X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
הפינוי הגדול בתולדות המדינה [צילום: דוד כהן, פלאש 90]
הלקחים: כיצד לפנות תושבים בפעם הבאה
פינוי מאות אלפי תושבים מגבולות הדרום והצפון מאפשר להפיק מספר לקחים למקרה הבא - בין אם הסיבה תהיה ביטחונית ובין אם היא תהיה בשל אסון טבע

מלחמת חרבות ברזל הביאה את הממשלה להורות על פינוי יישובים הסמוכים לקווי החזית ועל קליטתם במסגרות ברחבי הארץ. במקביל, התפנו יישובים ותושבים נוספים באופן עצמאי. מנתוני רשות החירום הלאומית (רח"ל) עולה, כי עד 1 בנובמבר פונו או התפנו 253,000 תושבים. 94,000 פונו או התפנו לקהילה, 88,000 פונו למלונות ו-70,000 התפנו עצמאית. מדובר בפינוי הגדול ביותר של אזרחים בישראל מאז קום המדינה. תהליך זה לווה בקשיים רבים לתושבים, למשק ולחברה הישראלית.
במאמר זה נסקור את הקריטריונים והתוכניות לפינוי וקליטה של תושבים שגובשו לפני המלחמה ואת אופן יישומן במהלכה. כמו-כן, נציע קריטריונים אלטרנטיביים לפינוי אוכלוסייה במצבי חירום בעתיד לאור הלקחים שנלמדו ב-7 באוקטובר. הנחת המוצא היא שמדינת ישראל תחליט על פינוי אוכלוסייה בשל סיכון חיים או אם נותרה ללא קורת גג. לא אמור להתבצע פינוי מסיבות אחרות, למשל לרווחת התושבים.
החלטה על פינוי אוכלוסייה צריכה להתקבל על-ידי הממשלה בהמלצת הצבא במקרה ביטחוני, ובהמלצת המשטרה במקרה אסון אזרחי. ההחלטה לפנות (או לא לפנות) אמורה להתקבל אך ורק משיקולים ענייניים, שנועדה למקד את משאבי המדינה בעיתות חירום ולהקל עליה בהתמודדות עם דרישות לפינוי שמגיעות מיישובים שאינם עומדים בקריטריונים.
פינוי אוכלוסייה מאורגן יבוצע בידי צה"ל (פיקוד העורף) והרשויות המקומיות בהתאם לאופי האירוע ולהחלטת הדרג המדיני. משלים הפינוי היא הקליטה, האמורה להתבצע על-ידי אגף פס"ח (פינוי, סעד, חללים), השייך למשרד הפנים. תפקידו להכין את מתקני הקליטה למפונים (בתי ספר, מוסדות ציבור, פנימיות, ואכסניות, בתי מלון) בעתות שגרה, ולהפעילם בעתות חירום. גורמים נוספים המעורבים בטיפול במפונים הם משרדי ממשלה שונים, דוגמת החינוך, הבריאות והרווחה. מעל כל אלה נמצאת רח"ל השייכת למשרד הביטחון, ושתפקידה לתאם בין הגופים ולתת את המעטפת הלאומית לתהליך הפינוי והקליטה.
כפי שניתן להבין, אין בישראל גוף אחד בעל אחריות וסמכות לתכנון מראש ולניהול בפועל של תהליך הפינוי, ועוסקים בנושא מספר גופים – מערך מורכב, המכביד על תכנון התהליך ובוודאי ביצועו. המסקנה המתבקשת היא שצה"ל, כ"דורש המבצעי" לפינוי אוכלוסייה בעת מלחמה, יהיה האחראי על גיבוש תוכנית הפינוי, בעוד שרח"ל, פס"ח, ומשרדי הממשלה צריכים להתאים עצמם לתוכנית זו ולגבות אותה ברמה הלאומית. אולם במספר לא קטן של מקרים - המצב בפועל היה הפוך.

תוכניות הפינוי
מפונים מקיבוץ ניר עם בתל אביב [צילום: מרים אלסטר, פלאש 90]

System.String[]

הפינוי בפועל בחרבות ברזל
מפונים מהצפון מפגינים מול משרד האוצר [צילום: דיר פזואלו, פלאש 90]

System.String[]

הקריטריונים המומלצים לפינוי
קודם כל - הצלת חיים [צילום: דוד כהן, פלאש 90]

System.String[]

הכותבים הם חוקר בכיר ועוזר מחקר במכון למחקרי ביטחון לאומי (INSS).
תאריך:  23/03/2024   |   עודכן:  23/03/2024
+פערים משמעותיים בעניין המפתחות של שחרור חטופים מול אסירים
22:31 23/03/24  |  עידן יוסף   |   לרשימה המלאה

נקודות המחלוקת של העסקה: חזרת התושבים לרצועת עזה, זהות האסירים שישוחררו, הוצאת כוחות צה"ל מרצועת עזה ומתן ערבויות לסיום המלחמה

תמר צוהר, סבתא של החטוף עומר נאוטרה. לצד רונן ואורנה נאוטרה, הוריו של עומר [צילום: מטה המשפחות]
+הטרור הפסיכולוגי של חמאס: הודיע על מותו של חטוף
21:24 23/03/24  |  עידן יוסף

הטרור הפסיכולוגי של חמאס: הודיע שהחטוף יגב בוכשטב (34) מת "בגלל רעב ומחסור בתרופות", למרות ששרד את תקיפות צה"ל. בסרטון שהופץ נראה בוכשטב חי, ואין ודאות לגבי מצבו. חלק מן החטופים שחמאס טען כי מתו בשבי התבררו כחיים. ארגון הטרור טוען כאילו סבל הפלשתינים בעזה כתוצאה ממחסור ממזון ותרופות פוגם גם בחטופים.

יגב בוכשטב [מתוך הסרטון]
+גוטרש בצד המצרי של מעבר רפיח: "אנשים בעולם נדהמים מהזוועות בעזה"
20:51 23/03/24  |  עידן יוסף   |   לרשימה המלאה

מזכ"ל האו"ם: "דבר אינו מצדיק את מתקפת חמאס בישראל ודבר אינו מצדיק את הענישה הקיבוצית של הפלשתינים"  ▪  שר החוץ כ"ץ: "החלטת ארה"ב להפסיק את המימון לאונרא - הבעת אי-אמון מוחלטת במזכ"ל"

גוטרש. תוקף את ישראל [צילום: עמר נביל/AP]
+לוחם ביחידת דובדבן בן 21 נפל בפיגוע ליד דולב ביום שישי
19:53 23/03/24  |  עידן יוסף   |   לרשימה המלאה

רס"ל עילי גרפינקל נפל בחילופי האש עם המחבל שירה לעבר מיניבוס בבנימין  ▪  כוחות הביטחון ניהלו קרב יריות שארך כחמש שעות מול המחבל, ולאחר זיהויו על-ידי רחפן הוא חוסל על-ידי מסוק קרב  ▪  מפקד גדוד בפיקוד העורף נפצע קשה באירוע

רס"ל עילי דוד גרפינקל
+לוחמי צה"ל מיפו את בית המחבל שביצע פיגוע ירי בצומת הפרסה
13:21 23/03/24  |  יואב יצחק

לוחמי צה"ל מיפו הלילה את בית המחבל שביצע את פיגוע הירי בצומת הפרסה ביום שישי וגרם לשבעה נפגעים, והכינו את הבית להריסה. דובר צה"ל מסר, כי כוחות צה״ל פעלו הלילה בכפר דיר איבזיע שבמרחב חטיבת אפרים למיפוי בית המחבל מוג'אהד ברכאת מנסור.
בנוסף, כוחות צה"ל, שב״כ ומג״ב עצרו במהלך הלילה שני חשודים בעיר שכם ומבוקש בכפר א-רם. בעיר טול-כרם שבמנשה הוחרמו כספים שעל-פי החשד יועדו לפעילות טרור ובכפר חרבתא נעצר מבוקש נוסף. אין נפגעים לכוחותינו.
עד כה נעצרו מתחילת המלחמה כ-3,600 מבוקשים ברחבי אוגדת יהודה ושומרון ובחטיבת הבקעה והעמקים, כ-1,600 מהם משויכים לארגון הטרור חמאס.

בית המחבל מוג'אהד ברכאת מנסור [צילום: דובר צה"ל]
+הקונספציה במבחן 7 באוקטובר
13:03 23/03/24  |  ד"ר רפאל בוכניק-חן   |   לרשימה המלאה

מידת מרכזיותה של הקונספציה במחדל הקולוסלי של ה-7 באוקטובר 2023, הוא מושא לפולמוס דינמי בין מומחים ופרשנים בתקשורת הישראלית. האמנם כך?  ▪  מחקר השוואתי בין הכשלים המודיעיניים של אוקטובר 1973 לבין אלו של אוקטובר 2023, מחדד תובנה לפיה סימנים מעידים איתנים, גם בסמוך לשעת ה"ש", יש בכוחם לאיין את הקונספציה ולתת סיפק בידי המערכת הצבאית להיערך לקדם את פני האיום

[צילום: AP]

מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הלקחים: כיצד לפנות תושבים בפעם הבאה
תגובות  [ 0 ] מוצגות  [ 0 ]  כתוב תגובה 
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
התפתחויות נוספות מלחמת חרבות ברזל
ד"ר רפאל בוכניק-חן
מידת מרכזיותה של הקונספציה במחדל הקולוסלי של ה-7 באוקטובר 2023, הוא מושא לפולמוס דינמי בין מומחים ופרשנים בתקשורת הישראלית. האמנם כך?    מחקר השוואתי בין הכשלים המודיעיניים של אוקטובר 1973 לבין אלו של אוקטובר 2023, מחדד תובנה לפיה סימנים מעידים איתנים, גם בסמוך לשעת ה"ש", יש בכוחם לאיין את הקונספציה ולתת סיפק בידי המערכת הצבאית להיערך לקדם את פני האיום
פרופ' קובי מיכאל
הרשות הפלשתינית לא תוכל לשלוט ברצועה בשל השחיתות והחולשה שלה, וברור שחמאס איננו אופציה    ישראל תצטרך לשלוט בשטח עד שניתן יהיה להכניס כוח זר בשילוב גורמים מקומיים
עידן יוסף
ראש הממשלה אמר נתניהו לשר החוץ האמריקני: "אין לנו דרך לנצח בלי להיכנס לרפיח, מקווה שנעשה זאת בתמיכתכם"    בלינקן באזהרה לקבינט המלחמה: "המשך המלחמה ללא תוכנית ליום שארחי מסכן את ביטחון ישראל"
איתן קלינסקי
טובה חוכמת השיח המדיני מהפעלת כלי הקרב, לשם כך יש גם לאמץ הצעת ארה"ב, מדינה ידידותית לישראל
עידן יוסף
מג"ד 82 בחטיבה 7 בשריון הנמצא כעת בלחימה בח'אן יונס ננזף על-ידי מפקד החטיבה לאחר שבניגוד לפקודות הביע תמיכה בהתיישבות יהודית בעזה    בשבוע שעבר ננזף תא"ל דן גולדפוס על נאום שנשא בו קרא למנהיגים "להיות ראויים לנו"
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il