מאז שדונלד טראמפ התחייב לסיים את המלחמה באוקראינה ביומו הראשון בתפקיד, ולדימיר זלנסקי ובני בריתו באירופה חששו מפני נטישה. דאגתם גברה לאחר שיחתם של טראמפ וולדימיר פוטין בשבוע שעבר (12.2.25) – בדיוק הצעד החד-צדדי מפניו הזהיר זלנסקי. מנהיגי אירופה דרשו להיות מעורבים ועמדו על כך שהמערב יבטיח שאוקראינה תיכנס למו"מ מתוך עמדה של כוח.
תומכיה המערביים של אוקראינה מאשימים את טראמפ בוויתורים לפוטין תמורת לא כלום. שוק המניות הרוסי זינק, ואילו מחיר הנפט ירד ב-3% בציפייה להסרת העיצומים מעל הנפט הרוסי. טראמפ לא תיאם עם זלנסקי את שיחתו עם פוטין, אך האחרון ניסה להישאר אופטימי אחריה.
טראמפ מתקדם במהירות, אם כי אין כל סימן לכך שיש לו תוכנית; כן יש סימנים לבלגן בצוות שלו, מציין אקונומיסט. הגנרל קיית' קלוג מונה לשליח המיוחד לאוקראינה ורוסיה, אך השליח המיוחד למזרח התיכון, סטיב וויטקוף, הוא שהשיג את שחרור המורה האמריקני מארק פוגל שהוחזק ברוסיה. קלוג גם אינו חבר בצוות המו"מ עליו הודיע טראמפ; נמצאים בו שר החוץ, מרקו רוביו, היועץ לביטחון לאומי, מייק וולף, ראש ה-CIA, ג'ון רטקליף, ו-וויטקוף.
זלנסקי ביקש להציג את עצמו כשותף מרצון ואת פוטין – כבריון המוכן לטבוח רבבות בשדה הקרב. לזמן מה נדמה היה, שטראמפ מסכים עימו, כולל איומים במכסים ועיצומים נוספים אם פוטין יסרב לשאת ולתת. אבל לפתע הוא שינה כיוון, דיווח על "שיחה ארוכה ומועילה מאוד עם פוטין" ועל הסכמה בין השניים לביקורים הדדיים. למעשה, אומר אקונומיסט, טראמפ מתחיל לנרמל את היחסים עם רוסיה – ללא כל תמורה.
יתרה מזאת: ארה"ב ויתרה ראשונה. שר ההגנה, פיט הגסת', אמר שאין זה מציאותי לצפות שאוקראינה תחזור לגבולותיה שלפני הפלישות הרוסיות ב-2014 וב-2022. הוא אומנם הצהיר שהסכם שלום יחייב ערבויות ביטחוניות משמעותיות לאוקראינה, אך בפועל העמיד מראש מכשולים בפניהן: אוקראינה לא תתקבל לנאט"ו, ארה"ב לא תציב בה כוחות, נאט"ו לא תגן על כוחות שכן יוצבו בה, על הגנתה יופקדו כוחות אירופיים במשימה שלא במסגרת נאט"ו.
לא ברור עתידו של הסיוע לאוקראינה. טראמפ מדבר על גישה למחצביה של אוקראינה תמורת הסיוע בשווי עשרות מיליארדי הדולרים שכבר קיבלה; זלנסקי מדבר על גישה שכזאת תמורת סיוע עתידי. יש המקווים, כי למרות הבוז המתמשך של טראמפ לדיפלומטיה המסורתית, יועציו יצליחו להסיט אותו למסלול מקובל יותר. הוא עצמו טען: "אני תומך באוקראינה", צפה שתקבל בחזרה חלק מהשטח ורמז שהסיוע יימשך אם יושג הסכם על המחצבים. "אם לא נעשה זאת, פוטין יאמר שניצח", הדגיש טראמפ.
למרות זאת, מצב הרוח בקייב עודנו עגום מאוד. "אני חושב שהכל יוחלט בלי אוקראינה", אומר פקיד אוקראיני. "אוקראינה נדפקה. ואגב, כך גם אירופה".