יעקב (יענקל) נוח ליצמן, שר הבריאות, חייב לקבל השנה את פרס נובל לרפואה על תרומתו להרס מערכת הבריאות. ליצמן חסיד גור, ואחד האישים הבולטים בה. הוא עסקן ממולח של אגודת ישראל שיודע בדיוק לאיזה תפקידים צריך לשאוף, כדי לשלוט לא רק על הקופה הציבורית, אלא גם על מערכת שחשובה במיוחד לציבור החרדי.
ליצמן הוא מהפוליטיקאים שהוכיחו את המימרה שעם האוכל בא התיאבון. עד לפני מספר שנים, הוא הסתפק בוועדת הכספים שהיא מעוז שכל מפלגה דתית חלמה לכבוש. עכשיו אגודת ישראל לא מסתפקת רק בוועדה בכנסת, והיא השתלטה לחלוטין על מערכת הבריאות.
הוא יודע היטב מה דרוש לציבור שהוא מייצג. אלא שלא רק השר ליצמן רואה בתיק הבריאות חשיבות גדולה. גם כל קופות החולים בישראל מנהלות מאבק על כך שהציבור הדתי-חרדי יבחר בהן, ומציעות לחרדים הטבות מפליגות שהן לא מציעות לציבור החילוני.
איפה מרוחה החמאה
המשפחות הדתיות הן מרובות ילדים. קופות החולים יודעות איפה מרוחה החמאה, ומה המשמעות הכלכלית הכספית של צירוף משפחות דתיות וחרדיות לכל אחת מהקופות. בציבור החרדי והדתי יודעים ששר הבריאות וקופות החולים ידאגו להם.
המתנה לבדיקות הדמיה בציבור החרדי והדתי קצרה בהרבה מזה של הציבור החילוני. ליצמן הציע ביוזמתו לסייע למי שזקוק לבדיקות הדמיה דחופות. אל לשכתו מגיעות מאות פניות של מי שמבקשים את עזרתו בהקדמת תורים, אלא שהעדיפות ניתנת בעיקר לציבור הדתי והחרדי.
בחירתו של השר ב
משה בר סימן טוב כדי שישמש מנכ"ל משרדו היא מהלך ליצמני מתוחכם. סימן טוב היה בעבר רפרנט באוצר, שהיה מופקד בין השאר גם על הטיפול במערכת הבריאות. ליצמן הבין בחושיו הפוליטיים המחודדים שלא יצליח לנצח את בר סימן טוב, ועדיף לחבור אליו ולהסתייע בקשריו במקום להתנגח בו.
האם ליצמן נהג נכון כשבחר למנות כלכלן לתפקיד המנהל הכללי של מערכת הבריאות הציבורית? מתנגדיו של בר סימן טוב - והם לא מעטים - טוענים שזו טעות גדולה. ההסתדרות הרפואית, שהתנגדה בעבר למהלך, עתרה לבג"ץ, בנימוק שעד למינויו, שימשו בתפקיד רק רופאים, אבל עתירתה נדחתה וליצמן ניצח כרגיל.
בר סימן טוב מתואר על-ידי הכפופים לו כדיקטטור לא קטן, שלא מסוגל להתמודד עם תשובה שלילית, ומנסה לכפות בכוח את רצונותיו. הקשר הישיר שנוצר בינו לבין
בנימין נתניהו בעיקר בתקופה שבה השר ליצמן נאלץ להיכנס לבידוד בגלל חשש שנדבק בקורונה, חיזק את מעמדו גם אצל ראש ה
ממשלה.
סימן טוב ותהילת העולם
ליצמן נותן אמון מלא במנכ"ל, שמעדכן את השר אליו הוא כפוף בכל מהלך, כדי לזכות בגיבויו האוטומטי. לכן בר סימן טוב בוחר להפגין כלפי ליצמן נאמנות. במשרד הבריאות טוענים שבר סימן טוב מסוחרר מתהילת העולם בעקבות הופעותיו בטלוויזיה, וחוץ מאשר את השר ליצמן, שבכבודו הוא נזהר, הוא לא דופק חשבון לאיש במשרד הבריאות.
בר סימן טוב לא סופר גם את משרד האוצר. כשהוא מקבל הוראה מהשר ליצמו, הוא מגלה פתאום גמישות מחשבתית חסרת הסבר שמעלה חיוך. ליצמן הטיל על בר סימן טוב לשחרר את בני ברק מהסגר בגלל לחצים שבהם הוא נתון גם מצד תומכיו וגם מהרבנים בעיר. במקום שיהדוף את הלחצים ויסביר לרבנים ששולטים בו כי החלטה כזאת מסוכנת, ולא רק לציבור החרדי, הוא הנחה את המנכ"ל לשכב למענו על הגדר, ולשחרר את בני ברק מההסגר, ובר סימן טוב ביצע כרגיל את ההנחיה במלואה.
משתתפים בישיבה התרשמו שלסימן טוב לא היו נימוקים משכנעים, מדוע יש לשחרר את הסגר רק על בני ברק. כאשר הוא נשאל על-ידי שר האוצר
משה כחלון מדוע הוא נוקב רק בשם העיר בני ברק, הוא השיב שעיריית בני ברק מתפקדת בצורה יעילה וראויה.
בר סימן טוב מציית בעיוורון
משה בר סימן טוב כבר למד שכאשר ליצמן אומר הוא חייב לציית לו בעיוורון. מי כמוהו יודע, שליצמן הוא פוליסת הביטוח שלו להישארותו בתפקיד. אלה ששואלים מה עם העקרונות הנוקשים שהפגין בר סימן טוב בדבר הצורך לשמור על בריאות הצבור, חייבים לזכור שהאיש אינו רופא, וכך גם ליצמן, שמושפע בעיקר מתגובת הרחוב החרדי.
שלא כמו רבים המאמינים שמיד אחרי משבר הקורונה יסתיים תפקידו של משה בר סימן טוב במשרד הבריאות, אני מעריך שאם תוקם ממשלה חדשה שבה ישמש שוב ליצמן שר הבריאות, בר סימן טוב ימשיך כמנכ"ל משרדו.
ליצמן יודע היטב שאם הוא לא יהיה תלוי בבר סימן טוב, הוא יהיה תלוי על ידו, אפשרות שהוא לא היה בוחר.