X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
אבי דוידוביץ קרימינולוג, ניצב-משנה (בדימוס), מומחה בפרופילאות פלילית
דוא"ל בלוג/אתר רשימות מעקב
תיקון יסודי של חוק הביקורת הפנימית הוא הכרח המציאות היום מקצוע הביקורת הפנימית נתפש כסרח העודף מבקרים פנימיים נרדפים על-ידי ממונים עליהם אך בשל היותם שומרי סף נאמנים לציבור תיקון החוק מתמהמה בגלל התנהלות נפסדת של נשיא לשכת המבקרים הפנימיים
▪  ▪  ▪
שלמה קלדרון. אינו חף מכל אינטרס אישי [צילום: יניב באיו]

כשנחקק חוק הביקורת הפנימית, התשנ"ב-1992, הוא נחשב - ובצדק רב - לחוק שהקדים את תקופתו. מהניסיון שהצטבר מאז שהופעל החוק, ניתן להיווכח כי הכוונה העיקרית של המחוקק, שהייתה לחזק את מעמד המבקרים הפנימיים, כמעט שלא מומשה. יתרה מזאת, הביקורת הפנימית נתפשת היום בישראל כמקצוע זניח ושולי, לא אטרקטיבי ולא יוקרתי. גופים רבים שהיו אמורים למנות מבקר פנימי כפי שמורה החוק, נמנעו מלעשות כן. לא אחת גם התגלו ממונים על המבקר הפנימי שניהלו מלחמת חורמה במבקר, אך ורק בגלל שעבודתו המקצועית הייתה להם לזרא. הוראות רבות בחוק הקיים עמומות ומאפשרות פרשנויות רחבות מדי - המכוונות בדרך כלל לגריעה מהביקורת הפנימית ולצמצומה. לא זו אף זו, בעניינים מהותיים ויסודיים הנוגעים למעמד המבקרים - החוק שותק ומותיר את המבקרים לשרירות לב הממונים עליהם. במציאות נורמטיבית שכזו ובתרבות נפסדת בה המושג "לא יעשה" (it's not done) כמעט שאינו מתקיים, אין להתפלא על כי מנכ"לים מרשים לעצמם לקיים לכאורה ביקורת פנימית - למראית עין, כעלה תאנה - או בלשון העם: כסת"ח.
אין חולק כי חוק הביקורת הפנימית טעון תיקון יסודי ודחוף שיביא לשינוי דרסטי בתחום לטובת טוהר המידות ותקינות החיים הציבוריים במדינה. אומנם הוגשו הצעות אחדות לתיקון החוק, והוקמו ועדות בדיקה - אך תיקון החוק עדיין אינו נראה באופק. בימים האחרונים התפרסם באתר של לשכת עורכי הדין מאמר שכתבתי יחד עם עמיתתי הגב' רחל ארד-אזולאי בעניין תיקון החוק, ובו פירוט והנמקה של עיקרי התיקון המוצע על-ידינו. כך למשל הצענו להרחיב את תחולת החוק על כל גוף המתוקצב על-ידי המדינה, למלכ"רים מעל היקף מסוים ולתאגיד המוחזק על-ידי גופים מוסדיים. הצעתנו גם כוללת תיקון הוראה מפורשת על הגדרת מוטת הביקורת (התפרשות הביקורת) גם על פעולותיהם של נבחרי ציבור במסגרת הגוף המבוקר. למותר לציין כי הצעתנו גם כוללת מובנים רבים המבטיחים את מעמדו, עצמאותו ואי-תלותו של המבקר הפנימי במבוקרים שלו.
השאלה המתבקשת מאליה היא אם אכן נדרש תיקון יסודי של החוק, מדוע עד היום הוא לא תוקן? הסיבה פשוטה מאוד ויש לה שם ותואר. השם הוא שלמה קלדרון והתואר הוא נשיא לשכת המבקרים הפנימיים בישראל, בגלל התנהלותו הכוחנית, האטומה ובמקרים רבים גם אווילית. ככלות הכל, חברי הכנסת הנדרשים לתיקון יסודי בחוק מוצאים עצמם בקלחת של אינטרסים ואינטריגות: לשכת רואי החשבון מנסה לזנב במעמד המבקרים הפנימיים, גופים ציבוריים רוצים להבטיח לעצמם מבקר נשלט ולא עצמאי יתר על המידה - וכיוצא באלה בעלי עניין ודעה. הגוף המקצועי שהיה אמור להוביל את מהלך החקיקה - לשכת המבקרים הפנימיים - בולם למעשה את התהליך ומטרפד אותו.
אבן הנגף לתיקון החוק
אחת מאבני הנגף לתיקון החוק היא סוגיית רישוי המקצוע. כיום, אין העיסוק במקצוע הביקורת הפנימית מותנה ברישוי, ואף אין כל הליך חוקי המקנה רישוי למקצוע. רישוי המקצוע יקנה לעוסקים בו יוקרה ומעמד ויאפשר לסנן מי שאינו ראוי לשמש בביקורת הפנימית, או להטיל סנקציות על מי שהתרשל או חרג מנורמות מחייבות במילוי תפקידו. למרבה הצער, הצליח שלמה קלדרון לגייס מתנגדים ולרכוש יריבים רבים שהצליחו להטות את הכף לשלילת רישוי המקצוע, עד כדי כך שוועדה ציבורית שהוקמה על-ידי שרת המשפטים (ציפי לבני), בראשות השופט ורדימוס זיילר, התנגדה לרישוי.
מרבית ההתנגדויות לרישוי המקצוע נובעות מהחשש כי שלמה קלדרון מנסה להשתלט על המועצה הסטטוטורית שתעניק את הרישוי. קלדרון ניסה לשמש בה-בעת ראש לשכת המבקרים הפנימיים - האיגוד המקצועי של המבקרים - וגם ראש הוועדה המקצועית שתקיים את הליכי הרישוי. למעשה, הוא רצה לא רק לייצג את המבקרים אלא גם לקבוע מי יהיה מבקר. לאחרונה רודנים מסוג זה גורשו בבושת-פנים מארמונותיהם במזרח התיכון.
לו היה קלדרון חף מכל אינטרס אישי בהליך החקיקה, ומעמיד את טובת המקצוע לנגד עיניו, היה הוא מסכים להתפשר עם המחוקקים ומסכים בשלב ראשון לרפורמה בחוק גם בלי הכנסת חובת הרישוי. לאחר שהיה שוקע האבק מתיקון החוק, ניתן להניע תיקון נוסף - הסדרת הרישוי. אך אין להתבלבל, אדם כמו קלדרון לא יגלה גמישות ויתאים עצמו למציאות המשתנה. הוא כבר הוכיח אטימות כאשר התנגד לפרסום דוחות ביקורת פנימית של גופים ציבוריים, וכאשר נמנע מלצאת ולהגן על מבקרים פנימיים שנרדפו על לא עוול בכפיהם על-ידי הממונים עליהם.
קלדרון אינו מבין כי תיקון יסודי של חוק הביקורת הפנימית הוא תהליך מורכב. כוחות רבים המתנגדים לתיקון לוחצים ומושכים לכיוונים שונים ומשונים. המחוקקים שלנו אינם אוהבים להתמודד עם חוקים מסורבלים, שנויים במחלוקת, ושאינם מזכים אותם בחשיפה תקשורתית. הם רוצים כותרת בעיתון, הם מעדיפים חקיקה הנעשית מתוך הסכמה רחבה, וחוקים פשוטים. הפרטים מתישים אותם. קלדרון, שרצה להשתלט על הרישוי, נשאר בלי רישוי המקצוע ובלי תיקון החוק. נשיא לשכה אחר, המקרין אמינות, מנהיגות ואוטוריטה מקצועית, אשר היה מתנהל בחוכמה ולא בכוחניות - היה משיג ממזמן את תיקון החוק, לטובת המקצוע, לטובת המבקרים ולטובת הציבור.

תאריך:  25/02/2011   |   עודכן:  25/02/2011
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
מדוע לא תוקן חוק הביקורת הפנימית
תגובות  [ 4 ] מוצגות  [ 4 ]  כתוב תגובה 
1
אשר לקלדרון כתוב בבהירות והדגם
למחבר הנכבד  |  25/02/11 19:20
 
- למען הדיוק
אבי דוידוביץ  |  26/02/11 09:46
2
יישר כוח
כל כך נכון  |  27/02/11 11:41
3
אין צורך ברישוי המבקר
ערן זמיר  |  27/02/11 12:05
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
אלעזר לוין
היא כמעט אנונימית, אבל היא מנכ"לית של אחת מקריות המשרדים הגדולות במדינה    אילני בונה עוד 125 אלף מ"ר בתל אביב    מברזיל דרך מונטריאול לעסקי נדל"ן בישראל
נפתלי רז
זו התחלה מהוססת, אטית, עדיין בלתי בטוחה בעצמה - אבל מתרחשת, מזדקפת, ובלתי ניתנת לעצירה. ממש חבלי לידה - אטיים, כואבים - אבל תינוק בריא וחסון עומד לצאת לאוויר העולם. ושושביניו - אישים בעלי מוניטין מהשדרה המרכזית של החברה הישראלית
איתמר לוין
אובמה עוד יקים אנדרטה לצ'מברליין    הזיגזג סביב הצינון של אשכנזי יגרום להזניית החוק    מדינת ישראל מזניחה את ים המלח    התשובה להקצנה החרדית: חיזוק הציונות הדתית    הביטוח הלאומי רוצה לתכנן 50 שנה קדימה    ומחמאות לשופטים הנדל וריבלין
יובל לובנשטיין
אחד ממנהגי חג הפורים הוא להתחפש. האם מנהג זה מוזכר במקורות? איך פועלת תעשיה זו? מתי מתחילות ההכנות להכנת התחפושות? מה רמת הסיכון בענף? מה עושים עם תחפושות שלא נמכרות?
פרופ' מוטי חלק
ההתקדמות שעשתה הרפואה הגניקולוגית בשנים האחרונות, מאפשרת לנשים שלקו ברעלת הריון, לשאת הריון וללדת, תוך בקרת הסיכון לאם ולעובר    עם זאת, הסיבות למחלה עדיין לוטות בערפל
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il