הבעיה היא, שלא זה מה שקורה בחלק ניכר מן המקרים. אני לא מכיר סקר שנערך בין העולים לקברי צדיקים בנוגע לכוונותיהם ובנוגע לידע ההלכתי שלהם בסוגיה זו. יש לי תחושה, ותחושה בלבד, שסקר כזה יגלה שרובם באים משום ששמעו שזה עוזר, משום שאחרים באים, משום שזוהי המסורת. הוא גם יגלה, כי הם השתכנעו שהעלייה לקבר היא דין בעל חשיבות עליונה, כמעט ברמה של עשרת הדיברות. ואיך אני יודע את זה? תראו מה קרה במירון, כאשר הדרג המדיני קבע שלא יהיו שום הגבלות קורונה, כי הציבור לא יציית להן.
כאן אנו אוחזים את השור בקרניו, כמאמרה של נאור המנוחה. העלייה לקברי צדיקים קיבלה מעמד-על שבעיני חלק מן המבקרים מצדיק הפרה של כל חוק, של כל דין ושל כל היגיון. על ספק-ספיקא של פיקוח נפש מחללים שבת ואוכלים ביום הכיפורים. פיקוח נפש דוחה את כל המצוות שבתורה למעט שלושת האיסורים החמורים (עבודה זרה, שפיכות דמים וגילוי עריות). וכאן – דבר שהוא לכל היותר מנהג, בעל שורשים בעייתיים, נתפס ככזה המצדיק להסתכן מדי שנה בצפיפות קטלנית, במוצאי שבתות תוך כפיית חילול שבת המוני של נהגים ושוטרים, ובשנה שעברה בזמן במחלה קטלנית, תוך צפצוף של עשרות שנים על חוקי המדינה.
ולא רק במירון ולא רק בל"ג בעומר. קחו את הנהירה לעיר אומן בימים הנוראים, ונניח בצד את הטירוף שהיינו עדים לו בשנה שעברה. מהיכן נלקחה הרשות לנטוש משפחה בימים החשובים ביותר של השנה כדי להיות במחיצתו של מת? "על כן יעזוב איש את אביו ואת אמו ודבק באשתו והיו לבשר אחד" – שמענו; "על כן יעזוב איש את אשתו ואת ילדיו ודבק בגופה" – לא שמענו. נניח שאישה מסכימה; זה באמת מרצון חופשי? ומה עם חינוך הילדים? מצטער, אבל זה ממש לא יהודי.