הנשיא
דונלד טראמפ ניצב בפני החלטה קריטית במלחמת ישראל-אירן: האם להפציץ את מתקן פורדו ב"מכסחת הבונקרים" ממטוסי B-2. אם יחליט בחיוב, ארה"ב תהיה מעורבת בצורה ישירה במלחמה מן הסוג שטראמפ התחייב להימנע ממנה. האירנים כבר הזהירו, שמעורבות אמריקנית ישירה תחסל כל סיכוי לחידוש המו"מ להסכם גרעין, שטראמפ שב ואומר שהוא מעוניין להשיגו.
ניו-יורק טיימס מדווח (17.6.25), כי טראמפ עודד את סגנו,
ג"ד ואנס, ואת שליחו, סטיב וויטקוף, להציע לאירנים להיפגש. אבל אתמול הוא צייץ ש"כולם צריכים לפנות מיד את טהרן" – ממש לא סימן להתקדמות דיפלומטית. במקביל הוא אמר: "אני חושב שבעיקרון אירן מנהלת מו"מ, הם רוצים להגיע להסכם".
הבהילות הולכת ועולה. טראמפ עזב אמש את פסגת G7 באלברטה בשל המצב במזרח התיכון ואמר בלי לפרט: "ברגע שאני אעזוב, נעשה משהו. אבל אני צריך לעזוב". שר החוץ האירני, עבאס עראצ'ני – הנציג הבכיר של ארצו לשיחות – אמר אתמול: "אם טראמפ רציני לגבי דיפלומטיה ומעוניין בעצירת המלחמה, הצעדים הבאים מובנים מאליהם. דרושה שיחת טלפון אחת מוושינגטון לחסום מישהו כמו [בנימין] נתניהו וזה יכול לסלול את הדרך בחזרה לדיפלומטיה".
הבוקר כתב נשיא ארה"ב דונלד טראמפ ברשת החברתית שבבעלותו Truth Social כי "נשיא צרפת
עמנואל מקרון טען שעזבתי את פסגת ה-G7 בקנדה כדי לחזור לוושינגטון ולעבוד על 'הפסקת אש' בין ישראל לאירן". טראמפ הסביר כי "זאת טעות, אין לו מושג למה אני עכשיו בדרכי לוושינגטון, אבל זה בהחלט לא קשור להפסקת אש. זה הרבה יותר גדולה מזה".
אולם, אומר הטיימס, אם המאמצים הדיפלומטיים ייכשלו, או שאירן תעמוד בסירובה להפסיק לחלוטין להעשיר אורניום על אדמתה, יוכל טראמפ להורות להשמיד את מתקן פורדו. הפצצה היחידה המסוגלת לעשות זאת היא Massive Ordnance Penetrator (המכונה גם GBU-57) בת ה-15 טון, שמצויה רק בידי ארה"ב. אם טראמפ לא יעשה זאת, מטרת המלחמה המרכזית של ישראל לא תושג.
הצבא האמריקני עדכן בשנתיים האחרונות את המבצע, תוך פיקוח הדוק של הבית הלבן. התרגילים הובילו למסקנה שלא יהיה די בפצצה אחת, אלא יהיה צורך בגלים של תקיפות ובהטלת מספר פצצות בדיוק באותה נקודה בידי צוות אמריקני. המומחים תמימי דעים במסקנה לפיה אם פורדו ישרוד – אירן תישאר במסלול לפצצה, גם לאחר שישראל פגעה קשות באתרים אחרים ובראשם נתנז.
עשויות להיות חלופות להפצצה, אם כי הן רחוקות מלהבטיח הצלחה – מציין הטיימס. אם החשמל בפורדו ינותק, בחבלה או בהפצצה, הדבר עשוי לחבל בצנטריפוגות שבלב תהליך ההעשרה או אף להרוס אותן. מנכ"ל הסוכנות הבינלאומית לאנרגיה גרעינית (סבא"א), רפאל גרוסי, אמר אתמול שזה כנראה מה שאירע בנתנז לאחר שישראל ניתקה את אספקת החשמל ביום שישי.
טראמפ כמעט ואינו מזכיר את השם פורדו, אך הוא מדבר מדי פעם על ה- GBU-57. ארה"ב החלה לפתח את הפצצה ב-2004, בימי ממשל
ג'ורג' בוש הבן, והיעד הברור היה פגיעה במתקני הגרעין האירניים והצפון-קוריאניים הקבורים במעבה ההרים. היא נכנסה לארסנל בכהונתו הראשונה של טראמפ.
חילוקי דעות בין הרפובליקנים ובפנטגון
נתניהו ביקש שארה"ב תעמיד את הפצצה לרשות ישראל, אך נדחה. שר הביטחון לשעבר,
יואב גלנט, אמר השבוע, כי יהיה צורך לסיים את המלאכה באירן – בידי ישראל או בידי ארה"ב, רמז ברור להשמדת פורדו. הסנאטור לינדזי גראהם, מקורבו של טראמפ וידיד בולט של ישראל, אמר שלשום שאם הדיפלומטיה תיכשל – הוא ידחק בטראמפ לעשות את כל הדרוש "כדי שלא יישאר שום דבר עומד באירן בקשר לתוכנית הגרעין. אם זה אומר לספק פצצות – אז לספק פצצות. אם זה אומר לטוס עם ישראל – אז לטוס עם ישראל", הוסיף.
עם זאת, לא כל הרפובליקנים סבורים כך. המחלוקת בשאלה האם להשתמש באחד מכלי הנשק החזקים ביותר לעזרת אחת מבעלות הברית הקרובות ביותר, משקף פילוג עמוק יותר בין השמרנים המסורתיים לבין אנשי MAGA של טראמפ: מאלו מלחמות צריכה ארה"ב להימנע בכל מחיר.
הדעות חלוקות גם בפנטגון, ומסיבות אחרות – מדווח הטיימס. תת-שר ההגנה לענייני מדיניות, אלברידג' קולבי (האיש מספר שלוש במשרד), טוען בעקביות, כי כל נכס צבאי המועבר למזרח התיכון, נגרע מהאוקיינוס האטלנטי והמשימה העליונה של הרתעת סין.
נכון לעכשיו, טראמפ מצליח להישאר בשני הצדדים. עוד ניסיון דיפלומטי אחד יכול להוכיח לנאמני MAGA שהאיום להפעיל את ה- GBU-57 משמש אותו כדי לסיים את העימות בדרכי שלום. הוא גם יכול לומר לאירנים שעליהם לבחור בין הפסקת ההעשרה בהסכם לבין הפסקתה בהפצצה. אבל אם שילוב זה ייכשל, יהיה עליו להחליט האם לצאת למלחמה לצידה של ישראל.