הנשיא דונלד טראמפ דוחק ביועציו הבכירים "ללכת בגדול" בתחום המכסים, במסגרת ההכנות למה שהבית הלבן מכנה "יום החרות" ב-2 באפריל – מדווח וושינגטון פוסט. ביום זה תטיל ארה"ב מכסים על חלק ניכר ממדינות העולם ותסלים בצורה חסרת תקדים את מלחמת הסחר בה פתח טראמפ מיד עם היכנסו לתפקיד.
למרות שרבים מבעלי בריתו בוול סטריט ובקונגרס קוראים לו לפעול בצורה מתונה יותר, טראמפ דוחף לצעדים קיצוניים במטרה לשנות מן היסוד את המשק האמריקני, מסרו מקורות בממשל. אנשיו מנהלים שיחות קדחתניות בנוגע להיקף הסחורות עליהן יוטלו מכסים, וההנחה היא שמדובר בטריליוני דולרים בשנה.
הסיכויים הגבוהים ביותר היא של קו הפעולה אותו תיאר בשבוע שעבר שר האוצר, סקוט בסנט: מכס של 15% ומעלה על מי שהממשל יגדיר כשותפי הסחר הגרועים ביותר של ארה"ב – שהם כמעט 90% מהייבוא. טראמפ גם מתכנן מכסים על כל מדינות העולם, אך רק על מגזרים מסוימים. בשבוע שעבר הוא הטיל מכס של 25% על ייבוא רכב ואמר שהוא מתכנן צעד דומה על ייבוא תרופות, עץ לבנייה ועוד.
תוכניות המכסים הובילו לירידה של קרוב ל-3% בוול סטריט בשבוע שעבר (מתוכם 2% שלשום) וכלכלנים מזהירים שהם מגבירים את הסיכוי הן לאינפלציה והן למיתון. אולם, טראמפ ממשיך לדחות להסלמה במלחמת הסחר. לטענתו, מדובר בצעד שיחזיר לארה"ב משרות בתעשיה ויעשיר את קופתה, ומכס רוחבי אחיד ימנע יוצאי דופן שיפגעו ביישומו. הוא הכריז מספר פעמים, כי ב-2 באפריל יטיל "מכסי תגמול" בגובה המכסים שמטילות מדינות אחרות על הייבוא מארה"ב.
הדיונים משקפים את הסתירות המובנות בהבטחותיו של טראמפ בתחום הסחר ואת המתחים בקרב תומכיו, מציין הפוסט. שמרנים מסורתיים טוענים שהמכסים הם קלף מיקוח במטרה להוציא ויתורים מבעלות ברית ושותפות סחר, ויוסרו לאחר מכן; אבל טראמפ אומר שמדובר במקור קבוע להכנסות שיממנו את הטבות המס שהוא מתכנן (בעיקר לחברות ועשירים). אחרים רואים בהם דרך להרחיב את הייצור בארה"ב ולהחזיר משרות מחו"ל – ושוב מדובר במכסים קבועים.
במסע הבחירות אשתקד סיפק טראמפ מספיק התבטאויות שגרמו לשני המחנות להאמין שיפעל כפי שהם מקווים, אך כאשר שאיפותיו מתחילות להתממש – המחלוקות ביניהם נעשות ברורות יותר. טראמפ טוען שהמכסים ישיגו כמה מטרות בבת אחת: גם העשרת קופת הממשל וגם עסקות סחר משופרות; יועציו טוענים שלמרות שמדובר במטרות סותרות – טראמפ יראה כל אחת מהן כניצחון.
אולם, כמה מחוקקים רפובליקנים מוטרדים מהתחזיות לצמיחה איטית יותר במחצית השנייה של השנה בשל המכסים. אחרים מודאגים שהם יפריעו להתמקד בהארכת הטבות המס משנת 2017 הפוקעות השנה. חברי הסיעה נותרו נאמנים לטראמפ, אך כמה סנאטורים הביעו את דאגתם בסעודה בשבוע שעבר עם נציג הסחר, ג'יימסון גריר, אשר השיב שהוא מצפה ליותר בהירות אחרי 2 באפריל.
לדברי הפוסט, המחוקקים רואים את המכסים יותר כצעד זמני, שמטרתו לאלץ מדינות אחרות לשנות את מדיניות הסחר שלהן. אחרים טוענים, כי הסכמי סחר כתוצאה מהמכסים ישנו את הגישה החופשית המקובלת שלשיטתם פגעה קשות בייצור האמריקני. לדעתם, במקום שמדינות אחרות יורידו את מגבלות הסחר שלהן, מוטב שארה"ב תגן על הייצור שלה באמצעות מכסים שיורידו את הביקוש למוצרים מיובאים.
נראה שטראמפ תומך בגישה זו, לפחות חלקית. הוא דיבר על כך שהמכסים יפגעו בארה"ב בטווח הקצר ורמז שלא יוסרו במהירות כחלק ממו"מ נרחב יותר. אבל יש לחכות ולראות כיצד גישה זו תתורגם למדיניות מעשית. "יום החרות מגיע בקרוב", צייץ בסוף השבוע. "במשך שנים ניצלו אותנו כל המדינות בעולם, הן ידידים והן אויבים. הימים האלה נגמרו".