המתוקים
נודה על האמת, הקינוחים די "מבאסים" ולא ממש טובים. אני מציעה להתייחס לחרוסת, אשר מורכבת מתפוחים, תמרים, אגוזי מלך ויין אדום. אני חושבת שאפשר להסכים שאם כבר בחרנו בקינוח, החרוסת היא בחירה טובה למדי, כאשר המרכיבים בריאים ואם נסתפק בכף אחת בלבד, היא תכיל כ-50 קלוריות. אם נמרח את החרוסת על פריכית או מצה מקמח מלא, אז יצאנו באופן יחסי בזול (בתוספת סיבים ואומגה 3).
גם דגים זה בסדר
אצל האשכנזים וגם אצל הספרדים, המנות הראשונות כוללות את הקרפיון שמככב בגפילטע פיש או בדג החריף. מנה בגודל ממוצע כוללת כ-150 קלוריות. בימינו דגי הקרפיון הגדלים בבריכות, כמות השומן בהם פחתה משמעותית לרמה של 7.5% שומן בלבד.
אומנם הקרפיון הוא דג בריכה ואינו מכיל כמעט אומגה 3, אך הוא עשיר בברזל וב-B12. דגים בכלל אינם מכילים כמעט שומן רווי ואכילתם הוכחו מחקרית כבעלי סגולות להפחתה של מחלות לב, שבץ ואלצהיימר.
המרק כתירוץ לקניידלך
כמעט אין בית שידלג על המרק עם הקניידלעך, הכדורים הטעימים הללו אומצו על-ידי עדות רבות, כולם כבר יודעים שמרק עוף עם ירקות הוא תרופת סבתא בריאה, ואם נעשיר אותו בירקות ונפחית בכמות תפוחי האדמה, ניתן להעשיר אותו בויטמינים ובסיבים.
את כדורי הקניידלעך ניתן לשדרג ולהוסיף להם סיבים על-ידי שימוש במצות מקמח מלא (מרוסקות במעבד מזון לפירורים) או בקמח מצה מלא אם הצלחתם למצוא במתכון הקלאסי.
קצוץ אבל כבד
הכבד הקצוץ, נכון שהכבד הוא מאוד מושמץ ונחשב כמסננת המכילה את כל הרעלים אשר עוברים בגוף, אבל בואו ואספר לכם סוד שלבטח לא ידעתם, הכבד הוא "פצצת" ויטמינים ומינרלים ולא סתם חיות אשר צדות לרוב יאכלו קודם כל את הכבד של החיה הניצודה. אז אם כבר אנחנו ציידים אוכלי בשר, תפרגנו לעצמכם, אל תתנזרו בארוחת החג. פעם-פעמיים בשנה כף כבד קצוץ בארוחת חג לא תזיק... ועוד טיפ קטן מדיאטנית, אם תחסכו בשמן בטיגון הבצל ותפחיתו בחלמון ביצה קשה אחת או שתיים, הפחתתם את הכמות השומן במנה באופן משמעותי (מתכון בהמשך).
בשר ומטעמים אחרים
כדי שלא תרגישו רעבים ומלאי רגשי אשם מארוחת החג העשירה בקלוריות, הינה לכם כמה מתכונים מנצחים בטעם ומשודרגים מבחינה תזונתית.
- טאג'ין כבש בפירות יבשים: היא מנה מנצחת לחג שתמיד יוצאת משגע. ניתן להחליף את נתחי הכבש הקלאסיים בנתחי הודו אדום וכך נפחית משמעותית את כמות השומן במנה ולא נפסיד בטעמים (ראו מתכון בהמשך).
- החזרת (הכריין): מכילה חזרת סלק מעט סוכר ולימון, לחזרת אם לא ידעתם לפי הרפואה העממית ישנן סגולות רפואיות לריפוי שפעת, ברונכיטיס וחום ולסלק סגולות נפלאות משלו הוא שומר עלינו מפני מחלות כמו למשל סרטן ומחלות כרוניות. בנוסף, לסלק יש תכונות אנטי דלקתיות המסייעות בהתחדשות רקמות החיבור, זרימת דם ומקטינות את רמות הכולסטרול. הסלק מכיל מינרלים כגון: ברזל, סידן ואשלגן.
אני מקווה שגרמתי לכם לפתוח קצת את הראש ולהזכיר לכולנו שהבישול הביתי כזה שמוגש לנו בחג, תמיד בריא יותר ולו רק משום שהוא נשלט יותר כי אנחנו אחראים למה שנכנס אלינו הביתה ולצלחת, וגם תסמכו על הסבתות שלנו - הן ידעו מה טוב לנו לא פחות מאיתנו, אז שיהיה בתיאבון.