X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
הפגנה השבוע בירושלים [צילום: אריק מרמור, פלאש 90]
משבר הרפורמה המשפטית פוגע בחוסן הלאומי
כל מרכיבי החוסן - הסולידריות, אמון הציבור והמשילות - נמצאים בירידה מתמשכת המשבר הנוכחי מגביר את הפגיעה ויקשה על ישראל להתמודד עם מצבי חרום

ישראל מצויה בעיצומו של משבר פוליטי–חברתי רב ממדי, חמור ומתמשך. מקורו בהתנגשות בין קבוצות ותפיסות מנוגדות לגבי סוגיות שונות, המתנקזות לשאלת היסוד לגבי זהותה וצביונה של המדינה כ"יהודית ודמוקרטית" והקשר בין שני מרכיבי הזהות. במשך שנים הצליחו החברה והפוליטיקה הישראלית, במידה מסוימת, לתמרן בין הפרשנויות המקוטבות למושג-על עמום ובעייתי זה ולהתנהל, לא בלי קשיים, במציאות מאתגרת של שסעים חברתיים וניגודים פוליטיים חריפים.
סבב הבחירות האחרון בין החמישה בשלוש השנים האחרונות הסתיים בניצחון של גוש הימין ובהקמתה של קואליציה ימנית מובהקת, הנתמכת על-ידי המפלגות החרדיות מצד אחד והימין הקיצוני מצד שני. לתוצאה זו משמעויות והשלכות בשורת נושאים נפיצים. זאת, גם נוכח הרכב הממשלה, הכולל שרים בעמדות מפתח להם אג'נדה קיצונית וכוח מיקוח ניכר על יציבותה ושרידותה. מצב זה כשלעצמו חידד באחת את המחלוקות הפוליטיות המוכרות, ותוך כך יצר תחושה של פחד ואיום על קבוצות גדולות בציבור הישראלי.
בהקשר מורכב זה יש להבין את העוצמה והתהודה הרחבה של היוזמה הממשלתית לשינויים מרחיקי לכת במערכת המשפט ובמעמדה. זו מוצגת על-ידי יוזמיה, וגם נתפסת על-ידי מתנגדיה, כמהלך מכונן, האמור לייצר מהפכה במערכת האיזונים המוכרת והממוסדת בין שלוש רשויות השלטון. זאת, באמצעות מתן עוצמה שלטונית בלתי מבוקרת לרשות המבצעת והמחוקקת, על חשבון צמצום עצמאותה, סמכויותיה ולכן כוחה של הרשות השופטת ושל המערכת המשפטית כולה.
מימוש היוזמה כלשונה ובמלואה יגרור שינוי עמוק בסדרי הממשל בישראל וישנה מהותית את צביונם של המוסדות הדמוקרטיים של ישראל. פגיעה במהות הדמוקרטית בישראל עלולה לערער את הביטחון הלאומי, במישור הפנימי והחיצוני. בנוסף, הבהילות והלחץ המאפיינים את קידומה של היוזמה הממשלתית והמניעים המיוחסים לה על-ידי מתנגדיה, ככזו האמורה גם לשרת את ראש הממשלה, בנימין נתניהו, במאבקו המשפטי, מעוררים סימני שאלה, מחאה ציבורית ניכרת ומתמשכת והתנגדות רגשית עזה בחלקים גדולים של הציבור הישראלי.
לפי סקרים שפרסם לאחרונה ערוץ 12 (10 ו-17 בפברואר), 62% ו-66% בהתאמה אמרו שהם תומכים בהפסקת המהלך, או כי יש לדחות את ביצועו כדי לאפשר דיון ציבורי על תוכנו. רק 24% ו-21% בהתאמה גרסו שיש להמשיך במהלך כפי שתוכנן. גם בין אלה שהצביעו בבחירות האחרונות בעד מפלגות הקואליציה, רבים יותר תומכים בעצירת המהלך.
לא ברור מה יהיה סופו של המהלך. אפשר להניח, כי הוא יתועל בסופו של דבר לפשרה כל שהיא, אולי על בסיס יוזמת הנשיא יצחק הרצוג. אולם כבר בשלב זה יש מקום לדון במאפייניו של המשבר הנוכחי, שהוגדר על-ידי הנשיא כמציב את ישראל "על סף קריסה חוקתית וחברתית". בהקשר זה חשוב להבין את השלכותיו האפשריות של המהלך הממשלתי ואופן ביצועו על חוסנה של המדינה ועל ביטחונה הלאומי.

כיצד העוצמה נתפסת בעיני האויב
לוין ורוטמן אחרי ההצבעה השבוע [צילום: יונתן זינדל, פלאש 90]

החוסן הלאומי של מדינת ישראל מתבסס על שלושה יסודות עיקריים: סולידריות חברתית, אמון הציבור במוסדות המדינה ומשילות אפקטיבית. זאת, בהנחה שעוצמתה של ישראל, זו "הקשה" (צבאית, טכנולוגית וכלכלית) וזו "הרכה" (דיפלומטית, כולל את קשריה עם הקהילות היהודיות בעולם, וחינוכית/מדעית) היא תקינה מול הנסיבות והאיומים הגיאופוליטיים הנוכחיים והצפויים לה.
לכן, יש לבחון בקפידה גם את מהותם של השינויים המוצעים על-ידי הממשלה וגם את עומקו של המשבר החברתי-פוליטי הנוכחי והשלכותיהם על רכיבי העוצמה הישראלית. המדובר גם בעוצמה עצמה וגם כפי שהיא נתפסת בחוץ, כולל בעיני אויביה של ישראל. כל זאת, תוך התחשבות בכך שבשנים האחרונות כבר הסתמנה מגמה מדאיגה של נסיגה בשלושת מרכיבי החוסן.
• הסולידריות החברתית: בשנים האחרונות מסתמן צמצום בזיקה המאחדת בין הקבוצות השונות בקשת הישראלית המגוונת, לצד עלייה ברמת העוינות ביניהן, כמו גם ברמת האלימות בכלל במרחב הציבורי. זאת, לאחר שהאתוס הישראלי של קולקטיביזם חברתי נסוג במשך השנים ופינה את מקומו לשבטיות מגזרית לאינדיווידואליזם מובהק.
מגמה זו משתקפת בבירור במדד הדמוקרטיה של המכון הישראלי לדמוקרטיה (2022). ממצאיו מצביעים על הערכה בינונית למדי (5 מתוך 10) לגבי תפיסת הציבור את רמת הסולידריות הישראלית בעשור האחרון ועל ירידה בתפיסת הסולידריות בשלוש השנים האחרונות מ-5.5 ל-4.7 (מתוך 10) בקרב יהודים ומ-4.8 ל-3.8 בקרב ערבים.
בסקר מדד הביטחון הלאומי שערך המכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS) בסוף אוקטובר 2022 נמצא, כי 61% מהציבור הישראלי מסכימים עם הטענה לפיה חלה התרופפות בתחושת הסולידריות, לעומת 20% בלבד אשר סברו את ההפך. יש להתייחס לנתונים אלה כתמונת רקע למשבר הנוכחי, המקרין בצורה חמורה לרעה על השיח בחברה הישראלית ומחריף מאוד את השסעים בקרבה.
• אמון הציבור, בין מגזריו השונים, בין המפלגות הפוליטיות וכלפי מוסדות השלטון נמצא בירידה. מגמה זו תקפה במיוחד לגבי מערכת המשפט, שהאמון בה, לפי סקרי INSS בשנים האחרונות, נסוג במידה ניכרת (מ-64% מהציבור שהביעו אמון גבוה ב-2018 ל-41% בשנת 2022). כך גם לגבי משטרת ישראל (ירידה מ-53% ל-30%). הממשלות זוכות לאורך שנים לרמת אמון נמוכה במיוחד (30% בממוצע תלת-שנתי). רמת האמון של הציבור בצה"ל, המוסד והשב"כ גבוהה בהרבה, עם נטייה קלה לירידה שנרשמה בשנה האחרונה. נראה, כי משבר האמון החריף עתה מאוד, כאשר המשבר הנוכחי מתאפיין בחוסר אמון מוחלט במניעים של שני הצדדים.
• המשילות, המתבטאת בתפיסת הציבור את רמת האפקטיביות שמציינת את מימוש יכולותיו של השלטון בתחומים קריטיים לציבור, נמצאת אף היא בנסיגה. כך למשל, תפיסת הביטחון האישי של חלקים גדלים בציבור מצטמצמת והביקורת על גורמי אכיפת החוק גוברת. בסקר INSS אשתקד נרשמה ירידה תלולה בתחושת הביטחון האישי, כאשר 57% מהנשאלים גרסו, כי תחושת הביטחון שלהם פחתה, לעומת עלייתה בקרב 65 בלבד. עניין המשילות רלוונטי לתחומים נוספים. כך מאותגרת המשילות לאחרונה גם על-ידי המערכת הפוליטית עצמה, באורח המעורר חשש לתפקוד בעייתי של משרדי ממשלה חיוניים, כמו משרד הביטחון והמשרד לביטחון לאומי.

המהלכים עלולים לגבות מחיר יקר
הפגנה השבוע בחיפה [צילום: שיר תורם, פלאש 90]

המסגרת המדעית לגבי החוסן הלאומי גורסת, כי מדדים גבוהים של סולידריות, אמון ומשילות מנבאים חוסן גבוה. חוסן לאומי ברמה גבוהה משמעותו תוספת של יכולות ברמה הלאומית להתמודד בהצלחה עם הפרעות קשות, מהטבע (כגון רעידות אדמה) או מידי אדם (כגון מלחמות ופיגועי טרור), בתחומים העיקריים הבאים: א) הכלת הנסיגה התפקודית הבלתי-נמנעת עקב הפרעות אלה בעת התרחשותן; ב) שמירה על מידה של רציפות תפקודית, גם בשעת ההפרעה; ג) התאוששות מהירה מההפרעה וחזרה לרמת התפקוד שהייתה לפניה; ד) הגעה לרמה גבוהה יותר של תפקוד מערכתי לאחר ההפרעה, עד כדי צמיחה לאומית רב-ממדית.
בהקשר הישראלי, פגיעה בחוסן הלאומי יכולה להתבטא בעקבות הפרעות במנעד רחב, החל ממשבר פוליטי, חברתי, או כלכלי, דרך רעידת אדמה קשה, ועד תרחישים שונים של עימותים ביטחוניים, חיצוניים או פנימיים. חוסן לאומי מעורער עקב פגיעה במרכיבי היסוד שלו יגרע מיכולתה של ישראל להתמודד בהצלחה עם אתגרים אלה, להכיל אותם, להתאושש מהם במהירות (יחסית לעוצמת האירוע) ואף לצמוח. מכאן החשיבות היתרה של חיזוק רכיבי החוסן הלאומי בישראל, בראיית ביטחונה הלאומי של המדינה.
רעידת האדמה הציבורית המתרחשת עתה מהווה כשלעצמה סכנה לפגיעה בחוסן הלאומי. לכן, על ממשלת ישראל להבין ולהטמיע, כי מהלכים שיש בהם כדי לערער את הסולידריות הפנימית, לייצר שסעים עמוקים ועוינות בין חלקי הציבור, לפגום באמון הציבורי בה ולפגוע במשילות, עלולים לעלות ביוקר רב. גם אם הממשלה נחושה, מסיבותיה היא, לקדם את השינויים במערכת המשפטית, עליה לעשות זאת בשיקול דעת ובאופן שיאפשר הידברות עם המחנה המתנגד ונכונות לפשרות משני הצדדים. זאת, על-מנת לחסום את ההידרדרות המסתמנת בחוסן החברתי ואת הסיכונים הנובעים מכך לביטחונה הלאומי של מדינת ישראל.

הכותבים הם חוקרים במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS).
תאריך:  25/02/2023   |   עודכן:  25/02/2023
+השופט (בדימ.) רובינשטיין: הידברות - רק אם אינה קוסמטית
21:49 25/02/23  |  איציק וולף

המשנה לשעבר לנשיאת בית המשפט העליון, השופט בדימוס אליקים רובינשטיין, נאם (שבת, 25.2.23) בהפגנה שהתקיימה הערב בהשתתפות אלפי אזרחים מול בית הנשיא בירושלים. לדבריו, פוליטיזציה של בית המשפט העליון תנטרל את הגורמים המקצועיים, ורוב פוליטי בוועדת הבחירה יחשוף את חיילי צה"ל לבתי דין בינלאומיים.
"הידברות תמיד רצויה לשם אחדות העם ולמניעת קרע נורא, אך בתנאי שאינה 'קוסמטית' אלא תוך פסק זמן ודיון אמיתי בכל הנושאים. לא בכוח המקבת המונפת שהייתה עד כה", אמר.

רובינשטיין, בהפגנה מול בית הנשיא [צילום: אריק מרמור, פלאש 90]
+עשרות מפגינים החלו לחסום את נתיבי איילון
21:27 25/02/23  |  איציק וולף

עשרות מפגינים פרצו את המחסום המשטרתי בצומת עזריאלי בתל אביב והחלו לחסום את נתיבי איילון.

+ברק: אם החקיקה תעבור - לצאת למרי לא אלים
20:56 25/02/23  |  איציק וולף   |   לרשימה המלאה

ראש הממשלה לשעבר נאם בפני המפגינים בתל אביב ואמר כי מרי אזרחי לא אלים אינו מרד  ▪  "נלך בדרכם של גנדי ומרטין לותר קינג"  ▪  קרא לנשיא המדינה להביע עמדה: "האם כבודו במחנה ה-D9 או במחנה מגילת העצמאות?"

ברק, הערב בתל אביב [צילום: תומר נויברג, פלאש 90]
+גנץ בהפגנה בחיפה: נתניהו, צריך להלום באויבי המדינה ולא באזרחיה
19:52 25/02/23  |  איציק וולף

יו״ר המחנה הממלכתי, ח"כ בני גנץ, נאם הערב בהפגנה נגד הרפורמה המשטרית במרכז חורב בחיפה והתייחס לדברי נתניהו שקרא לשרים להלום במפגינים כפי שהולמים בטרור.
"אני רוצה להגיד מכאן לנתניהו- אתה צריך להלום באויבי המדינה ולא להלום באזרחי המדינה, זה בלתי קביל. אנחנו לא נרד מהארץ, נמשיך לשרת אותה ונמשיך להיאבק עליה ונדאג שהיא תהיה מה שכתוב במגילת העצמאות ולא שום דבר אחר", אמר.

+עשרות אלפי מפגינים מהצפון ועד הדרום
19:39 25/02/23  |  איציק וולף   |   לרשימה המלאה

בהפגנה בתל אביב ינאם ראש הממשלה לשעבר, אהוד ברק, ובהפגנה בירושלים ינאם המשנה לשעבר לנשיאת העליון, אליקים רובינשטיין

מפגינים בתל אביב, הערב [צילום: אבשלום ששוני, פלאש 90]
המפגינים צעדו ברחובות [צילום: תומר נויברג, פלאש 90]
+נתניהו: דברי עוותו, התכוונתי להלום בשקר
19:21 25/02/23  |  איציק וולף   |   לרשימה המלאה

ראש הממשלה הגיב עם צאת השבת על פרסום דבריו מישיבת הממשלה ביחס להפגנות המחאה שלפיהם הוא מעוניין לתת לשרים "אגרוף להלום בהם"

נתניהו ביום שישי. "לתת לכם אגרוף"
+האופוזיציה מגלגלת כדור אש
16:19 25/02/23  |  יואב יצחק   |   לרשימה המלאה

הקמפיין המגמתי שמובילה האופוזיציה זוכה להצלחה, במיוחד בהעדר הסברה נכונה מצד נציגי הממשלה  ▪  ההתנגדות לרפורמות המשפטיות הולכת וגוברת  ▪  גם פרופ' יובל הררי הצטרף למתנגדים  ▪  ראשי האופוזיציה מגלגלים כדור אש שעלול לפגוע במדינת ישראל בכלל ובכלכלה בפרט, למרות שגם הם מבינים: חייבים לבצע רפורמות בתחום המשפטי  ▪  התנגדותם נובעת מאי-נכונותם לקבל את תוצאות הבחירות  ▪  המוצא מן הסבך: הידברות

מטרת השמאל, הפלת ממשלת נתניהו [צילום: יונתן זינדל, פלאש 90]
+הבג"ץ הפרטי של אהרן ברק
09:12 25/02/23  |  עו"ד יוסי דר   |   לרשימה המלאה

בתפקידו כשופט בבית המשפט העליון ולאחר מכן כנשיא התנהל אהרן ברק באופן מעורר תהיות ובניגוד להלכות הפסוקות  ▪  כך בפרשת איתמר רבינוביץ' - ברק סחב וסחב ודחה ועיכב במשך כשלוש שנים פסק דין מנומק בעתירה שהוגשה לעליון לפסילת רבינוביץ' מלכהן כשגריר בוושינגטון עקב עבירות מס חמורות יותר מאלה שיוחסו ליצחק רבין ורעייתו  ▪  ברק פרסם את פסק הדין רק לאחר רצח רבין

ברק. הפר כללים שקבע בעצמו [צילום: פלאש 90]
+אפס או אחד
08:36 25/02/23  |  דפנה נתניהו   |   לרשימה המלאה

החלוקה הבינארית המופצת בישראל על-ידי כלי התקשורת, קליטה וקלה לדקלום: בצד אחד השמאל, שהפסיד בבחירות, שהוא כביכול המבין היחיד בזכויות אדם; ובצד השני מי שאינו בשמאל, שהוא כמובן אינו דמוקרטי ושואף לרמוס זכויות המיעוט; הטובים מון הרעים  ▪  בית המשפט אינו הגוף המתאים לאזן זכויות ואינטרסים של המגזרים השונים בישראל

לוין, רוטמן. מובילה הרפורמה המשפטית [צילום: יונתן זינדל/פלאש 90]
+בית המשפט העליון שופך עוד דלק למדורת הרפורמה
08:16 25/02/23  |  אפרים הלפרין   |   לרשימה המלאה

בית המשפט העליון בשבתו כבג"ץ החליט לבטל החלטת ועדה בראשות שופט מחוזי בדימוס אשר השיבה ראש עירייה הנאשם בפלילים מהשעייתו  ▪  בג"ץ גיבה את עמדת היועמ"שית לממשלה  ▪  בית המשפט העליון שופך שמן למדורת הרפורמה השיפוטית

פוגלמן. מסקנה שגויה [צילום: אורן בן חקון/פלאש 90]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
משבר הרפורמה המשפטית פוגע בחוסן הלאומי
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
חכמי חלם? כנראה שכן
באום  |  25/02/23 12:20
2
3% מהאוכלוסיה עושה את כל הרעש
חשדנית  |  25/02/23 12:39
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות סערת הרפורמה במשפט
עידן יוסף
קצינים ממערך המבצעים המיוחדים: לא נתייצב למילואים אם הרפורמה תעבור    כ-100 מילואימניקים חתמו על העצומה    עצומה אחרת של הביטחוניסטים דורשת להוציא את צה"ל מהמשחק הפוליטי
איתמר לוין
בכתבה נרחבת בעיתון המשפיע אומרים יזמים ואנשי פיננסים בולטים, כי יציאת הכסף מישראל בשל הרפורמה כבר החלה, ואם תאושר - ינטשו גם היזמים
עידן יוסף
הליכוד הגישה תלונה למשטרה בדרישה לחקור לאלתר את אהוד ברק בגין הסתה לאלימות, המרדה ופגיעה בסדרי המשטר והחברה במדינה בשל דבריו בוועידת הארץ בזכות מרי אזרחי
עידן יוסף
ישראל היום: אנשי עסקים בהם אילן שילה, אורני פטרושקה, יוסי קוצ'יק, קובי ריכטר ואיל וולדמן תומכים בהפגנות אך הסכומים שתרמו עדיין לא ידועים. על-פי ההערכות, גם גורמים בינלאומיים מעורבים, אך המדינה אינה דורשת תיעוד, כך שמידת מעורבותם אינה ברורה. הקרן החדשה וארגונים אחרים השקיעו גם כן כספים בהפגנות
איתמר לוין
מי שרוצה לדעת כיצד תיראה המדינה אחרי ההפיכה המשטרית - שיתבונן מה עושות הממשלה והקואליציה כבר כעת, כאשר עדיין יש עליהן מגבלות, ויכפיל עשרות מונים
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il