד עם המהססים והסרבנים אצלנו אפילו לא בודקים את הסוגיה הזאת, וממילא לא מתמודדים איתה
▪  ▪  ▪

ישראל מובילה את העולם, ובגדול, בחיסונים נגד הקורונה. הנתונים העדכניים (יום א', 31.1.21) באתר Our World in Data מראים, כי 34% מהישראלים קיבלו לפחות מנה אחת של החיסון - לעומת 29% באיחוד האמירויות, 12% בבריטניה, 10% בבחריין, 7% בארה"ב ו-2% בלבד באיטליה ובצרפת. 20% מהישראלים כבר קיבלו שתי מנות, לעומת 2.5% בלבד באיחוד האמירויות, 1.5% בארה"ב, 0.7% בבריטניה ו-0.5% בספרד.
אלו הם נתונים מעוררי גאווה, ויש לזקוף אותם לזכותם של הממשלה ושל בנימין נתניהו אישית. לא דבר קל הוא להשיג מיליוני מנות, כאשר מדינות גדולות ועשירות מאיתנו מתחרות על האספקה המועטה יחסית הזמינה כרגע. יש להם גם סיבות מבניות: ביטוח בריאות לכל (ל-10% מהאמריקנים לא היה ביטוח בריאות לפני הקורונה ומיליונים איבדו אותו כאשר פוטרו) והמערך המשובח של קופות החולים - מרפאות כמעט בכל מקום, מידע שוטף על מבוטחיהן וניסיון במתן חיסוני השפעת.
לצד זאת, חובה להציג שאלת מפתח שלא ראינו שמישהו עוסק בה: מהי הנכונות להתחסן באוכלוסייה בכלל ובקבוצות ספציפיות בפרט? כדי להכיל את הקורונה - כך שניתן יהיה לחיות איתה כמו עם השפעת העונתית - יש צורך בחיסון עדר. קיימות הגדרות שונות של מונח זה. יש המדברים על 70%-60% מהאוכלוסייה, ד"ר אנתוני פאוצ'י דיבר לפני שבועיים על 80%, יש המחמירים עד כדי 90% ומעלה. בלא חסינות עדר, הקורונה תמשיך להשתולל. קרוב לוודאי שהמתחסנים לא ייפגעו, אך מספר החולים יהיה כזה שלא יאפשר חזרה לשגרה.
מחקרים שנערכו בעולם העלו שההגעה להיקף המתחסנים הדרוש לא תהיה קלה ומהירה, ולא רק בגלל בעיות באספקה. חברת הייעוץ מקנזי מסרה בחודש שעבר, כי רק 37% מהאמריקנים מעוניינים לקבל את החיסון, 18% אומרים שכנראה לא יקבלו אותו ושיעור עצום של 45% טרם החליטו ובגדול נוקטים גישה של "נחכה ונראה".
אנשי מקנזי בחנו גם את הסיבות לתשובות השונות. המהססים הביעו דאגה מפני המהירות בה פותחו ואושרו החיסונים ומתופעות הלוואי האפשריות; המתנגדים העלו דאגות דומות וחלקם פשוט סבורים שהחיסון לא יגן עליהם. מקורות המידע העיקריים של המסתייגים הם תקשורת מקומית ורשתות חברתיות; המתנגדים מודים שאין להם מידע ממשי או שהם קיבלו אותו מתקשורת מקומית ורשתות חברתיות. כאשר נשאלו על עצתו של מי הם סומכים, המסתייגים דיברו על רופאיהם ועל רשויות הבריאות הממלכתיות; המתנגדים מקבלים את ההחלטות בעצמם, אם כי הם מוכנים להאזין לרופאיהם - לצד בני משפחותיהם.
יש עוד נתון של מקנזי המחייב תשומת לב. החוקרים בדקו האם הנשאלים קיבלו את החיסון נגד השפעת העונתית בחורף 2019/20. מבין המעוניינים בוודאות בחיסון הקורונה, 76% קיבלו את חיסון השפעת; בין המהססים השיעור ירד ל-59%; ובין המסרבים הוא עומד על 18% בלבד. כלומר: יש בעיה בסיסית של חוסר אמון בחיסונים - תופעה מוכרת היטב, שבאה לידי ביטוי גם בישראל במגיפת החצבת לפני שנים אחדות.
מאמר שפורסם בתחילת ינואר באתר היוקרתי Lancet Regional Health מתאר את המגמות בכמה מן המדינות המפותחות והעשירות בעולם בשבוע של 14 בינואר. השאלה המרכזית במדגם של שלושה חוקרים מאוניברסיטת קולג' לונדון הייתה, האם תקבלו את החיסון אם הוא יהיה זמין השבוע. השיעור הגבוה ביותר של תשובות חיוביות נרשם בבריטניה: 71% - דהיינו, על גבול השיעור המספיק לחסינות עדר. בדנמרק הוא עמד על 66%; באיטליה - 55%; בספרד - 52%; באוסטרליה - 50%; בקנדה - 49%; בגרמניה - 41%; ביפן - 35%; ובצרפת - 30% בלבד. בשורה התחתונה, 14% מהמשיבים אמרו שלא יתחסנו ו-23% לא היו בטוחים - ושוב, ביחד מדובר בשיעור משמעותי שימנע חסינות עדר.
ומה אצלנו? אין לאיש מושג, או שלפחות לא מספרים לנו. האם השיעור הגבוה והמהיר של המתחסנים מלמד על נכונות רחבה להתחסן, או שמא הקצב יירד כאשר יגיע תורם של המסרבים והמהססים? מהו שיעור הנכונות להתחסן בציבור החרדי, במיוחד לנוכח ההפרות הרבות של מגבלות הקורונה וחוסר האמון הבסיסי שלו במדינה? מהו השיעור בציבור הערבי, שם ההפרות פחות בוטות ואילו חוסר האמון גדול עוד יותר? מהו השיעור בציבור הבדואי, המרוחק פיזית ומנטלית מאוכלוסיית הליבה של ישראל? אם משרד הבריאות יודע את התשובות, הוא אינו מגלה אותן לאיש.
מדובר בשאלת המפתח, אשר תכריע בתוך שבועות אחדים לאן מועדות פנינו בחודשים הקרובים ואפילו בשנים הקרובות. אם ישראל לא תגיע לשיעור חיסון של לפחות 70% - וכאמור, המומחה המוביל בארה"ב מדבר על 80% - נמשיך לראות גלים של תחלואה, נמשיך לחיות במגבלות משמעותיות ואולי אפילו יהיה צורך בסגרים נקודתיים. אבל מאחר שמשבר הקורונה בכללותו מנוהל - או שמא "מנוהל" - בשליפות הגובלות בהיסטריה וללא כל תכנון שמעבר לקצה האף, דומה שאיש אינו מתייחס לשאלה זו וממילא איש אינו נערך להתמודד איתה.
ויש מה לעשות. אנשי מקנזי מציעים שלוש פעולות עיקריות לשיפור הנכונות להתחסן, לצד קמפיינים פרסומיים נרחבים. האחת: לבנות מודל דינמי לתקשורת עם הציבור, אשר יביא בחשבון את המידע המצטבר וימסור בכנות תשובות על בסיס יום-יומי. השנייה: ליצור קואליציה של "מנהיגי חיסונים" - להפעיל רופאים ומומחי בריאות הציבור, לנצל את הטכנולוגיה המודרנית כדי לפלח את קהלי היעד, ולהפיץ את סיפוריהם של מתחסנים מרוצים. השלישית: להגיע אישית לציבור כדי להבין את הסיבות להיסוס ולתת להן מענה, תוך שימוש בטכנולוגיה המודרנית.
מובן, שאוכלוסיות שונות במדינות שונות מצריכות תשובות שונות. אבל השאלות הן אותן שאלות: כמה מוכנים להתחסן כאן ועכשיו, ומה צריך לעשות כדי להגדיל את שיעורם לכל הפחות לזה שיניב חסינות עדר. כל עוד לא מתייחסים לסוגיות הללו, ההצלחה המרשימה של מבצע החיסונים עלולה להתגלות כחלקית בלבד.

תאריך:  31/01/2021   |   עודכן:  31/01/2021
+שטייניץ יעמד בראש ועדת החריגים לטיסות
22:53 31/01/21  |  עידן יוסף

‏הדיון על נתב״ג בישיבת הממשלה: השר יובל שטייניץ יעמוד בראש ועדת החריגים לאישורי כניסה לישראל. בתוך כך, פרסמה ימינה סרטון תעמולה נגד נתניהו ומירי רגב באשמה שפתחו את שערי המדינה לכניסת חולים.

סרטון התעמולה של ימינה
+סגירת הגבולות היבשתיים הוארכה בחודש
20:05 31/01/21  |  עידן יוסף

‏שר הפנים אריה דרעי האריך את הצו לסגירת הגבולות היבשתיים עד ל-2 בפברואר.

+השר אוחנה פעל בניגוד לחוק ובהתרסה
16:47 31/01/21  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

סולברג, ברק-ארז ומזוז קובעים: עמדתו של מנדלבליט - לפיה הייתה חובה לחסן את האסירים על-פי הנחיית משרד הבריאות - הייתה מחייבת ולאוחנה אסור היה לסטות ממנה  ▪  סולברג: מניעת חיסון איננה מדרכי הענישה  ▪  ברק-ארז: מדובר על הגנת חיי האסירים, פשוטו כמשמעו  ▪  מזוז: לנבחר ציבור אין סמכות לפגוע בזכויות אדם

"שיבוש מוחלט בתפיסתו את תפקידו" [צילום: תומר נויברג, פלאש 90]
+חוק הקנסות אושר סופית במליאת הכנסת
16:26 31/01/21  |  איציק וולף   |   לרשימה המלאה

על-פי החוק שאושר, הקנסות יוכפלו עד כדי 10,000 שקל להפרת הנחיות ביחס למוסד חינוכי. הוא עבר למרות התנגדות של המפלגות החרדיות ולאחר תקופה ארוכה שבה ראש הממשלה, בנימין נתניהו, נמנע מלקדם את אישורו  ▪  יו"ר הכנסת תקף את ראש הממשלה החליפי שעמד על הדוכן: "אדוני אוחז בגרונם של אזרחי ישראל ובגרונה של הכנסת גם יחד"

העימות בין יו"ר הכנסת והשר גנץ [צילום: ערוץ הכנסת]
לוין וגנץ, לפני אישור החוק במליאה [צילום: שמוליק גרוסמן, דוברות הכנסת]
+ראש ישיבת קמניץ בירושלים, הרב יצחק שיינר מת מקורונה
15:18 31/01/21  |  מירב ארד

בבית החולים הדסה עין כרם נפטר מקורונה הרב יצחק שיינר בן ה-98, ראש ישיבת קמניץ בירושלים וחבר מועצת גדולי התורה של דגל התורה. הרב שיינר נחשב אחד מזקני ראשי הישיבות בישראל.

+המשטרה פושטת רגל סופית - בשידור חי
13:58 31/01/21  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

ההלוויה בת אלפי המשתתפים המתקיימת בירושלים מלמדת שהמשטרה אינה מסוגלת למלא את שני תפקידיה החשובים ביותר: שמירת חיי אדם ואכיפת החוק  ▪  אפשר היה למנוע את התקהלות החרדים, אבל במקום זה יש למשטרה תירוצים המהווים עלבון לאינטליגנציה  ▪  באחריות נושאים הדרג המדיני המתחנף לחרדים והדרג המקצועי המועל בתפקידו

זה לא בא במפתיע [צילום: יונתן זינדל, פלאש 90]
+בסופ"ש נרשמו 8,959 דו״חות בגין הפרות של תקנות הקורונה
12:59 31/01/21  |  מירב ארד

בסופ"ש החולף (29-30.01.2021) נרשמו ע״י השוטרים 8,959 דו״חות בגין הפרות של תקנות הקורונה ברחבי הארץ. מרבית הדו״חות נרשמו בגין יציאה ממקום מגורים למטרה או פעולה שאינה מותרת (דו"חות הניתנים גם בהתקהלויות אסורות של מי שמרוחק מביתו מעל 1,000 מ' למטרה אסורה)- 7,241 דו"חות, ובהם גם 1,195 דו"חות בגין אי עטית מסיכה, 104 דו"חות בגין הפרות חובת הבידוד, 89 דו״חות בגין הפרות שונות של בתי עסק, וכן 211 דו"חות בגין שהייה במקום ציבורי שפעילותו נאסרה.

+דור המסכים: חווית בדידות, שעמום ואלימות
12:11 31/01/21  |  מירב ארד   |   לרשימה המלאה

נתוני השנתון הסטטיסטי "ילדים בישראל 2020": עלייה של 40% במספר הילדים בסיכון אובדני  ▪  פי שניים דיווחים על חשד לאלימות כלפי ילדים  ▪  שליש לא השתתפו באופן סדיר בלמידה מרחוק  ▪  יותר דיווחים על חרדות ומצוקה רגשית בקרב תלמידים

דור המסכות והזום [צילום: יונתן זינדל, פלאש 90]
+משבר הקורונה החרדי - בשל אפליה בפרסום
11:48 31/01/21  |  איתמר לוין   |   לרשימה המלאה

טוען שלשכת הפרסום הממשלתית מפנה באופן קבוע למגזר החרדי רק 3% מהפרסום - רבע מחלקו באוכלוסייה - ושהדבר בא לידי ביטוי בולט באי מסירת מידע על הקורונה

רובינשטיין. הפרסום אינו מונגש [צילום: עיריית ביתר עלית]
+שירות התעסוקה: 163,104 דורשי עבודה מאז תחילת הסגר
10:31 31/01/21  |  מירב ארד

שירות התעסוקה מדווח (יום א',31.1.21) כי במהלך סוף השבוע נרשמו 2,865 דורשי עבודה חדשים, כאשר מאז יום ראשון, 27.12.2020 היום בו החל הסגר, נרשמו בסך הכל 163,104 דורשי עבודה חדשים, ומתוכם 103,178 נרשמו מאז הודק הסגר המהווים 63.3% מכלל הנרשמים מאז תחילת הסגר השלישי. יצוין, כי 129,138 מהם הוצאו לחל"ת, ושיעורם מכלל דורשי העבודה החדשים עומד על כ- 79.2% בעוד 33,966 מהם פוטרו או התפטרו ושיעורם עומד על 20.8% מכלל הנרשמים מאז תחילת הסגר. רק בסוף השבוע האחרון פוטרו או התפטרו 1,223 דורשי עבודה, המהווים 42.7% מהנרשמים מאז יום חמישי.

+איך מצמצמים את העלייה בפער הדיגיטלי בעקבות הקורונה
09:57 31/01/21  |  יהודה קונפורטס   |   לרשימה המלאה

הנושא הבוער נדון השבוע במסגרת כנס הפורום הכלכלי העולמי בדאבוס, ואף ניתנו המלצות  ▪  האם הן אומנם ייושמו ועד כמה הן רלוונטיות לישראל?

[צילום: הדס פרוש/פלאש 90]
+לא עוצרים
09:15 31/01/21  |  יאיר דקל   |   לרשימה המלאה

קשה לראות בחוץ מתי בדיוק עובר האוטובוס את מקום התחנה החשוך  ▪  הנהג בוודאי ראה את השלט, אבל לא עצר

חולף על פני התחנה [צילום: חברת קווים]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
השאלה המכרעת: כמה מוכנים להתחסן
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
מאמר חשוב,אבל משום מה,לא
בני בנקר  |  31/01/21 09:08
2
רק היו פורסם שבאירלנד- 99.6% -
רוצים להתחסן  |  31/01/21 10:50
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מגיפת הקורונה
איציק וולף
מספר המתים מקורונה בישראל ממשיך לעלות במהירות והגיע ל-4,738 בני אדם    9% מן הנבדקים ביום שישי נמצאו חיוביים למחלה    1,173 חולים מאושפזים במצב קשה
מירב ארד
בארגון שינו את הנחיותיהם לנשים בהריון והסירו את ההתנגדות לחיסון של מודרנה    "בהתבסס על מה שאנו יודעים על החיסון הזה, אין לנו סיבה ספציפית להאמין שיהיו סיכונים מסוימים שיתעלו על היתרונות שבחיסון נשים בהריון", נכתב בהנחיה החדשה
איילת פישביין
פרופ' גילי רגב לא חשפה בתקשורת את קשריה עם חברת פייזר יצרנית החיסון נגד קורונה. על-פי פרסומים מדעיים המופיעים במרשתת פרופ' רגב הועסקה כיועצת לחברת פייזר וחלק ממחקריה נתמכו על-ידי החברה
איתמר לוין
מנהיגי האיחוד האירופי, המתוסכלים מן ההתקדמות האיטית במבצע החיסונים, מנסים למנוע את הייצוא שלהם לבריטניה    מומחים לבריאות הציבור אומרים לניו-יורק טיימס: כל המערכת העולמית של רכישת החיסונים גורמת לתחרות בין מדינות ואינה מתאימה למאבק נגד נגיף חוצה גבולות
עידן יוסף
כ-150 איש קיימו מסיבה בניגוד לתקנות    המשטרה חילקה קנסות ל-103 מבלים    נעצר בליין שתקף את השוטרים בגז פלפל    38 קנסות למשתתפי מסיבות באשדוד
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il