בימים שלפני הצום מומלץ להפחית בהדרגה את המשקאות והמוצרים הממכרים, כמו קפה, תה חזק, קולה, קקאו / שוקו, אלכוהול, שוקולד (המכילים קפאין) וגם סיגריות - שצורכים בקביעות, כדי למנוע תופעות גמילה כמו כאבי ראש ועצבנות - שיקשו על הצום. יש להרבות בשתייה: כשני ליטר ביום ולתת עדיפות למים.
בארוחה המפסקת:
- מומלץ לאכול ארוחה רגילה ולא כבדה מדי, כדי למנוע אי נוחות ותחושת כבדות במערכת העיכול;
- מומלץ לאכול בארוחה פחמימות מלאות מורכבות - כמו אורז מלא, כוסמת, קטניות (שעועית ועדשים) וכן ירקות שורש (סלק אדום, גזר, כרפס, כרישה ועוד) הן משום שהם גורמים לתחושת שובע, בשל הסיבים התזונתיים שבהם והן בגלל שהם מסייעים לאיזון רמות הסוכר בדם;
- יש להימנע משתייה מוגזת ועוגות שמרים (הגורמים לתסיסה), דברי מתיקה וכמו-כן אוכל מתובל ומלוח - הגורם לצמא. מומלץ גם להימנע מאוכל שמן, הקשה לעיכול וגורם לתחושת כבדות ועייפות. מומלץ לשתות תה צמחים כמו קמומיל, נענע או זנגביל.
במהלך הצום:
- תרופת סבתא: הרחת תמיסת אמוניה - במידה ויש תחושה של עילפון וחולשה;
- להקלת הצום, ניתן לקחת ביום הצום תכשיר בשם קלי צום - תכשיר 100% טבעי המוצע בכמוסות, אשר מכיל צמחים (זנגביל, חרדל, ג'ינסנג קוריאני, קלציום, זעתר, ציפורן ועוד), המסייעים לתחושת השובע והנוחות במערכת העיכול.
לאחר הצום:
- רצוי להזין את הגוף, בהדרגה, בנוזלים. מומלץ לשתות בגמר הצום משקה ממותק כמו תה ירוק או מים חמים ולשלב גם אנרגיה זמינה כמו ביסקוויט, קרקר או פרוסת לחם עם מעט ממרח. לאחר כחצי שעה ניתן לאכול ארוחה מלאה. זהירות - יש נטייה בתום הצום "להסתער" על האוכל ואחרי שעתיים לסבול מכאבי בטן עזים.
סימנים להתרעות:
- לשים לב במהלך הצום לסחרחורות, בחילות, הקאות או כאבי ראש. אם סובלים ממחלות רקע (סוכרת, לחץ דם) יש לבדוק מיידית סוכר, דופק ולחץ דם ובמקרה הצורך להתקשר למוקד / לפנות למיון;
- לחולי סוכרת לא מומלץ לצום, בשל חשש להיכנס ל"היפוגליקמיה". למי שלא בטוח מה מצבו ואם מותר לו לצום - מומלץ להתייעץ מראש עם הרופא המטפל.
|