קיימים שני כלים עיקריים לאבחון של סרטן המעי הגס ואותם מומלץ לבצע באופן שגרתי החל מגיל 50:
- דם בצואה: מומלץ מגיל 50 ואילך מדי שנה. אולם, מי שסבל בעבר מדלקות במעי או פוליפים, צריך להיבדק מגיל 40;
|
ככל שמגלים את המחלה בשלב מוקדם יותר, כך סיכויי ההישרדות גדלים. סרטן המעי הגס מתחיל כגידול על דופן המעי או על-גבי פוליפ. במידה והוא לא מטופל, הוא מתחיל להתפשט לאזור נרחב יותר על-גבי המעי, ומשם הוא עלול להתפשט לבלוטות הלימפה, לכלי הדם ולאיברים נוספים בגוף. כל עוד הגידול קטן וטרם חדר את כל שכבות המעי, ניתן להסיר אותו ולמנוע את ההתפשטות שלו.
גילוי הסרטן בשלב הראשון, מביא לכ-70% הישרדות בחמש השנים העוקבות לגילוי וככל שהמחלה מתקדמת ומפושטת יותר, אחוזי ההישרדות יורדים. חשוב לציין לטובת הנשים, כי הסטטיסטיקה מראה, כי אחוזי ההישרדות בנשים גבוה יותר מאשר בגברים.
|
טיפים למניעת סרטן המעי הגס
|
|
ועוד כמה מחלות בדרך
▪ ▪ ▪
|
- שמירה על משקל תקין תורם למניעה של סרטן המעי הגס: מחקרים מראים, כי קיים קשר סטטיסטי בין צריכת אנרגיה גבוהה לבין הגדלת הסיכון ללקות בסרטנים וביניהם סרטן המעי הגס;
- הפחתת שומן לכ-30% מהאנרגיה היומית: מחקרים רבים מראים, כי קיים קשר בין צריכת עודף שומן בתפריט לבין הגברת הסיכון לסרטן המעי הגס. עם זאת, רואים שיש גם קשר לסוג השומן. נמצא, כי צריכת שומנים רוויים הנמצאים במוצרי בשר וחלב מעל 5% ושומנים מסוג אומגה 6, מגבירים את הסיכון לסרטן המעי הגס ולעומתם שומנים מסוג אומגה 3 מפחיתים את הסיכון משמעותית;
- אכילה של ירקות ופירות בצבעים שונים מגוונים ככל הניתן ועשבי תיבול בשל ריבוי האנטיאוקסידנטים נוגדי הסרטן ונוגדי הדלקת שהם מכילים;
- אכילת שלוש מנות דג בשבוע מהים הצפוני: אומגה 3 נמצא כמועיל למניעת סרטן המעי מאחר שהוא נוגד דלקת חזק מאוד;
- הפחתת צריכה של בשר אדום שנמצא כמכיל רדיקלים חופשיים, המקדמים את הופעת סרטן המעי;
- הגברת הצריכה של סיבים מסיסים, הנמצאים בדגנים מלאים, פירות וירקות - קיים קשר בין צריכת סיבים לבין הפחתת הסיכון לחלות בסרטן המעי. חלק סבורים שהסיבה לכך היא, כי הסיבים מזרזים את מעבר המזון במעי ומונעים מגע ממושך של חומרים מסרטנים עם דופן המעי. הסברים נוספים קשורים בכך שהסיבים מעשירים את אוכלוסיית החיידקים הטובים על דופן המעי ובכך תורמים למניעת זיהומים במעי;
- פעילות גופנית סדירה, הפסקת עישון וצריכת תוסף סידן במידת הצורך מסייעים גם כן להשיג את המטרה.
|
קיימים מספר חומרים במזון הקרויים ניטריטים וניטרטים אשר עלולים להפוך לניטרוזאמינים ומכאן למסרטנים. חומרים אלו הם תרכובות כימיות אשר מוספות למזון מעובד כדי להאריך את חיי המדף שלו.
ניתן למצוא אותם בנקניקים, נקניקיות, בשר מעובד, שינקן ועוד. באזורים מסוימים בעולם, מוסיפים אותם גם לגבינות. הניטריטים והניטרטים תורמים לחיזוק טעמי הבשר ומונעים את טעמי הלוואי של שומן הבשר הישן. לכן מומלץ להפחית ככל הניתן מוצרי בשר מעובדים כגון: נקניקים שמנים, קבנוס, סלמי, האם ועוד. בנוסף, יש להקפיד לקנות במקומות בהם קיים תקן GMP, אשר מעיד על כך שהבשר הוכן בתנאים נאותים.
|
מתכון עשיר באנטיאוקסידנטים
|
|
סלט קינואה ועדשים שחורות
▪ ▪ ▪
|
רכיבים:
כוס קינואה
חצי כוס עדשים שחורות קטנות
שתי כפות צימוקי אוכמניות
נענע קצוצה, פטרוזיליה קצוצה ובצל אדום קצוץ
בטטה אחת, החתוכה לקוביות
כף חומץ אורז
כף שמן אגוזים
מלח ופלפל
אופן הכנה:
מבשלים קינואה כמו שמבשלים אורז - כוס קינואה עם כוס וחצי מים במשך 20 דקות בסיר מכוסה ללא שמן. מבשלים חצי כוס עדשים שחורות קטנות. מאדים את קוביות הבטטה בסיר אידוי. כאשר הכל מוכן, מערבבים את הקינואה, העדשים והבטטה עם הנענע, הפטרוזיליה הצימוקים והבצל. מתבלים בחומץ, כף שמן אגוזים ומעט מלח ופלפל.
ערך תזונתי
למנה של כוס וחצי מבושל (10 כפות ביתיות): 300 קק"ל, 13 גרם חלבון, 12 גרם סיבים תזונתיים.
המלצה: לקחת כוס מהמנה הזאת כתוספת למנה בשרית וסלט בארוחה העיקרית.
|
|