על הנאום של בנימין נתניהו בקונגרס לא צריך להסתכל בעיניים של ישראלי. מטבע הדברים, לא אנחנו היינו קהל היעד – גם אם הוא שודר בשעת השיא של הטלוויזיה הישראלית. נתניהו פנה, ובצדק, למחוקקים האמריקניים ובוחריהם – ועשה את זה בצורה הטובה והנכונה ביותר שיש: אנחנו ביחד, ולא רק בגלל הברית העמוקה בין ישראל לארה"ב, אלא גם משום שאירן ושלוחיה הם אויב משותף, אכזרי וחסר מעצורים.
הבעיה היא, שהנאום הזה היה במידה רבה ניסיון לתקן את הנזק האדיר שגרם נתניהו ליסוד האסטרטגיה הקיומית של ישראל: היחסים עם ארה"ב. בניגוד למה שאומרים כל מיני מטורפים בקואליציה הנוכחית, אין לנו קיום בלעדיה – פשוטו כמשמעו. בלי הנשק ממנה, בלי שיתוף הפעולה הביטחוני והמודיעיני איתה, בלי המימון שלה, בלי החיטה תוצרתה, בלי הגיבוי הבינלאומי שלה, בלי נושאות המטוסים שלה.
במשך עשרות שנים, היחסים עם ישראל היו אחד הנושאים היחידים עליהם הסכימו כמעט כל הפוליטיקאים האמריקנים. הסיוע לישראל והחלטות תמיכה בה עברו ברוב של כמעט 100% בשני בתי הקונגרס. גם נשיאים פחות ידידותיים (באופן יחסי) שימרו את הברית ונחלצו לעזרה בעת צרה, בין היתר משום שזה מה שרצה הציבור האמריקני ומה שייצגו נבחריו בקונגרס.
כיום התמונה שונה מאוד ומסוכנת ביותר. 100 מבין 212 הצירים ו-27 מבין הסנאטורים הדמוקרטים לא הגיעו לנאומו של נתניהו. סגנית הנשיא, קאמלה האריס, לא ישבה בראש וכך גם בכירים אחרים בסיעה. דמוקרטים רבים אחרים הגיעו, אך לא הצטרפו לתשואות הרבות. זה אומר שאיבדנו לפחות מחצית מן הדמוקרטים, דהיינו לפחות רבע מהאמריקנים – עם סיכוי של 50% שממשלים וקונגרסים עתידיים יהיו פחות ידידותיים אם לא עוינים.
יש לכך סיבות רבות, חלקן פנים-אמריקניות, אך נתניהו אשם במידה לא מועטה. הוא מפלרטט בגלוי עם הרפובליקנים, מרגיז נשיאים דמוקרטיים ומכעיס חלק ניכר מיהודי ארה"ב (ש-80% מצביעים בעד הדמוקרטים). אמש הוא כאמור ניסה לתקן, עם הרבה מחמאות חמות ומוצדקות לג'ו ביידן לצד אזכור צנוע יותר של דונלד טראמפ. "מר ביטחון" נושא באחריות ישירה לשני האיומים הקיומיים הגדולים ביותר על ישראל: פצצת הגרעין האירנית שבפתח ואובדן התמיכה האמריקנית המוחלטת. אתמול הוא ניסה לתקן ביחד את שני מחדלי הענק הללו. מוטב מאוחר מאשר לעולם לא; אבל זה עלול להיות מאוחר מדי.