X
יומן ראשי
חדשות תחקירים
כתבות דעות
סיפורים חמים סקופים
מושגים ספרים
ערוצים
אקטואליה כלכלה ועסקים
משפט סדום ועמורה
משמר המשפט תיירות
בריאות פנאי
תקשורת עיתונות וברנז'ה
רכב / תחבורה לכל הערוצים
כללי
ספריה מקוונת מיוחדים ברשת
מגזינים וכתבי עת וידאו News1
פורמים משובים
שערים יציגים לוח אירועים
מינויים חדשים מוצרים חדשים
פנדורה / אנשים ואירועים
אתרים ברשת (עדכונים)
בלוגרים
בעלי טורים בלוגרים נוספים
רשימת כותבים הנקראים ביותר
מועדון + / תגיות
אישים פירמות
מוסדות מפלגות
מיוחדים
אירועי תקשורת אירועים ביטוחניים
אירועים בינלאומיים אירועים כלכליים
אירועים מדיניים אירועים משפטיים
אירועים פוליטיים אירועים פליליים
אסונות / פגעי טבע בחירות / מפלגות
יומנים אישיים כינוסים / ועדות
מבקר המדינה כל הפרשות
הרשמה למועדון VIP מנויים
הרשמה לניוזליטר
יצירת קשר עם News1
מערכת - New@News1.co.il
מנויים - Vip@News1.co.il
הנהלה - Yoav@News1.co.il
פרסום - Vip@News1.co.il
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ
יומן ראשי  /  כתבות
תזונה קשורה כמעט לכל גורמי הסיכון הניתנים לשינוי בסוכרת ומחלות לב טיפול תזונתי רפואי על-ידי דיאטנית קלינית, מהווה מרכיב חיוני במניעת הסוכרת, באיזון סוכרת ומניעה/האטה של מרבית סיבוכיה
▪  ▪  ▪
איכלו נכון [צילום: AP]

בחירה באורח חיים בריא, הכולל בתוכו תזונה נכונה, משפרת את איזון הסוכרת, מונעת ומפחיתה מאוד את סיבוכיה. הוכח, כי תזונה קשורה כמעט לכל גורמי הסיכון הניתנים לשינוי בסוכרת ומחלות לב, החל מרמות שומנים לא תקינות בדם, יתר לחץ דם ואיזון סוכרת.
תזונה מערבית, המבוססת על מוצרים המכילים קמח לבן, בשילוב עם שומנים צמחיים מוקשים, מלח ו / או סוכר, תורמת להגדלת הסיכון למרבית המחלות, בהן: יתר לחץ דם, השמנה, סוכרת ומחלות לב. לעומת זאת, תזונת האדם החולה בסוכרת צריכה להיות מבוססת על ליבת התזונה הבריאה, כפי שממומלצת על-ידי רוב ארגוני הבריאות: ירקות, פירות, קטניות, דגנים מלאים, מוצרי חלב דלי שומן, עוף, דגים ומקורות שומן צמחיים.
הטיפול התזונתי חייב להתייחס למכלול גורמי הסיכון ולגישות התזונתיות שהוכחו כבעלות השפעה משמעותית על הפחתת תחלואת הסוכרת וסיבוכיה.
הטיפול התזונתי היעיל, לוקח בחשבון את מאפייניו האישיים, התרבותיים, האתניים, והכלכליים, כמו גם את מטרות איזון הסוכרת של המטופל. לאור מכלול המידע המחקרי, טיפול תזונתי רפואי על-ידי דיאטנית קלינית, מהווה מרכיב חיוני במניעת הסוכרת, באיזון סוכרת ומניעה / האטה של מרבית סיבוכיה. בגלל מורכבות התזונה בכלל ובסוכרת בפרט, מומלץ וחשוב שהטיפול, ההדרכה והמעקב התזונתיים לאנשים עם סוכרת, יינתנו על-ידי דיאטנית קלינית בעלת ידע וניסיון בנושאי תזונה, סוכרת וחינוך לסוכרת.
מטרות הטיפול התזונתי בסוכרת
יש שלוש מטרות מרכזיות, לטיפול התזונתי לאנשים עם סוכרת:
  • השגת ושמירת תוצאות תקינות ככל הניתן לרמות הסוכר בדם, פרופיל שומנים בדם, לחץ דם ומשקל;
  • מניעה וטיפול בסיבוכים הכרוניים של סוכרת;
  • התאמת הטיפול התזונתי להעדפותיו, טעמיו, תרבותו, ומוכנותו של המטופל לבצע שינויים. כל זה מחייב לתת כלים למטופל לשם שמירת ההנאה שבאכילה, דבר שנעשה על-ידי ציוד המטופל בכלים לרכישת מזונות והכנת מאכלים בריאים.
עודף משקל
מרבית האנשים עם סוכרת, סובלים גם מעודף משקל. עודף משקל והשמנה בסוכרת, מהווים גורם סיכון משמעותי ליתר לחץ דם, מחלות לב ושבץ מוחי, רמות שומנים לא תקינות (דיסליפידמיה) והגדלת הקושי שבאיזון רמות הסוכר בדם. ירידה במשקל, גם מתונה, תורמת משמעותית לירידה ברמות הסוכר בדם, ירידה בלחץ הדם ובערכי השומנים בדם וכן בשיפור ניכר בהרגשה הכללית.
הרכב התזונה לסוכרתי
איגוד הסוכרת האמריקני נתן המלצות מדויקות להרכב הדיאטה, עם הגדרת אחוזים מומלצים של פחמימות, חלבון ושומן. ההמלצות השתנו מקצה לקצה, וכיום ההמלצה הינה לדיאטה אשר תותאם אישית לכל מטופל, בהתאם למכלול נתוניו האישיים.
פחמימות
פחמימות הינם המרכיב התזונתי המשפיע ביותר על רמות הסוכר והטריגליצרידים בדם. הן הכמות והן סוג הפחמימות, משפיעים רבות על רמות הסוכר בדם.
מחקרים מלמדים, כי הגבלת כמות הפחמימות בתפריט, מסייעת באיזון רמות הסוכר בדם. מומלץ שהפחמימות יגיעו מקטניות, ירקות, דגנים מלאים, פירות ומוצרי חלב דלי שומן. רצוי להפחית ככל הניתן באכילת מוצרי קמח לבן, סוכרים וכל מיני המאפה, מזונות ומשקאות המכילים אותם.
צריכת סוכרים
ההמלצה לכלל האוכלוסיה הינה הפחתת צריכת הסוכר עד ל-10% מסך הקלוריות היומיות. חלק גדול מהסוכר המוסף למזונות כיום, הינו הפרוקטוז המופק מעמילן התירס. השימוש בפרוקטוז כממתיק (Added Fructose) אינו מומלץ לסוכרתיים. אולם אין סיבה למנוע פרוקטוז המופיע באופן טבעי בירקות, בפירות, במסגרת סך הפחמימות היומי. ממתיקים מלאכותיים כגון: סכרין, סוכרלוז, אספרטיים, ואססולפאם K, בטוחים לשימוש, בטווח הצריכה היומי המקובל, כפי שנקבע על-ידי ה-FDA.
שומנים וכולסטרול
אנשים עם סוכרת נמצאים בסיכון מוגבר למחלות לב, לכן התזונה צריכה להיות כזו המתאימה לפרופיל שומנים תקין. המטרה העיקרית הינה הגבלת השומנים הרוויים, שומני טרנס וכולסטרול, לצורך הפחתת הסיכון לתחלואת לב - אלו המשפיעים העיקריים על רמות הכולסטרול מסוג ה"כולסטרול הרע", ועל עלייה בלחץ דם הגורמים להיצרות עורקים. יש לצרוך שומן חד בלתי רווי ואומגה 3, המצוי בשמן פשתן ובדגי ים צפוני.
  • השומן רווי - מוצק בטמפרטורת החדר ומקורו בעיקר במזונות מן החי. חמאה, מוצרי חלב, שומן עוף ובשר, בשר כבש, עשירים בשומנים רוויים וכן מספר קטן של שמנים צמחיים כמו: שמן קוקוס, שמן קקאו ושמן דקלים. ההמלצה הינה שצריכת השומן הרווי לא תגדל מ-7% מסך הקלוריות היומי;
  • השומן המוקשה - תעשיית המזון יצרה סוג חדש של שומן רווי שאינו קיים בטבע, והוא השומן הצמחי המוקשה, המכיל חומצות שומן טרנס, ומצוי במוצרים המכילים מרגרינה, חטיפים, עוגות ועוגיות ומזונות מעובדים. חומצות שומן טרנס, מגדילות את הסיכון למחלות לב. הן נדירות יחסית במזון הטבעי ולעומת זאת נפוצות מאוד במגוון מזונות מתועשים. חברות המזון מחוייבות לפרט על-גבי אריזת המזון את תכולת השומן וחומצות השומן הרווי ובנוסף לפרט את סוג השמנים ברשימת הרכיבים. אנא חפשו מידע חשוב זה והשתמשו בו לבחירת מזונות בריאים למען בריאותכם. ההמלצה הינה שצריכת שומני הטרנס לא יעלו על 1% מסך הקלוריות היומי;
  • הכולסטרול - כולסטרול מצוי אך ורק במזון מן החי. מזונות עשירים בכולסטרול הם: ביצים, חמאה, בשרים שמנים, פירות-ים ובעיקר איברים פנימיים כמו: מוח, כבד וטחול. מומלץ להימנע ממזונות אלו ולהעדיף מזונות דלים בכולסטרול כמו דג ועוף ומוצרי חלב דלי שומן. המלצה הינה שצריכת הכולסטרול היומית תעמוד על עד 200 מ"ג ליום;
  • השומן החד-בלתי רווים - הינו השומן המומלץ לצריכה. מחקרים מראים, כי צריכת שומנים אלו, מסייעת לאזן את רמות הכולסטרול ה"רע" (LDL) ואף מעלים את רמות הכולסטרול ה"טוב" (HDL) בדם, ולכן מסייעים בהפחתת הסיכון למחלות לב. מזונות המכילים חומצות שומן חד בלתי רוויות הם: שמן זית, שמן קנולה, אבוקדו, טחינה, שקדים ואגוזי לוז;
  • אומגה 3 - חומצת שומן זו הינה חיונית לגופנו ואינה מיוצרת על ידו, על כן חייבת להיות אספקה חיצונית שלו ממזון. שומנים אלה תורמים למניעת התפתחות טרשת עורקים ולהפחתת מחלות לב ויתר לחץ דם. חומצות שומן אומגה 3, נדירות וחסרות בתזונה המערבית. המקורות העיקריים שלהם במזון הינו דגי ים צפוני וחלק מדגי הבריכות, אגוזי מלך, שמן קנולה, זרעי פשתן טחונים ושמן פשתן. ההמלצה הינה אכילת דגי ים לא מטוגנים כגון: סלמון, מקרל, לקרדה (פלמידה) ומטיאס, כתחליף למנת בשר, בין 3-2 לשבוע.
תוספי מזון
תוספי ויטמינים מסוג E ,C, ו-β קרוטן, אינם מומלצים לאנשים עם סוכרת, שאין להם מחסור. אין הוכחות ליעילות התוספים ויש חשש שהם עלולים לגרום נזק בשימוש בהם לאורך זמן. יעילותם של תוספי כרומיום לא הוכחה באופן ברור ולכן לא ניתן להמליץ עליהם.
אלכוהול
מומלצת צריכה מתונה ומוגבלת של משקה אחד ביום לנשים ועד שני משקאות ביום לגברים. מנה של משקה מוגדרת כ-350 מ"ל בירה או 150 מ"ל יין או 50 מ"ל משקה חריף. ההנחיות לכמויות המדויקות תלויות כמובן בערכי רמות הסוכר ואיזונם. באנשים המשתמשים באינסולין או בתרופות המעודדות הפרשת אינסולין, יש לשתות את האלכוהול עם מזון. שתיית אלכוהול ללא אכילת פחמימות יכולה לגרום להיפוגליקמיה. יש לשים לב כי שתיית אלכוהול מסוג קוקטיילים או ליקרים או יין מתוק, עלולה להעלות את רמת הגלוקוז בדם.
סימון תזונתי על מזונות עלול להטעות
מזונות רבים המתהדרים בכותרת "ללא סוכר", אינם מתאימים לסוכרתיים ואף עלולים להזיק, למרות שאין בהם תוספת סוכר, עדיין יש בהם כמות סוכר כזו שעלולה להזיק גם למטופל הסוכרתי.
חשוב לחפש מוצרים אשר עומדים במכלול קריטריונים אשר מהווים מענה למכלול גורמי הסיכון של הסוכרתיים. מוצרים אלו צריכים להכיל כמות שומן רווי נמוכה, רמות כולסטרול נמוכות ורמות סיבים גבוהות. מוצרים רבים כאלו מתאימים לסוכרתיים, למרות שייתכן שיש בהם סוכר בכמויות קטנות. ההרכב הכולל של המוצר, החל מחומרי הגלם ממנו מיוצר, הכמויות והיחסים של שאר המרכיבים, הם אלו המגדירים מוצר כמתאים לסוכרתיים.
"תו אייל" מלמד, כי המוצר מכיל כמויות נמוכות של הרכיבים המזיקים, ושהוא איננו מכיל סוכר. עם זאת, חשוב להדגיש: העובדה שמזון נושא את התו, אין פירושו שאפשר לאכול ממנו בכמות בלתי מוגבלת.
לסיכום, בכוחה של תזונה נכונה ומאוזנת למנוע ולטפל במחלת הסוכרת, תוך כדי קבלת הדרכה מקצועית מדיאטנית ליווי אישי ומעקב, תוך התמדה באורח חיים נכון ופעיל.

הכותבת היא דיאטנית קלינית, M.s.c, מנהלת מקצועית במחלקת דיאטה ברשת סטודיו C
תאריך:  27/10/2011   |   עודכן:  15/11/2011
מועדון VIP להצטרפות הקלק כאן
פורומים News1  /  תגובות
כללי חדשות רשימות נושאים אישים פירמות מוסדות
אקטואליה מדיני/פוליטי בריאות כלכלה משפט
סדום ועמורה עיתונות
הקשר בין תזונה וסוכרת
תגובות  [ 2 ] מוצגות  [ 2 ]  כתוב תגובה 
1
לצבר תרומה רבה לתזונה.
חוקר  |  29/10/11 12:28
2
הורדת סוכרת בחכמה
אבנר1  |  2/11/11 17:17
 
תגובות בפייסבוק
 
ברחבי הרשת / פרסומת
רשימות קודמות
ד"ר רון סלע
כתבה זו סוקרת את כל מה שרציתם לדעת על קוצבי לב: כיצד משתילים, כמה זמן אשפוז, מה מותר ומה אסור לחולה בתפקוד היומיומי, כיצד ההשתלה תשפיע על חיי החולה, כיצד מתבצע המעקב הרפואי, חידושים בתחום הקוצבים ובתחום המעקב מרחוק ועוד
ד"ר מאיר כהן
בדרך כלל מגיע המטופל אל הרופא לאחר שערך סקר פרטי משלו בין חבריו וחברותיו וקיבל המלצות על הרופא
רפי מן
השדרנית המצרייה אולי אינה האם תרזה (כמה עיתונאים הם כן?), אבל הראיון הקצר עם גלעד שליט סיפק למעשה את תמצית המידע שביקשנו. הערות על סיקור קרנבל השיבה הביתה
אריאל כהנא
ממשרדה במנהטן מנהלת ברוק גולדסטיין את 'פרויקט הלוחמה המשפטית' - ארגון-גג בינלאומי המבקש להתמודד עם הניסיונות לפגוע בישראל ובארה"ב בזירה המשפטית. "אויבי ישראל יודעים שלא ינצחו בכוח", היא אומרת, "ולכן הם מנסים להכריע אותה על-ידי דה-לגיטימציה. עד היום המערב לא קם להגן על עצמו ועל ערכיו. אנו מתחילים את השינוי"
הודיה כריש-חזוני
המשפחות השכולות שרוצחי יקיריהן משתחררים בעסקת שליט מרגישות כמו הילד שצועק 'המלך הוא עירום'. "אנחנו לא רוצים שהוא יחזור הביתה? אנחנו פשוט יודעים את משמעות המחיר"
כל הזכויות שמורות
מו"ל ועורך ראשי: יואב יצחק
עיתונות זהב בע"מ New@News1.co.il