X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
ההאשמות ההדדיות בין שלטון חמאס, הרשות הפלשתינית וממשלת ישראל באשר למניעת מעבר עיתונים בין ישראל לעזה, ממחישות את המצב הבעייתי בו נתון חופש העיתונות הפלשתיני
▪  ▪  ▪
פגיעות בחופש העיתונות [צילום: AP]

בשבוע שעבר גזר בית משפט בחברון שלושה חודשי מאסר וקנס כספי בגובה של כ-700 דולר על עמר אבו ערפא, כתב סוכנות הידיעות העזתית "שהאב". על-פי דיווח באתר "המועצה להגנה על עיתונאים", העונש הוטל על אבו ערפא בעקבות עבודתו כעיתונאי.
גזר דין זה מצטרף לשורה ארוכה של פגיעות בחופש העיתונות בשטחי הרשות הפלשתינית וברצועת עזה, שמקורן בסכסוך שבין פת"ח לחמאס. יותר ויותר קשה לעיתונאים המועסקים בכלי תקשורת המזוהים עם חמאס לפעול בחופשיות בשטחי הרשות הפלשתינית. במקביל, יותר ויותר קשה לעיתונאים, העובדים בכלי תקשורת המזוהים עם הרשות, לפעול בחופשיות בעזה.
לאחר שנים ארוכות שבהן הייתה ישראל אחראית לדיכוי חופש הביטוי בגדה המערבית ורצועת עזה, הצטרפו אליה בשנים האחרונות נבחרי העם הפלשתיני. הממשל ברמאללה והממשל היריב בעזה אינם רואים בעין יפה ביקורת פומבית והם מקפיאים משכורות של עיתונאים ביקורתיים, משלחים את מנגנוני הביטחון שלהם לפשוט על בתי עיתונאים, לחוקרם ולעוצרם, ולפעמים אף לאסור את הכתבים והצלמים שמועסקים עבור כלי תקשורת המזוהים עם הצד האחר. במקביל, חל איסור להדפיס ולהפיץ ברשות הפלשתינית עיתונים המזוהים עם עזה, ולהפך.
משבר האמון בין הצדדים הגיע לנקודת מבחן לפני כחודש. ב-5 ביולי, בעקבות החלטת ממשלת ישראל להקל בסגר על רצועת עזה, פורסמה ברבים "רשימת הפריטים המפוקחים לרצועת עזה", רשימה של פריטים שאסורים בהכנסה לרצועה, מכלי נשק ועד כלי שיט. פרט לפריטים ברשימה, הצהירה ישראל, תותר הכנסה חופשית של סחורות, ככל שיאפשרו קיבולות מעברי הגבול.
שלושה בעלי עיתונים המודפסים ומופצים ברשות הפלשתינית (שני העיתונים הפרטיים "אל-איאם" ו"אל-קודס" והעיתון הרשמי של הרשות הפלשתינית "אל-חיאת אל-ג'דידה") ביקשו לבחון את המדיניות החדשה וניסו להכניס מבעד למעבר גבול ברצועת עזה את גיליונותיהם. ישראל שיתפה פעולה, אך החמאס מנע את המעשה, החרים את הגיליונות וטען כי אין לבעלי העיתונים רשות להפיצם בתחום רצועת עזה.
כלי תקשורת שדיווחו על החלטת חמאס, למשל ה"ג'רוזלם פוסט", התמקדו בביקורת על השלטון ברצועה ודיכויו את חופש הביטוי של מתנגדיו. אך מאותם דיווחים עלה כי לצד ההגבלות על חופש הביטוי שנובעות מהסכסוך הפנים פלשתיני, עד לאחרונה הייתה זו דווקא ישראל שמנעה משלושת העיתונים המודפסים בירושלים ורמאללה מלהיכנס לרצועת עזה.
לטענת עמותת "גישה", עמותה לזכויות אדם הבוחנת בין היתר את מעבר הסחורות בין ישראל לעזה, ישראל אכן אסרה בעבר הכנסת עיתונים לרצועת עזה, כחלק ממדיניות של מניעת מעבר סחורות פרט לאלה שהוגדרו כ"חיוניות להישרדות האוכלוסיה האזרחית". לדברי אנשי העמותה, שלטון חמאס לא מנע את הכנסת "אל-קודס" לרצועה, והחל משנת 2009 הסכים לאפשר כניסה גם לעיתון "אל-איאם". האיסור החמאסי, כך טוענים ב"גישה", נסב רק על כניסת העיתון הרשמי של הרשות הפלשתינית לשטחי רצועת עזה, "אל-חיאת אל-ג'דידה".
לעומת זאת, גורם ביטחוני טוען כי מניעת הכנסת העיתונים לעזה החלה רק בנובמבר 2008, חודשים ארוכים לאחר עליית חמאס לשלטון, וזאת בעקבות החלטת חמאס. לדברי אותו גורם ישראל אינה קשורה כלל להחלטה זו, והיא נבעה אך ורק כתוצאה מהסכסוך הפנים-פלשתיני. בתחילת חודש יולי האחרון, מוסיף הגורם, הועברה בקשה רשמית מהרשות הפלשתינית לחדש את מנגנון תיאום הכנסת העיתונים, וזאת בלי קשר להחלטת הקבינט המדיני על השינוי במדיניות האזרחית מול עזה, אך חמאס מנע את הכנסת העיתונים.
מדוברות מתאם פעולות הממשלה בשטחים נמסר: "אכן נעשתה פנייה על-ידי הוועדה לעניינים אזרחיים ברמאללה לחידוש מנגנון הכנסת העיתונים לעזה, אך החמאס מונע את הכנסת העיתונים. לישראל אין יד ורגל למניעת הכנסת העיתונים. מדובר בסכסוך פנים-פלשתיני".
כך או אחרת, העיתונאים הפלשתינים, וציבור קוראיהם, הם אלה שמשלמים את המחיר. מאהדי אל-מסרי, מפיץ העיתון "אל-איאם", מעיד על הקשיים שמערימים ישראל וחמאס על מלאכתו. לדבריו, בעבר חמאס אומנם לא אישר את ההפצה של העיתון ברצועה בעקבות קריקטורה ביקורתית, אך בהמשך ישראל אסרה את ההפצה של העיתון, יחד עם עיתונים אחרים, בעקבות החרפת המצור על עזה. אל-מסרי טוען כי בעקבות משא-ומתן שנערך בין "אל-איאם" לחמאס בעזה, הסכימו ש"אל-איאם" יוכנס לרצועה ויופץ שם, ומציג כראייה מכתב מטעם משרד המידע בממשלת חמאס שנשלח לרמאללה בתחילת שנת 2009.
למרות האישור העקרוני מחמאס, לא הצליח אל-מסרי להכניס את עיתונו לשטח רצועת עזה. לדבריו, הרשויות בעזה ובישראל דרשו בכל פעם את אישור הצד האחר להכנסת העיתונים והטילו את האחריות עליו. יהיה האשם אשר יהיה, בפועל מזה חודשים ארוכים לא יכולים תושבי הרצועה לקרוא את עיתונו, כמו גם את שני העיתונים האחרים המודפסים ומופצים בשטחי הרשות הפלשתינית. במקביל, הרשות הפלשתינית אוסרת על הפצת עיתון חמאס "פלשתין" והשבועון "אל-ריסאלה".
לפני כשבועיים פרסם משרד המידע של ממשלת חמאס בעזה יוזמה חדשה, בת שלושה שלבים, שנועדה להגביר את חופש העיתונות ברצועת עזה ובשטחים הנתונים למרות הרשות הפלשתינית. על-פי היוזמה של ד"ר חסן אבו חשיש, ראש משרד המידע בממשלת חמאס, ישוחררו תחילה כל העיתונאים הפלשתינים המוחזקים בבתי הסוהר בעזה ובגדה המערבית.
בהמשך ישתדלו שני הצדדים לרכך את הסיקור ולהימנע מביטויים מעליבים. לבסוף תותרנה הדפסה והפצה של עיתוני כל צד בשטח האחר: ראשית יותרו להפצה עיתוני חמאס בשטחי הרשות ולאחר מכן תותר ההפצה של עיתוני הרשות הבלתי רשמיים, כמו גם העיתון הרשמי, בשטחי עזה.
היוזמה נקראת כאוטופית לכל מי שמכיר את תנאי העבודה של עיתונאים פלשתינים בשנים האחרונות, ואת פער העמדות בין הרשות לחמאס. לא סביר שמכל הסוגיות הנתונות במחלוקת בין שני הצדדים, יצליחו פת"ח וחמאס להגיע לעמק השווה דווקא בזו של חופש העיתונות.
זאת ועוד, הדרישה של חמאס להפיץ את עיתוניו מחוץ לרצועת עזה עומדת בניגוד לא רק לעמדת הרשות הפלשתינית, אלא גם להחלטת ממשלת ישראל להטיל איסור ייצוא על רצועת עזה. קשה להאמין שממשלת ישראל תסכים לשבור מדיניות זו רק כדי לסייע לקידום חופש העיתונות בשני מרכזי החיים של העם הפלשתיני.
עוד בנושא:

פורסם במקור: אתר העין השביעית
תאריך:  03/08/2010   |   עודכן:  03/08/2010
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ד"ר אן גורביץ'
הוורידים הבולטים גורמים לתופעות פיזיולוגיות המחמירות עם השנים - אי נוחות פיזית, צריבה, תחושת כבדות, כאב וגם עייפות ברגליים
סמדר טייטלר
דווקא בקיץ חשוב מאוד לחזק ולתחזק את המערכת החיסונית בגופנו באמצעות תגבור של אוכלוסיית החיידקים הפרוביוטיים בגוף
אורון שמיר
הקהל הישראלי צמא לסרטים קומיים, אך בשנים האחרונות מקבל בקושי אחד בשנה    מה קרה לתעשיית הסרטים המצחיקים בישראל, ולמה מצבו של ההומור בקולנוע עצוב כל-כך? לרגל עלייתו של "זוהי סדום" אורון שמיר מנסה לברר
ראובן לייב
ארבעים שנה לאחר שהניפו, לראשונה, את נס המרד נגד קיפוחם של בני עדות המזרח, הם שבים עכשיו להפגין נגד פינוין של משפחות מבית-שאן מן הדיור הציבורי אל הרחוב, וככל הנראה זו רק ראשיתו של מאבקם המחודש
ד"ר נמרוד פרידמן
שד כמו של אישה היא תופעה שכיחה למדי למרות שלא מרבים לדבר עליה    ההערכה היא כי התופעה קיימת אצל כ-40% עד 60% מהגברים
רשימות נוספות
רש"י אוף דה-רקורד  /  אורן פרסיקו
על יתרונות התחרות העיתונאית  /  אורן פרסיקו
הדלפה נגד תעמולה  /  רפי מן
נמצא האשם  /  אורן פרסיקו
אולי יקרה משהו  /  אורן פרסיקו
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il