X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
ניסוי אמריקני במערכת לייזר ליירוט [צילום: AP]
נאום מלחמת הכוכבים של נפתלי בנט
ראש הממשלה הציג בתחילת החודש משנה אסטרטגית סדורה, שבמרכזה הצורך של ישראל להסתמך על עצמה להבטחת קיומה את הכותרות תפסו דבריו של הצבת מערכת לייזר הגנתית, שהפעלתה כרוכה בשורה של בעיות ואתגרים מורכבים

ב-1.2.2022 נשא ראש הממשלה, נפתלי בנט, נאום שנדמה כי רק מעטים עמדו על חשיבותו. בנט הציג בקצרה ובבהירות את משנתו על האסטרטגיה הראויה לישראל בעשור הקרוב. בסיפא של נאומו הודיע בנט, כי בעוד שנה תוצב לראשונה באזור הדרום מערכת ניסיונית ליירוט רקטות בעזרת קרן לייזר, מערכת שבמשך הזמן תהפוך למבצעית ותיפרס גם באזורים אחרים.
בעוד שמשנתו של בנט לא זכתה להדים רבים בתקשורת, דווקא הודעה זו הפכה לסנסציה זוטא שצוטטה נרחבות וזכתה למקלחת של צוננים בחלק מהתקשורת, בטענה של לוחות זמנים לא-מציאותיים. עיתונים מספר האשימו את בנט בהטעיית הציבור ומסרו, כי בכירי משרד הביטחון מעריכים, כי המערכת הניסיונית תוכל להיות מבצעית רק בעוד שלוש שנים.
התקשורת התמקדה אפוא בסוגיה של "מתי יגיע הלייזר" תוך התעלמות מהמתווה האסטרטגי רחב היריעה שהציג בנט – מתווה שראוי היה לעסוק במרכיביו השונים לא פחות מאשר במועד הצבתו של לייזר ניסיוני. מאמר זה יסקור בקצרה את עיקרי "דוקטרינת בנט" ומפרט את המרכיב הטכנולוגי שלה תוך הערכת מגבלותיו ואפשרויות יישומו.
בנט הציג ברהיטות תמונת עולם המגדירה את היעד האסטרטגי שהמדינה צריכה לחתור אליו, את הסביבה האסטרטגית הצפויה ואת מפת הדרכים להגעה ליעד הזה. הוא שאל "איך תיראה המדינה כשתהיה בת 80". לתאריך זה תהיה לדעתו משמעות מיוחדת, מכיוון "ששתי הריבונויות הקודמות לא חצו את קו שמונים השנים". היעד ששרטט בנט היה לחצות בהצלחה את קו 80 השנים לקיום המדינה כשהיא "חזקה, שלווה ובטוחה".

להתקיים בעולם בלתי יציב
צמיחה והתעצמות [צילום: מארק ישראל סלם, פול]

המשוואה הכלכלית כיום היא בלתי מתכנסת: כדי להגן בפני רקטה שעולה כמה מאות דולרים, יש לשגר מיירט של "כיפת ברזל" שעלותו כמה רבבות דולרים. ישראל נאלצת להוציא מיליוני דולרים על כל סבב הסלמה ומיליארדי דולרים בזמן מערכה מלאה, "משוואה שאיננה בת קיימא", לדברי בנט. "החלטנו לשבור את המשוואה הזו, והיא תישבר תוך כמה שנים בלבד"

הנאום תיאר את הסביבה האסטרטגית הצפויה: ארצות הברית נמצאת בעיצומו של תהליך הסתלקות מהאזור למען שימור האינטרסים שלה באזורים אחרים בעולם; הוואקום אשר ייווצר בעקבות עזיבת ארה”ב יתמלא מחדש במהרה על-ידי כוחות מקומיים. אפשרות אחת היא שהוואקום יתמלא על-ידי אירן. אך קיימת גם אפשרות אחרת: שישראל, בעזרת ברית הגנה עם ידידותיה שבאזור, תהיה זו שתמלא את הוואקום שארה”ב תשאיר אחריה.
כצפוי, בנט הקדיש פרק נכבד בנאום הקצר שלו לאיום האירני. לדבריו, "אירן היא ראשית הצירים של מרבית האיום עלינו", וקבע: "המערכה להחלשת אירן החלה". המערכה הזו מתנהלת בכל הממדים: גרעין, כלכלה, סייבר, פעולות גלויות ופעולות חשאיות. החלשתה הכלכלית של אירן, שהיא "ראש התמנון", היא אינטרס ביטחוני ישראלי, וחידושו של הסכם הגרעין עלול להפוך מגמה זו ולחזק את אירן וזרועותיה הנלחמות בישראל. למרות הכל, מבחינת ישראל המערכה להחלשת אירן תימשך גם אם הסכם הגרעין אומנם יחודש.
איך מקיימים מדינה מתקדמת בעולם בלתי יציב שאין בו שוטר עולמי יחיד? האסטרטגיה אותה פרש בנט בפני מאזיניו היא של הסתמכות עצמית על "צמיחה כלכלית והתעצמות צבאית". האסטרטגיה הזו כבר באה לידי ביטוי בשתי החלטות של הממשלה הנוכחית: ניהול מגפת הקורונה ללא סגרים כדי לא לפגוע במשק, ואישור תקציב נפרד וגדול מאוד להתעצמות ולבניין כוח צבאי. באסטרטגיה זו המשאבים להתעצמות צריכים לבוא בעיקר מהגידול בתוצר המקומי הגולמי (תמ”ג), שראש הממשלה קרא להגדילו לטריליון דולר לשנה (התמ”ג עמד בשנת 2020 על 400 מיליארד דולר במונחי שער חליפין). מגזר ההיי-טק, שתורם היום 12% מהתמ”ג, צריך לגדול פי שניים.
לשני הנדבכים האלה של האסטרטגיה הלאומית – התעצמות צבאית הנסמכת על משאבים פנימיים פרי צמיחה כלכלית – הוסיף בנט נדבך שלישי: יציבות פוליטית. בעזרת משוב חיובי זה של יציבות פוליטית המאפשרת צמיחה כלכלית, ניתן יהיה להפנות משאבים גדולים להתעצמות: "לא לביורוקרטיה צבאית אלא לבניין יכולות”, הדגיש בנט, אולי בעקיצה כלפי מערכת הביטחון. בעזרת משאבים אלה ניתן יהיה להביא לידי ביטוי את היכולת הטכנולוגית העדיפה של ישראל.
המישור העיקרי שבו העדיפות הטכנולוגית הישראלית צריכה לבוא לידי ביטוי הוא במענה לאיום הטילים וכלי הטיס הבלתי-מאוישים (כטב"מים). המשוואה הכלכלית כיום היא בלתי מתכנסת: כדי להגן בפני רקטה שעולה כמה מאות דולרים, יש לשגר מיירט של "כיפת ברזל" שעלותו כמה עשרות אלפי דולרים. ישראל נאלצת להוציא מיליוני דולרים על כל סבב הסלמה ומיליארדי דולרים בזמן מערכה מלאה, "משוואה שאיננה בת קיימא", לדברי בנט. "החלטנו לשבור את המשוואה הזו, והיא תישבר תוך כמה שנים בלבד".
בנט הצהיר שבעוד כשנה צה"ל יכניס לשירות מערכת יירוט בעזרת לייזר, בתחילה באופן ניסיוני ולאחר מכן באופן מבצעי. עם התקדמות השנים תקיף ישראל את עצמה ב"חומת לייזר" שתהפוך על פניה את המשוואה הכלכלית: עלות תקיפת ישראל בעזרת רקטות, טילים וכטב”מים תהיה גבוהה יותר מעלות ההגנה. יירוט בעזרת פולס חשמלי שעולה כמה דולרים ישלול מהאויב את היכולת העיקרית שלו, וישים לאל את "טבעת האש" שאירן הקימה סביב ישראל. יתרה מכך: הדור החדש הזה של הגנה בפני טילים יוכל לשמש גם את ידידות ישראל במרחב, שגם הן מאוימות על-ידי אירן ושלוחותיה, והדבר ישמש לחיזוק היחסים עימן.

תזכורת לנאום רייגן מ-1983
ניסוי ב"מלחמת הכוכבים", 1985 [צילום: AP]

כמו בנט, גם רייגן קרא לתרגם את היתרון הכלכלי של ארה”ב ליתרון טכנולוגי, ולהציב בחלל "חומת לייזר” שתשלול מברית המועצות את היכולת העיקרית שלה לאיים על ארה”ב ובנות בריתה בעזרת טיליה הגרעיניים. שני המנהיגים ראו בחזונם מפתח קסמים טכנולוגי מבוסס לייזר, שיסיר את האיום הקיומי על מדינותיהם

הכרזתו זו של בנט השאירה בצל את המרכיבים המשמעותיים האחרים של משנתו. משמעותית היא תחזיתו שמדינת ישראל תצטרך להיגמל מתמיכתה של מעצמה עולמית – מצב שלא היה קיים מעולם. הציונות נסמכה על האימפריה הבריטית לצורך הקמת הבית הלאומי, ולאחר מכן על ארצות הברית להבטחת קיומה של המדינה. כתוצאה מכך, ההתעצמות הצבאית ההכרחית כדי לעמוד מול האיום האירני תמומן כולה מהתעצמות כלכלית פנימית, בלי להסתמך על משאבים שבאים מבחוץ, והטכנולוגיה הישראלית במימוש של "חומת לייזר” – שעלויות פיתוחה והצבתה יבואו כולם ממשאבי ההתעצמות הכלכלית – היא זו שתנטרל את עיקר האיום מצד אירן ושלוחותיה. בסיכומו של דבר, מדינת ישראל העומדת בסכנה קיומית מצד אירן, ושלא תוכל לסמוך עוד על ארה"ב כמשענת ביטחונית, תצטרך אולי למלא את מקומה של ארה"ב ככוח מייצב במזרח התיכון לאחר נסיגתה מהאזור, ולהסתמך לצורך המשך קיומה על יתרון כלכלי וטכנולוגי שיתממש בצורת אותה "חומת לייזר”.
נאום "חומת הלייזר” של בנט מזכיר במידה מסוימת את נאום "מלחמת הכוכבים” ממרס 1983 של הנשיא רונלד רייגן. הדמיון הוא הן בנסיבות והן בפתרונות. כאשר רייגן נשא את נאומו המפורסם, ברית המועצות נתפסה כמעצמה עולה בעלת יכולות גוברות והולכות להביס את ארה"ב הן במלחמה קונבנציונלית והן במלחמה גרעינית. בדומה לבנט, שרואה באירן – ובצדק – את "ראש התמנון", רייגן ראה את ברית המועצות כ”אימפריית הרשע”. כמו בנט, גם רייגן הדגיש התעצמות צבאית וטכנולוגית כמענה ההכרחי לאיום הקיומי שברית המועצות הציבה לארה”ב ולמערב כולו. וכמו בנט, גם רייגן קרא לתרגם את היתרון הכלכלי של ארה”ב ליתרון טכנולוגי, ולהציב בחלל "חומת לייזר" שתשלול מברית המועצות את היכולת העיקרית שלה לאיים על ארה"ב ובנות בריתה בעזרת טיליה הגרעיניים. שני המנהיגים ראו בחזונם מפתח קסמים טכנולוגי מבוסס לייזר, שיסיר את האיום הקיומי על מדינותיהם.
קיימים כמובן הבדלים משמעותיים בין הנסיבות של שני הנאומים. למרות מראית העין על עוצמה הולכת וגוברת, ברית המועצות כבר הייתה בעיצומו של תהליך שקיעה שעדיין היה סמוי מהעין. אירן, לעומת זאת, ממשיכה לצבור עוצמה גם תחת עיצומים מערביים. ארה”ב לא נזקקה לזינוק בצמיחה הכלכלית כדי לממן את חזון "מלחמת הכוכבים”, לעומת ישראל שלדברי בנט חייבת להגדיל את כלכלתה פי 2.5 כדי לממן את "חומת הלייזר".
החומה שרייגן קיווה להציב בחלל התבססה בעיקר על לייזרים גרעיניים שלא היו ניתנים למימוש בטכנולוגיות של אותם ימים – ולמעשה גם לא בטכנולוגיות של ימינו. לעומת הלייזר הגרעיני-חללי של רייגן, הלייזר אליו התכוון בנט הוא חשמלי-קרקעי, וקרוב לוודאי שניתן יהיה לממש אותו בשנים הקרובות. הבעייתיות בחזון "חומת הלייזר" איננה באתגר הטכנולוגי – אף שהוא עדיין ניכר למדי – אלא באתגר המבצעי-כלכלי.

שלוש מגבלות מובנות לנשק מבוסס לייזר
יירוט כטב"מ בניסוי מערכת לייזר ישראלית [צילום: AP]

ניתן להתגבר על מגבלה זו על ידי הטסת הלייזרים מעל תקרת מזג האוויר, אך המחיר הוא בצורך לבנות צי מטוסים או כטב"מים ייעודי בעל קיבולת יירוט זהה לפחות לזו של מערך הלייזר הקרקעי. אם המערך האווירי יתבסס על כטב”מים, יהיה צורך במערכות לייזר קלות משקל במיוחד, עקב כושר הנשיאה הנמוך יחסית של כטב”מים. קשה להגזים במשמעויות הכלכליות והלוגיסטיות של פריסת שני מערכי לייזר בעלי יכולת אש זהה, האחד על הקרקע והאחר באוויר

לנשק מבוסס קרן לייזר רבת עוצמה יש שלוש מגבלות אינהרנטיות שאינן תלויות טכנולוגיה והן קיימות הן בלייזר כימי (כמו ה”נאוטילוס”) והן בלייזר חשמלי. המגבלה הראשונה היא מזג האוויר. עננות, גשם או אובך מכרסמים בעוצמת הקרן או אפילו חוסמים אותה לחלוטין. ניתן להתגבר על מגבלה זו על-ידי הטסת הלייזרים מעל תקרת מזג האוויר, אך המחיר הוא בצורך לבנות צי מטוסים או כטב"מים ייעודי בעל קיבולת יירוט זהה לפחות לזו של מערך הלייזר הקרקעי, מכיוון שבחסימת מזג אוויר קיצונית (כמו סופת ה”אלפיס” של תחילת פברואר) המערך הקרקעי יהיה מושבת והמערך האווירי יצטרך לשאת במלוא הנטל. אם המערך האווירי יתבסס על כטב”מים, יהיה צורך במערכות לייזר קלות משקל במיוחד, עקב כושר הנשיאה הנמוך יחסית של כטב”מים. קשה להגזים במשמעויות הכלכליות והלוגיסטיות של פריסת שני מערכי לייזר בעלי יכולת אש זהה, האחד על הקרקע והאחר באוויר.
המגבלה השנייה היא קצב ההרג הנמוך. קרן הלייזר נעה אומנם במהירות האור, אך הפגיעה במטרה עדיין אין פירושה השמדתה: הקרן צריכה לחמם את המטרה עד לנקודה שבה הראש הקרבי מתפוצץ מעצמו. בניסויי "נאוטילוס” בשעתו, שנעשו מול מטרות דומות ל”גראד”, נדרשו בין שתיים לשלוש שניות עד שהמטרה הושמדה. בזמן שקרן הלייזר מחממת את המטרה, שאר הרקטות שבמטח ממשיכות לנוע לכיוון מטרותיהן. הלייזר מסוגל ליירט רק רקטה אחת בכל פעם.
במבצע "שומר החומות” נורו על גוש-דן מטחים מרוכזים של מעל 100 רקטות; לייזר יחיד שהיה מנסה להגן מפני מטח כזה היה מצליח ליירט מספר קטן של רקטות. השאר היו נופלות בשטחים בנויים וגורמות לאבדות כבדות ולנזקים. מיירטי "כיפת ברזל”, לעומת זאת, נורים בקצב מהיר כמו הרקטות שהם מיירטים, וכל מיירט כבר נעול ברגע יציאתו על רקטה ספציפית. במילים אחרות: מערכות טילי יירוט עובדות במקביל ומעסיקות עשרות מטרות בבת אחת, אך מערכות יירוט מבוססות לייזר יכולות להעסיק רק מטרה אחת בכל פעם ולעבור למטרה הבאה רק אחרי שהקודמת הושמדה.
הפתרון לכך הוא הוספת תותחי לייזר לכל אזור הגנה. שני לייזרים יוכלו לטפל בשני איומים במקביל, ושלושה לייזרים יוכלו לעשות זאת עוד יותר מהר. סביר שעיבוי מערך הלייזרים יפתור את בעיית קצב ההרג. מאידך-גיסא, עיבוי מערך הלייזרים הקרקעי יחייב עיבוי מקביל של מערך הלייזרים המוטס. גם במקרה זה קשה להגזים במשמעויות הכלכליות והלוגיסטיות של הפתרון הזה. כדי שפתרון זה יהיה ישים, הלייזר החשמלי שמפותח היום בישראל צריך להיות זול לאין שיעור מהלייזרים הכימיים של העבר. במילים אחרות: פתרון בעיית קצב ההרג תלוי לחלוטין במחירו של תותח הלייזר החדש.

להוכיח שהמערכת ישימה וגם כדאית
תוכניתו של רייגן הפחידה את בריה"מ [בלה שנדלצקי, AP]

אין ספק שבעתיד הלא-רחוק יהיה ביכולת התעשייה הביטחונית הישראלית להציב "תותחי לייזר” חשמליים שיוכלו ליירט רקטות. אך האם העלות הכוללת של ההתגברות על המגבלות של "חומת הלייזר” תצדיק את ביטול "חומת המיירטים” הקיימת כיום? ייתכן שבנט יודע דברים שאינם ידועים בספרות המקצועית הפתוחה, אך גם ייתכן שראש הממשלה – איש היי-טק בכל מהותו – נסחף אחרי הקסם של נשק ממשפחת "מלחמת הכוכבים”

המגבלה השלישית היא הטווח היעיל של קרן הלייזר. בהיווצרה הקרן היא צרה וממוקדת, והיא נשארת כזו לאורך קילומטרים רבים. כל עוד הקרן ממוקדת דיה, חימום הרקטה עד השמדתה ייעשה במהירות יחסית. דא עקא, שאחרי מספר קילומטרים לא רב ההפרעות האטמוספריות נוטות "לפזר” את הקרן, וכשהיא נעשית רחבה ולא ממוקדת, האנרגיה שלה מתפזרת על פני מעטפת הרקטה מבלי לחמם ולהשמיד אותה. על כן הגנה בעזרת לייזר היא בהכרח מקומית ומחייבת לכסות את המדינה בעשרות או יותר של מרכזי הגנה, שבכל אחד מהם יפעלו כמה לייזרים במקביל. שוב, קשה להגזים במשמעויות הכלכליות והלוגיסטיות שבדבר.
בנט הסביר את ההיגיון שבמעבר מ”חומת מיירטים”, שעליה ישראל מתבססת היום, ל”חומת לייזר” שתהפוך את המשוואה הכלכלית. אך האם היא באמת תהפוך אותה? הדבר איננו ברור כלל ועיקר. אין ספק שבעתיד הלא-רחוק יהיה ביכולת התעשיה הביטחונית הישראלית להציב "תותחי לייזר” חשמליים שיוכלו ליירט רקטות (אם כי יש ספק אם הם יוכלו ליירט טילים ארוכי טווח המגיעים מאירן עצמה). אך האם העלות הכוללת של ההתגברות על המגבלות של "חומת הלייזר” תצדיק את ביטול "חומת המיירטים” הקיימת כיום? ייתכן שבנט יודע דברים שאינם ידועים בספרות המקצועית הפתוחה, אך גם ייתכן שראש הממשלה – איש היי-טק בכל מהותו – נסחף אחרי הקסם של נשק ממשפחת "מלחמת הכוכבים”.
הן בנט והן רייגן הציעו פתרון פלא טכנולוגי יחיד – מין "קונץ פטנט” – שיהפוך את משוואת האיום על מדינותיהם. "מלחמת הכוכבים” של רייגן נכשלה כפרויקט טכנולוגי, אך הצליחה להטיל מורא על הנהגת ברית המועצות והייתה לדעת משקיפים רבים – בעיקר משקיפים רוסיים – אחד הגורמים העיקריים שזירזו את נפילת בריה”מ. ל”מלחמת הכוכבים” של בנט יש אומנם משפט קיום טכנולוגי, אך לא ברור אם היא תהיה ישימה מבחינת עלות/תועלת, ועוד פחות ברור אם היא תתרום להפחדת או להחלשת אירן. עם ספקות אלה נצטרך לחיות, עד שמערכת הביטחון תצליח להוכיח לא רק את הישימות של הלייזר שהיא מפתחת, אלא גם את הכדאיות של הצבתו כמשענת העיקרית של ביטחון המדינה.

הכותב הוא חוקר במכון ירושלים לאסטרטגיה ולביטחון (JCSS).
סדרת הפרסומים "ניירות עמדה" מטעם המכון מתפרסמת הודות לנדיבותה של משפחת גרג רוסהנדלר.
תאריך:  26/02/2022   |   עודכן:  26/02/2022
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
נאום מלחמת הכוכבים של נפתלי בנט
תגובות  [ 1 ] מוצגות  [ 1 ]  כתוב תגובה 
1
פנטזיות של בנט
gngs  |  27/02/22 11:45
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איתמר לוין
לרוסיה יש סדרי עדיפות שונים משל המערב ולכן המאבק נגדה הוא א-סימטרי    שורשי המשבר הנוכחי מצויים בכשלים של אובמה וטראמפ, ונראה שפוטין הופתע מתקיפותו של ביידן    ישראל יכולה ללמד כיצד להילחם בשליטים כאלה, אם כי תגובתה למשבר היא מבישה ומסוכנת
אודי דקל, ענת קורץ, אלדד שביט
למשבר בין אוקראינה לרוסיה יהיו השלכות משמעותיות ואף קשות על המזרח התיכון בכלל ועל ישראל בפרט    ירושלים לא תוכל לשמור על ניטראליות ויהיה עליה להתייצב לצד וושינגטון, תוך שמירה על ערוץ הידברות עם מוסקבה
איתמר לוין
עדי יעקובוביץ היעילה והאנושית אינה יכולה לעשות כמעט דבר, כי כרגיל בימי מוקד פליליים - איש אינו טורח להתייצב או שהסניגורים אינם ערוכים לדיון    זו אינה גזירת גורל, למרות שלפעים נדמה שכך המערכת מתייחסת אליה
איגור דוסקלוביץ
כבר קניתם תחפושת לפורים? רוכשים באתרים מקוונים? מכינים לבד בבית? המדריך המלא של משרד הכלכלה והתעשיה
איתמר לוין
מרים אדלסון מנתקת את ישראל היום מנתניהו, כי היא מבינה שהימין יהיה כאן הרבה אחרי נתניהו - ולכן הגיע הזמן שהעיתון יהיה מה שאמור היה להיות מלכתחילה: עיתון ימין, לא ביביתון
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il