X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי   /   כתבות
F-35. רכיב אסטרטגי חיוני [צילום: גרת ונדן וויג'רט/AP]
מר ביטחון עשה זאת שוב
המכירה הצפויה של מטוסי F-35 לסעודיה מזכירה את חלקו של נתניהו במכירת הצוללות למצרים, כאשר הפעם נוסף החשש שמא ההחלטות הושפעו גם מקריאתו של טראמפ להעניק לו חנינה
"התנהלותו של מר נתניהו בנושאים הנחקרים על-ידי הוועדה הובילה לשיבוש עמוק ושיטתי בתהליכי עבודה ובניין הכוח ולפגיעה במנגנוני קבלת ההחלטות בשורה של סוגיות רגישות. בכך סיכן את ביטחון המדינה ופגע ביחסי החוץ ובאינטרסים הכלכליים של מדינת ישראל". נוסח האזהרה של ועדת גרוניס בפרשת הצוללות לראש הממשלה, בנימין נתניהו.
זוהי המסקנה-לכאורית אולי החמורה ביותר אי-פעם נגד ראש ממשלה בישראל. אין פלא, אפוא, שנתניהו (ויתר המוזהרים) עושים כל שביכולתם כדי לעכב את השלמת הדוח. שנה וחצי לאחר מתן האזהרות, ובעקבות עתירות שלהם לבג"ץ (אשר נדחו בסופו של דבר), הוועדה טרם העבירה להם את חומרי החקירה וממילא סיום עבודתה אינו נראה באופק. אחת הסיבות לאזהרה שקיבל נתניהו היא הסכמתו שגרמניה תמכור צוללות למצרים.
בנושא זה מצאה הוועדה (שוב, ברמה הלכאורית), כי נתניהו "קיבל החלטות בשאלות מדיניות-ביטחוניות רגישות ללא בחינה סדורה ותוך הדרת גורמים ביטחוניים רלוונטיים. נמנע מתיעוד פגישות באופן ששלל את היכולת לקיים בקרה ומעקב אחר ביצוע החלטות בעלות חשיבות אסטרטגית לביטחון המדינה. יצר ערוצי פעולה מקבילים וסותרים ובכך הביא לסיכון ביטחון המדינה ולפגיעה ביחסי החוץ של מדינת ישראל. הסתיר מגורמים רלוונטיים את השיח המדיני שניהל אף שהוזהר מפני השלכות השיח על הטיפול בסוגיה".
נזכרתי בדברים הללו בעקבות הודעתו של הנשיא דונלד טראמפ (17.11.25) על כוונתו למכור לסעודיה מטוסי F-35. נכון לעכשיו, המטוסים הללו מצויים במזרח התיכון רק בידי ישראל, מבטיחים את עליונותה האווירית (כמו במלחמה עם אירן) ומהווים רכיב אסטרטגי מרכזי בביטחון המדינה. בדיוק כמו הצוללות, שהן זרוע אסטרטגית ארוכת טווח ואשר יכולותיהן מהוות את אחד מיסודות ההרתעה של ישראל.
מה יתגלה אם אי-פעם ייבדק מה שהתרחש מאחורי הקלעים בישראל בנושא המטוסים לסעודיה? לפי שורה של פרסומים, צה"ל הזהיר במפורש מפני התוצאות הקשות של המכירה. עוד אנחנו יודעים, שהממשלה דנה השבוע בנושא חשוב הנוגע ליחסים עם ארה"ב - ה"נתיב למדינה פלשתינית" בהחלטת מועצת הביטחון לגבי עזה. לא שמענו שהיה דיון כלשהו בנושא המטוסים, אם כי כידוע "לא שמענו אינה ראיה". אבל מה שאירע בנוגע לצוללות, צריך לכל הפחות להטריד כאשר עסקינן במטוסים.
ויש עוד נקודה. נרצה או לא נרצה - אין אפשרות לנתק בין עניינו האישי של נתניהו לבין סוגיות המפתח ביחסים עם ארה"ב. מהרגע בו טראמפ קרא בפומבי להעניק חנינה לנתניהו, והאחרון לא הבהיר בנימוס שאין מקום להתערבות כזאת בענייניה הפנימיים של ישראל - מרחף החשש שמא נוצרה זיקה שכזאת. במיוחד כאשר ברור, כולל מדבריו של טראמפ עצמו, שנתניהו לכל הפחות ידע מראש על הקריאה הזאת.
יתרה מזאת: עד לפני שנה-שנתיים יכולנו לסמוך על הקונגרס שיטרפד מהלכים העלולים לפגוע משמעותית בבטחונה של ישראל. לא משנה מי ישב בבית הלבן ולא משנה מי שלט בקונגרס - הוא תמיד היה חגורת הביטחון (תרתי משמע) שלנו. לא עוד. כל הסקרים מלמדים שישראל איבדה את התמיכה הגורפת ממנה נהנתה בציבור האמריקני, והדבר בא לידי ביטוי בדבריהם ובהצבעותיהם של המחוקקים בשני הבתים. את הדמוקרטים איבדנו בין היתר בגלל הזדהותו המוחלטת של נתניהו עם טראמפ, והנה אנחנו מתחילים לשלם את המחיר.
בתפילה לשלומם של חיילי צה"ל, אנו מברכים אותם "ביבשה, באוויר ובים". במשמרת של מר ביטחון הם הוכו בצורה חסרת תקדים ביבשה, ישראל אפשרה לפגוע ביתרון שלהם בים וכעת עומד להיפגע גם היתרון שלהם באוויר. אמור מעתה: לא מר ביטחון, אלא סר ביטחון.
Author
כתב משפטי | News1 | דוא"ל
עיתונאי, סופר וחוקר שואה. כתב משפטי ובעל טור ב-News1. פרסם 20 ספרים ועשרות מאמרים על השואה
תאריך:  18/11/2025   |   עודכן:  18/11/2025
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מר ביטחון עשה זאת שוב
תגובות  [ 5 ] מוצגות  [ 5 ]  כתוב תגובה 
1
כרסום אהדת ישראל בקונגרס ובאמר
מושי  |  18/11/25 09:10
2
עצוב לומר, אבל אתה יורד מהפסים
שאול א.  |  18/11/25 09:21
3
נתניהו נתן אישור למכירה ?
ציני  |  18/11/25 10:39
4
ברור שביבי
רחל גרניט  |  18/11/25 11:48
5
ארה"ב מכרה F-35 גם למפרציות
ציני  |  19/11/25 08:40
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
איתמר לוין
משה סעדה שב וחושף את כוונתו האמיתית של לוין בפרשת הפצ"רית: להדיח את מיארה. בג"ץ טעה כאשר לא מינה בעצמו את מלווה החקירה, על-מנת לבלום מזימה זו
איתמר לוין
פסק דינו של בג"ץ מעניק ללוין את הסמכות החריגה שביקש, אך אינו מכשיר את הדרך להתערבות פוליטית בחקירות אחרות, למשל בתיקי נתניהו, ויקשה על לוין למנות מלווה שיסייע לו להדיח את מיארה
איתמר לוין
"וייצא יצחק לשוח בשדה לפנות ערב" - מספרת פרשת השבוע על הרגעים בהם תיקן יצחק את תפילת מנחה ופגש לראשונה את רבקה. אנחנו בוססנו השבוע באירוע הרבה פחות סימפטי - שדה תימן
איתמר לוין
השאלה של הענקת חנינה כעת לנתניהו היא תסבוכת חסרת תקדים של חוק יסוד, פסיקת בית המשפט העליון ומדיניותו של הרצוג. אבל ייתכן שדווקא בתוך המערבולת הזאת מצוי הפתרון: התליית ההליכים תמורת פרישתו מהחיים הפוליטיים
איתמר לוין
שופט המעצרים יובל קדר לא יכול לנהל דיונים של ממש: אין עצורים והסניגורים לא ממש ממהרים למרות שלקוחותיהם מוחזקים בתנאים קשים. ביקור המציף בעיות רוחביות המחייבות מענה מערכתי
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il