למים יש חשיבות עצומה בתחום הבישול והאפייה, זאת מאחר שהם מהווים את המרכיב העיקרי בתכולתו במתכון של מאפה או במזון נוזלי, כגון מרק ומשמשים כמדיום לתערובת שאר המרכיבים.
אנו משתמשים במים בשלבים שונים של הכנת מזון. למשל, השרייה במים, בישול במים ואידוי במים, הינן דרכים מועדפות להכנת מזון על-פני טיגון, כאשר הן מספקות הזדמנות להכנסת יותר מים לתבשיל הסופי ובכך גם מאפשרות לנו לאכול מנה מלאה של מזונות המכילים יותר מים ופחות קלוריות.
שיטות אלה המעשירות את כמות המים בתבשילים, תורמות לתחושת מלאות ושובע. כך למשל, בישול במים של קטניות (חומוס, שעועית, אפונה עוד), שהושרו לפני-כן במים או דגנים מלאים (אורז מלא, פסטה מחיטה מלאה ועוד), הינן דרכים נהדרות להכנת ארוחה מזינה עם פחות קלוריות ועל הדרך אפשר גם לתרום למאזן המים היומי.
יש חשיבות לשימוש במים, אשר הרכבם קבוע ויציב כפי שמודדים כמותית כל רכיב במתכון. מים מינרלים מהווים את פתרון הטוב ביותר בהשרייה, בבישול ובאידוי במים, בשל השילוב האופטימלי בין טעם טבעי ללא טעמי לוואי (כגון כלור) ובעלי הרכב מינרלי קבוע ומאוזן לגוף.