לא כל אלוף מסומן לרמטכ"לות. וילנאי, ואין חולק על כך, סומן לרמטכ"לות שנים רבות לפני שחרבות ופלאפלים התנוססו על כתפיו. כסגן רמטכ"ל עם רקע כאלוף פיקוד, קחצ"ר ושלל תפקידים פיקודיים יוקרתיים הוא היה המועמד הטבעי לרשת את מקומו של אמנון ליפקין-שחק כרמטכ"ל.
אבל אז הגיעה אלת המזל וקיללה אותו.
שר הביטחון שהיה צריך לקבל את ההחלטה מי יהיה הרמטכ"ל אחרי ליפקין-שחק היה יצחק מרדכי, שצבר עוינות רבה נגדו רק כי הוא, וילנאי, גבר עליו בהתמודדויות על תפקידים צבאיים בכירים ויוקרתיים; כך לטענת וילנאי.
"זה התחיל בהתמודדות על תפקיד מח"ט הצנחנים, עבר להתמודדות על תפקיד קחצ"ר וגולת הכותרת הייתה תפקיד סגן הרמטכ"ל. איציק הפעיל קמפיין אדיר להיבחר לתפקיד סגן הרמטכ"ל. הוא שלח פעילים של מפלגת העבודה, מהצד הלא-פולני נקרא לזה כך, כדוגמת רענן כהן, שילחצו על רבין, שהיה אז ראש הממשלה ושר הביטחון. איציק היה בטוח שרבין יבחר בו וכבר עשה מסיבת סיום אצלו בפיקוד. אבל רבין בחר בי. קניתי לעצמי אויב".
מיד לאחר שנפלה מועמדותו לתפקיד סגן הרמטכ"ל, יצא מרדכי לאזרחות, התפקד לליכוד ומונה במהירות שיא על-ידי נתניהו להיות שר הביטחון בממשלתו הראשונה ב-96'.
"כשהתבשרנו על כך, אמרה לי ענת בעצב אך בפסקנות: 'מתן, רמטכ"ל כבר לא תהיה'. ואני עונה לה: 'עכשיו הוא שר ביטחון. האחריות של התפקיד תגבר על הרגשות האישיים שלו'. אז אמרתי..."
שנה לאחר מכן זימן אליו מרדכי את סגן הרמטכ"ל מזה שלוש שנים והמיועד להיות רמטכ"ל שנה לאחר מכן, מתן וילנאי. "הוא אמר לי שברור שאני הולך להיות רמטכ"ל. שאין מישהו עם רקורד טוב ממני, שאין מישהו שמשתווה אליי מבחינת ותק וניסיון שיכול להתמודד מולי על התפקיד. אבל אז הוא הוסיף: 'לא טוב שאתה כרמטכ"ל והסגן החדש שלך תיכנסו לתפקידים החדשים שלכם באותו יום. חשוב שהסגן יצבור קצת ניסיון'; ולכן הוא המליץ שאעזוב את תפקידי כסגן הרמטכ"ל, אצא לחו"ל ללימודים, ושמי שייכנס במקומי יהיה כבר סגן משופשף כשאתמנה לרמטכ"ל.
"לא נתתי את דעתי למלכודת הערמומית שכרה לי מרדכי באותה הצעה. להפך: הטיעון שהוא השמיע היה נשמע לי נכון וצודק מקצועית וארגונית. אפילו הערכתי אותו על כך שהוא פועל כשר ביטחון אחראי. יצאתי ללימודים בוושינגטון, מופז, שהיה מ"פ אצלי כשהייתי מג"ד, נכנס במקומי כסגן. פתאום עיתונאים החלו להתקשר אליי ודיווחו לי שנרקמת קנוניה נגדי בלשכת שר הביטחון".
כשהגיע מועד הבחירה הביא מרדכי את מועמדתו של מופז להצבעה בישיבת הממשלה. "שני שרים בעלי רקע ביטחוני – קהלני ומוטקה ציפורי – התקוממו. 'יש את מתן. הוא המועמד הטבעי כיום. מה פתאום מופז?' הרים את קולו קהלני. 'לא התערבתי לך בבחירת המפכ"ל, ואתה אל תתערב לי בבחירת הרמטכ"ל', השתיק מרדכי את השר לביטחון פנים".
ומה עם האדם שמכיר אותך מהשכונה, מהילדוּּת ומהשירות ושהוא במקרה ראש הממשלה, אני שואל. לנתניהו לא היה מה לומר?
"לא. נתניהו פחד ממנו", עונה וילנאי.
נו, באמת, אני מגיב. ממה יש לו לפחד. "תבין, אז ביבי לא היה עם עוצמה כמו זו שהייתה לו בשנים האחרונות. הוא היה בתחילת דרכו כראש ממשלה ומרדכי הגיע למקום הראשון בפריימריז בליכוד. סיבה מספיק טובה לא לריב איתו. נתניהו קרא לי ובפתח הלשכה שלו, כששנינו עומדים, אמר: 'מתן, מאוד רציתי. הוא לא נותן לי'".
תגובת איציק מרדכי: "בחרתי את הרמטכ"ל המתאים ביותר לצה"ל. תמכו בכך גם אריאל שרון ורפאל איתן. חברי הקבינט והממשלה קיבלו את המלצתי פה אחד. אני מאחל למתן המשך הצלחה בחיים".